Prawa ludzkie, prawa boskie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Prawa ludzkie, prawa boskie

Postautor: cthulhu87 » 03 kwie 2014, 12:21

Nawiązując do naszej wczorajszej rozmowy na czacie spirytystycznym, chciałbym zachęcić do dyskusji wokół pytania 806. z KD.

806. Czy nierówność warunków społecznych jest prawem natury?
'Nie, jest dziełem człowieka, a nie Boga".

- Czy ta nierówność kiedyś zniknie?

"Wyłącznie prawa Boże są wieczne. Czy nie widzisz, jak ta nierówność zaciera się powoli każdego dnia? Zniknie, gdy skończy się dominacja pychy i egoizmu. Pozostanie wówczas nierówność zasług. Nadejdzie dzień, gdy członkowie wielkiej rodziny dzieci Boga nie będą , patrząc na siebie, analizować, czyja krew jest czystsza. Wyłącznie Duch staje się mniej lub bardziej czysty, a to nie ma związku z pozycją społeczną".

Problem, który tu zwraca uwagę, mieści się niejako w tle odpowiedzi duchów - idzie o podział praw na te boskie wieczne i ludzkie, będące dziełem człowieka. Pytanie jak odróżnić treści niezmiennego prawa bożego od prawa ludzkiego wynikającego z uwarunkowań gospodarczych, socjalnych i historycznych?

Przykład wczorajszy: moim zdaniem wyrazem realizacji prawa boskiego jest dążenie społeczeństw do podtrzymywania ich stabilności. Struktury społeczne potrzebują względnej stałości, aby grupy i jednostki ludzkie mogły bezpiecznie realizować swoje cele. Nie ma chyba żadnego większego skupiska ludzki, które nie rządziłoby się jakimiś regułami, mającymi tych ludzi chronić. Z drugiej strony kara śmierci, która przez wieki służyła podtrzymywaniu tej stabilności (np. poprzez odstraszenie przestępców od podejmowania działań godzących w życie i mienie innych członków społeczeństwa), jest stopniowo wypierana przez inne kary. A więc mamy do czynienia z ideami bardziej ogólnymi, oraz ideami zmiennymi, które są charakterystyczne dla rozwoju intelektualnego i moralnego społeczeństw.

Jeśli dobrze rozumuję, możemy tą drogą znaleźć inne przykłady boskiego, być może, wiecznego i niezmiennego prawa. Proponuję pomyśleć, poszukać i wpisywać przykłady :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Prawa ludzkie, prawa boskie

Postautor: 000Lukas000 » 03 kwie 2014, 14:28

Według mnie Prawo Boże to prawo które traktuje wszystkich ludzi jednakowo i nikogo nie krzywdzi.

Przykład?
Zbawienie tylko za pośrednictwem wiary w ofiarę Jezusa Chrystusa - Prawo Ludzkie (Ludy które nie wierzą a nawet nie miały takiej możliwości nie zostaną zbawione)

Zbawienie przez Miłosierdzie, którego Jezus był wzorem - Prawo Boże (Obejmuje sprawiedliwie wszystkich niezależnie od ich przynależności)
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: danvue » 03 kwie 2014, 15:20

Doskonały przykład Łukasz ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 03 kwie 2014, 19:50

Zgadzam się. Robi się ciekawie. Jakieś inne propozycje?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 03 kwie 2014, 23:04

Hmm.... myślę że prawem Bożym jest prawo postępu , czyli nieustanny rozwój

widać to w ciągłym rozwoju przyrody (ewolucja) , ciągłym rozwoju społeczeństw (moim zdaniem dzieje się to dzięki rozwojowi moralnemu jednostek w reinkarnacji)

Niedoskonałą implementacją człowieka (tworem człowieka) jest NAUKA, która generalnie od wieków gdzieś błądzi, meandruje, jest niedoskonała i niepełna ale też cały czas się doskonali ...

:) każdy ma prawo do postępu
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 04 kwie 2014, 11:37

Prawo Boskie to między innymi prawo do wolności wyboru. Człowiek ma prawo do własnych myśli, wniosków. Nigdy nie powinien ich narzucać innym, ale sam w sobie może myśleć co chce. Jest to też jednoznaczne z wolnością czynów. Człowiek może robić co chce i jak chce dopóki nie szkodzi innym ludziom.
cthulhu87 pisze:806. Czy nierówność warunków społecznych jest prawem natury?

W mojej utopi w świecie nie ma pieniędzy. Każdy wykonuje pracę, która go interesuje i którą lubi. A jeśli jest głodny idzie do sklepu i bierze co chce nie płacąc. Potrzebuje pralki, lodówki? Idzie i bierze, ale pracuje na to. W takich warunkach nie byłoby wyścigu szczurów, wygryzania się ze stanowisk, nie byłoby tyle rozczarowań, frustracji, nerwów. Całość wspólnoty pracowałaby na dobro całego społeczeństwa. I w takich warunkach dobrą opiekę mieliby też ci najbardziej doświadczeni przez los, bo cała społeczność pracowałaby na wyżywienie i rozwój ludzi. I nie byłoby nierównych warunków społecznych, bo każdy miałby takie same prawa i obowiązki.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 04 kwie 2014, 14:38

Xenia, człowiek może robić co chce , myśleć co chce ale powinien być świadomy że jest w pełni odpowiedzialny za swoje czyny i myśli.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 04 kwie 2014, 21:58

Oczywiście Krzysiu. Chodziło mi tylko o to, że człowiek ma prawo wolnego wyboru i według mnie to jest Prawo Boskie. I człowiek jest odpowiedzialny za wszystkie swoje decyzje, i za te dobre, i za te złe.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Krzysztoff » 04 kwie 2014, 22:03

pełna zgoda :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 04 kwie 2014, 22:41

Uff bo już się wystraszyłam, że chcesz się pokłócić :D
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Wróć do Pytania i odpowiedzi