modlitwa z ksiazki a slowna

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

modlitwa z ksiazki a slowna

Postautor: charondas » 04 kwie 2014, 05:59

Czy moge sie modlic modlitwami zawartymi w Ewangelii ??
Nie przecze, ze nie pamietam kiedy ostatnio sie modlilem i modlitwa "z serca" sprawia mi trudnosci, (tak naprawde to nie wiem, kiedy modlilem sie wlasnymi slowami, zawsze w oparciu o "cos" np. modlitewnik) wiec wole sie zdac na modlitwy z "Ewangelii".

Jaka ma wartosc w Spirytyzmie modlitwa z ksiazki ?

Pozdrawiam,
Grzegorz Godula
charondas

Re: modlitwa z ksiazki a slowna

Postautor: danvue » 04 kwie 2014, 07:11

Modlitwa ma taka wartość, jak bardzo się na niej skupiasz. Rozumiem co to znaczy trudności w modlitwie, dlatego na początku dobrze kiedy odmawiasz ja w oparciu o te z Ewangelii. Ważne jest żebyś analizował każde zdanie, rozumiał jego sens i przesłanie. Modlitwa to myśl. Tylko myśl jest ważna, nie słowa, bo słowa to ludzka rzecz. w skrócie - modlitwa ma takie znaczenie jak myśli i uczucia przy wypowiadaniu jej. Wieczorem postaram się Ci napisać więcej. Powodzenia.
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Darel » 04 kwie 2014, 10:43

charondas pisze:Czy moge sie modlic modlitwami zawartymi w Ewangelii ??

Oczywiście, że możesz :) Tym niemniej nie skupiaj się absolutnie na żadnych formułach, słowach itd.
Dużo ważniejsza jest wartość energetyczna jaka wytworzy się poprzez Twoje myśli. To myśl ma charakter sprawczy i na nich się skupiaj. Puste formułki, choćby najpiękniej zapisane nigdy nie zastąpią szczerej myśli "od serducha"

Pozdrawiam
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Darel

Postautor: megan6 » 04 kwie 2014, 19:45

Witaj Grzegorzu podam ci link do mojego wykładu na temat modlitwy który sama stworzyłam posłuchaj go a może akurat znajdziesz tam odpowiedz https://www.youtube.com/watch?v=HFAFkQon2U8 . Modlitwa jest podstawą i gdy człowiek się na niej oprze to nawet najtrudniejsze sprawy i sytuacje bez wyjścia pokazują nam że w tym wszystkim co trudne Bóg zawsze daje nam coś co złagodzi nasz ból, co da nam nadzieję na wyjście z sytuacji bez wyjścia. W swoim cierpieniu nigdy nie jesteś sam, ani Ty ani nikt inny ponieważ Bóg jest zawsze obok Ciebie. Bogu należy zaufać a on Cię nigdy nie opuści. Wiesz dobrze że każdy ma wolną wolę ale popełniając samobójstwo odwracasz się od Boga, mówisz mu dosłownie że może Cię pocałować w cztery litery, ale takim postępowaniem nic nie osiąga się, ponieważ zawsze kończy się to jednym. Tym że później w płaczu, lęku i strachu błaga się na kolanach Boga o wybaczenie i ukojenie bólu który jest niewyobrażalny dla samobójcy. A gdy samobójca jest już po drugiej stronie szuka pomocy kogokolwiek kto by się za nim wstawił, a gdy już znajdzie po długich męczarniach nawet najgorliwsza modlitwa ze strony tej osoby nie przynosi w pełni ukojenia, daje maleńką chwilę spokoju, ale wszystkie uczucia po chwili wracają po to by Duch samobójcy zrozumiał swój błąd.
Bóg jest nieskończenie dobry i sprawiedliwy dlatego pozwala by jego dzieci cierpiały, to tak jak z małym dzieckiem któremu tłumaczy się by nie biegało bo gdy się przewróci będzie cierpiało, dziecko ma jednak wolną wolę i po przewróceniu się musi ponieść konsekwencje swojego czynu. Musi przejść przez ból jaki odczuwa po upadku tak samo jest z samobójcami. Masz świadomość tego co stanie się po samobójstwie ale masz również wolną wolę tylko że gdy już do tego dojdzie wtedy nie powinno się płakać nad własnym losem i nieszczęściem jakie cię ogarnie. Nie chcę Cię straszyć ja po prostu wiem co czują Duchy które to zrobiły miałam możliwość pomagać takim istotą i uwierz mi że te Duchy oddały by wszystko by nie popełnić tego błędu i nie znaleźć się w takiej sytuacji. Bardzo mocno współczuję duchom które popełniają samobójstwo i są one mi bardzo bliskie dlatego śmierć każdego samobójcy o którym słyszę bardzo mnie boli. Dlatego proszę Ci byś dogłębnie się zastanowił a gdy nachodzą Cię myśli nie musisz czytać modlitw wystarczy że powiesz "Boże proszę pomóż mi" to wystarczy on Ci pomoże bo kocha każdego człowieka tak samo i każdy jest dla niego tak samo ważny.
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: Darel » 04 kwie 2014, 19:59

Megan napisała bardzo mądre słowa.
Ja dodam od siebie jeszcze tylko jedno zdanie, które mawiał mój dziadek, że "samobójstwo to nie jest odwaga, tylko akt tchórzostwa, bo żyjemy po to by walczyć, także ze swoimi słabościami"

Grzegorzu - nie możemy się poddawać, to nie my jesteśmy od tego by decydować o zakończeniu naszej ziemskiej wędrówki
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Darel

Postautor: danvue » 04 kwie 2014, 20:48

Widzę, że już Ci bardzo dobrze opisali. Najprościej jednak modlić się swoimi słowami, jednak to przychodzi z czasem. Powodzenia. I bądź dzielny!. ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 09 kwie 2014, 10:23

Jeśli masz problem z stworzeniem swojej własnej modlitwy, zacznij od analizy swojego życia. W wolnej chwili usiądź sobie wygodnie i zacznij swój monolog kierowany do Boga. Nie muszą być to piękne słowa, czy rymy. Opowiedz Bogu, co Cię boli, co martwi, powiedz Mu o swoich nadziejach, potrzebach zupełnie tak, jakbyś rozmawiał ze swoim najlepszym przyjacielem. Jeśli popełniłeś jakieś błędy, powiedz mu o tym. Mów o tym, co czujesz, czy jest Ci z tego powodu przykro, czy chciałbyś w sobie coś zmienić. Zastanawiaj się nad swoją sytuacją i mów, o czym masz potrzebę powiedzieć. Można powiedzieć nawet tak: "Wiesz Boże, denerwuje mnie moja sytuacja. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Chciałbym poznać sens tego wszystkiego. Czy mogę Cię prosić w tej sprawie o pomoc, jakieś wskazówki, bym wiedział, co mam dalej robić?". Najprostsza forma jest zwykle najskuteczniejsza. Mów więc tak, jak czujesz. Jeśli zdarzy się coś miłego w Twoim życiu, powiedz o tym Bogu, podziękuj mu, np: "Wiesz, Boże dziś spotkało mnie coś miłego. Ta śliczna sąsiadka uśmiechnęła się do mnie. Zrobiło mi się tak miło, bo poczułem, że ktoś mnie chyba lubi. Dziękuję Ci za tę chwilę radości.". Nasze modlitwy powinny opierać się na drobiazgach, ponieważ często są one ważniejsze od ogółu. Te drobiazgi to takie małe rzeczy, którymi żyjemy każdego dnia. To z nich składa się całe nasze życie. Często mają ogromne znaczenie, ponieważ postęp każdego ducha dokonuje się właśnie poprzez stawianie małych kroczków do przodu, a nie wielkich susów.
Pierwsze Twoje próby mogą być nieudane. Nie rezygnuj jednak i nie zniechęcaj się. Wszystko wymaga treningu i wprawy. Bądź dla siebie cierpliwy i wyrozumiały. Próbuj. Pierwszy raz może się nie uda, za drugim będzie już trochę lepiej, a kolejne przyniosą Ci prawdziwą satysfakcję. Spokojnie, powolutku, osiągniesz mistrzostwo i z czasem myśli same będą Ci napływać do głowy. Tylko próbuj i nie zrażaj się niepowodzeniami. :D
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Wróć do Pytania i odpowiedzi