atalia pisze:Chodziło mi tylko o to, czy człowiek zawsze i do konca jest pewien swoich racji i w zwiazku z tym stara się dowieść innym, ze są w błędzie.
Atalia takie zachowanie to arogancja i brak szacunku dla oponenta. Jeśli ktoś wychodzi z założenia "tylko ja mam racje, reszta się myli" to nawet nie warto z kimś takim dyskutować, bo on nie przyjmie logicznych wniosków.
atalia pisze:Ja ostatnio sklaniam się w stronę wykładni "wiem, ze nic nie wiem".
I tak trzymaj

Zbyszek pisze:Na pewno wywołam tutaj burze, sprzeciwów , na które, od razu zaznaczam, ze nie będę odpowiadał.
Zbyszku dlaczego z góry zakładasz, że większość się z tobą nie zgodzi?

Zbyszek pisze:Często są dyskusje, na tematy, które odpowiedzi można znaleźć w książkach. Mała znajomość, a przede wszystkim, mała dostępność książek i artykułów, sprawia ze wiadomości większości uczestników, są bardzo małe.
Popieram w 100%. Wiedza pozwala nam podjąć decyzje, dlatego zawsze jestem za pogłębianiem wiedzy, czy to z książek, artykułów, stron internetowych czy innych nośników wiedzy

Za inne nośniki wiedzy uznaję też innych ludzi, którzy o danym temacie mogą mieć większe pojęcie niż ja

Dlatego warto słuchać innych.