Pytanie do Konrada

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do Konrada

Postautor: Xsenia » 09 lut 2014, 15:52

Zbyszku jak widać różne interpretacje tych samych słów dotyczą nie tylko takich wielkich ksiąg jak Biblia czy Koran, ale także Księgę Duchów.
Nikita pisze:wlasnie ja tez podobnie mysle, ze w miare ewolucji ducha bedziemy jesc coraz mniej miesa

Dla mnie to totalna nadinterpretacja słów z księgi Duchów.
Zbyszku ująłeś w słowa dokładnie to, co ja ciągle chcę przekazać.
Nie ważna jest twoja dieta. Nie ważne jest, czy jesz mięso, czy go nie jesz. Ważne są twoje wyrzeczenia i ich konsekwentne przestrzeganie. Tylko to może spowodować rozwój twojej duszy. Dla mnie nie ma różnicy pomiędzy wegetarianinem, który odrzucił mięso, alkoholikiem, który odrzucił alkohol, czy człowiekiem, który w imię swojego dobra odrzuca słodycze. Nie ważne jest co jesz. Ważne jest twoje wyrzeczenie i konsekwencja w jego utrzymaniu. Dlatego nigdy nie byłam, nie jestem i nigdy nie będę przeciwna wegetarianizmowi.
Ostatnio ciągle mam wrażenie, że wegetarianie uważają się za lepszych ludzi od reszty. To samo było z arystokracją, która uważała się za lepszych od motłochu, i aryjczyków, którzy uważali się za nadludzi. Coraz bardziej się obawiam, że wasze działania idą w kierunku, albo idziesz z nami, albo cię zniszczymy, a każdego kto myśli inaczej od was uważacie za wroga. Zły to kierunek. I coraz bardziej nie wiem, jak wam to uświadomić. Wegetarianizm nie jest kolejnym poziomem w rozwoju duszy!!! Wyrzeczenia tak. Brutal ciągle mówi o wyborze trudnej, ale prawej ścieżki. I to jest to. Ale nie każdy ma na tej dobrej ścieżce rezygnację z mięsa!!! Dla jednych będzie to alkohol, dla innych narkotyki, a jeszcze dla innych ulubione hobby, któremu nie może się poddać. Każdy z nas ma swój krzyż (że się tak wyrażę) i nie zawsze on oznacza rezygnację z mięsa. I nie rozumiem, jak można pisać słowa
kalatala pisze:kto kupuje produkty wytworzone na cierpieniu zwierząt, przyczynia się do ich cierpienia
. Zbyszek napisał bardzo ważna rzecz. Elementy z ciał zwierząt wykorzystywane są w różnych przemysłach. Ze zwierząt robione są ubrania, buty, torebki, paski, rzemyki, suplementy diet, witaminy (np. na bazie tranu), kosmetyki (pomadki, tusze do rzęs, kremy) i wiele, wiele innych. Czy mam rozumieć, że wegetarianie nie używają żadnych z tych rzeczy? Czy znacie skład wszystkich produktów, które używacie, a nie tylko jecie?
Przepraszam jeśli moje słowa są zbyt dosadne i znowu kogoś urażą, ale powiem słowami, które wbijali mi najbliżsi (mąż, teściowa) "prawda boli" i lepiej się do tego przyzwyczaić.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Pablo diaz » 09 lut 2014, 20:25

... Corrida dawna tradycja hiszpańska oglądalność tego może tylko ranić osoby czuŁe na tego typu wydarzenia...Jakiego rzędu był ten duch Zbyszku ?
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 09 lut 2014, 22:07

Był to duch, instruktor, pracownik stały, strony duchowej. Udzielający się bardzo często, w naszych pracach. Medium które przyjmuje go, jest medium z dużym doświadczeniem spirytystycznym. Duchy zawsze udzielają odpowiedzi w zależności od ich znajomości tematu.
Inna odpowiedz, innego ducha, bardziej ścisła, mogła by wyjaśnić ten temat lepiej. Myślę ze to ma się podobnie, jak z jedzeniem mięsa, to tylko etap przejściowy. Później będzie uznana korrida, jak wiele innych rzeczy jako zwyczaj barbarzyński. Odpowiedzi zawsze należy analizować, i przyjmować w zależności od pytania. Moje dotyczyło teraźniejszości, nie wychodziło w przyszłość. Zawsze należy zadawać pytania ścisłe, by nie było nieporozumień. Kontakty, choć wydaja się łatwą sprawa, ale nią nie są, należy znać pewne, podstawowe zasady, a to sprawa złożona. Dochodzi tez sprawa animizmu/odpowiedz ducha medium/, każde medium ma pewien procent tego, nawet sam Divaldo tak stwierdził. Kiedy medium posiada dużo wiadomości, jest prawie niemożliwe dostrzeżenie tego. Pytania na temat korridy, jak i innych spraw zostaną powtórzone jeszcze nie raz, i inne media będą miały szanse na wypowiedzenie się. Nauka jest długa, sam Kardec nie przyjmował wszystkiego od razu tylko sprawdzał wszystko kilka razy. Nasze centrum, nie jest chyba takie złe, sam Divaldo w wywiadzie dla gazety “Enigmas”wspominał o nas i została przedstawiona nasza strona internetowa.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 09 lut 2014, 22:15

Dziękuję za odpowiedz Zbyszku,jest zbieżna mojej intuicji.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 09 lut 2014, 22:29

Czy w takim razie można uznać, że wegetarianizm jest oznaką rozwoju duchowego?
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zbyszek » 09 lut 2014, 23:14

Duch rozwija się na rożne sposoby. Tak jak wspomniałem wcześniej, nie jest to oznaka rozwoju moralnego. Czy jest oznaka rozwoju duchowego? W pewnym stopniu można uznać ze tak, gdyż zostawienie za sobą instynktów zwierzęcych, może świadczyć o tym.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 09 lut 2014, 23:34

Dziękuję za odpowiedź!
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 10 lut 2014, 11:05

Zbyszek pisze:W pewnym stopniu można uznać ze tak, gdyż zostawienie za sobą instynktów zwierzęcych, może świadczyć o tym.

W ramach walki z moim instynktem zwierzęcym, który jest taki zły i okropny odrzucam całkowicie jedzenie, odrzucam całkowicie seks. A tak w ogóle to porzucę moje dzieci, bo przecież instynkt macierzyński też jest instynktem zwierzęcym. A gdy ktoś na mnie napadnie i będzie mnie chciał zabić też się nie obronię, bo przecież samoobrona to też instynkt zwierzęcy. A jak już się pozbędę tych wszystkich okropnych instynktów zwierzęcych, to przeskoczę od razu 10 poziomów w rozwoju duszy :D

Kto z was jest instytucją na tyle wysoką i rozwiniętą by decydować, który instynkt zwierzęcy jest dobry, a którego trzeba się pozbyć?????????????????
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: methyl » 10 lut 2014, 13:10

W swoim zacietrzewieniu zdajesz się nie zauważać maksymy : "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe".
Xsenia pisze:który instynkt zwierzęcy jest dobry, a którego trzeba się pozbyć

Pytanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe.
Pozbywamy sie wszystkich tych instynktów, które powodują u innych cierpienie.
Mądrej głowie dość po słowie.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Nikita » 10 lut 2014, 14:26

Xenia dzis dostalam maila od Albert Schweizer stiftung z najnowszymi danymi na temat uboju zwierzat : http://albert-schweitzer-stiftung.de/ak ... ahlen-2013

Otoz wzrosl uboj kurczakow, natomiast uboj indykow, kaczek zmalal...Organizacja ta przeanalizowala dlaczego nastapil wzrost o 1, 38 % i doszla do wniosku, ze przede wsyzstkim z powodu eksportu....

Takze latem przy ladnej pogodzie ludzie griluja i zakupuja wiecej miesa....

Ale generalnie spozycie miesa spada....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi