Krzysztoff pisze:Możesz oczywiście sugerować że to nie są żadne prawdziwe wartości tylko jakieś niczym nie uzasadnione fanaberie ale było by to delikatnie rzecz ujmując niegrzeczne i nieakceptowalne.
Krzysztoff pisze:To mają prawo czy nie mają ? To jest najważniejsze pytanie. Jeżeli mają - to znaczy że jest wszystko ok, że ja mam swoje zdanie i Ty masz swoje zdanie; wymieniamy się poglądami ale zostajemy przy swoich przekonaniach (tu - wartościach) i to jest też ok. I nie ma potrzeby na siłę kogoś "prostować" - on już jest wyprostowany i bardzo dobrze się z tym czuje.
kalatala pisze:Pragnę przytoczyć dwa pytania z KD:
672. Czy ofiarowywanie Bogu płodów ziemi zyskiwało w Jego oczach większe uznanie niż ofiara ze zwierząt?
Już wam powiedziałem, że Bóg bierze pod uwagę intencję, a jej następstwo nie ma dla Niego większego znaczenia. Oczywicie Bogu było przyjemniej widzieć, że powięca się mu owoce, zamiast przelewać krew niewinnych ofiar. Jednak jak już wam powiedzielimy i będziemy zawsze powtarzać: od wszystkich ofiar, które moglibycie złożyć, Bogu stokrotnie milsza jest płynąca prosto z serca modlitwa. Powtarzam, że liczy się intencja, a nie sama czynność.
673. Czy ofiary te nie byłyby Bogu milsze, gdyby rozdawano je na przykład potrzebującym? Czy wtedy ofiara ze zwierząt nie byłaby bardziej pożyteczna niż w sytuacji, gdy nie służy ona niczemu lub przynosi zyski osobom, którym niczego nie brakuje? Czy ofiarowywanie biednym częci swych dóbr nie byłoby uczynkiem naprawdęł pobożnym?
Bóg zawsze błogosławi tych, którzy czynią dobro; wspieranie ubogich i zasmuconych jest najlepszym sposobem oddawania Mu czci. Nie chcę przez to powiedzieć, że Bogu nie podobają się ceremonie, które urządzacie, by wspólnie się modlić jednak wiele pieniędzy mogłoby być wykorzystanych o wiele pożyteczniej. Bóg kocha prostotę we wszystkim. Człowiek ograniczający się do spraw zewnętrznych, lecz nie zgłębiający istoty rzeczy, ma ograniczone horyzonty; osądzcie sami, czy Bóg powinien zwracać większą uwagę na formę, czy na sens.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość