Moje przeżycia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Moje przeżycia

Postautor: Nix » 02 sty 2014, 18:30

Nikita pisze:moze to nie mediumizm ale poprostu dziecieca wrazliwosc na takie zjawiska....

Nie bardzo to rozumiem.
Nix

Postautor: kalatala » 02 sty 2014, 18:32

Nikita pisze:moze to nie mediumizm ale poprostu dziecieca wrazliwosc na takie zjawiska....

Możliwe, Nikito, ale co szkodzi nauczyć sie prawidłowo modlić i poszerzać wiedzę o Stworzeniu Bożym? Nic nie szkodzi. Jeśli Nixie przejdzie zdolność postrzegania świata duchowego, to trudno, wola Boża, jednak mimo wszystko na całe życie pozostanie świadoma jego istnienia i w ten sposób może kiedyś komuś pomóc.

Nikicie chodzi o to, że wiele dzieci odbiera silne bodźce ze świata duchowego, lecz z wiekiem im to przechodzi. Nawet potem tego często nie pamiętają.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nix » 02 sty 2014, 18:36

kalatala pisze:Nikicie chodzi o to, że wiele dzieci odbiera silne bodźce ze świata duchowego, lecz z wiekiem im to przechodzi. Nawet potem tego często nie pamiętają.

Dzięki za szybkie wytłumaczenie :D
Nix

Postautor: Nikita » 03 sty 2014, 16:28

Mi chodzi tez o to, ze Nix jest jeszcze dzieckiem i nie powinnismy jej nic sugerowac....na pewno nie czytanie ksiazek spirytystycznych....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: kalatala » 03 sty 2014, 17:11

Myślę, że Nix pomimo swego młodego wieku ma swój rozum i przemyślenia. Sama trafiła na to forum, trafiła, bo szukała odpowiedzi na swoje pytania. Książki jej tych odpowiedzi dostarczą. Nic się nie dzieje bez przyczyny.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nix » 03 sty 2014, 17:20

Nikita pisze:Mi chodzi tez o to, ze Nix jest jeszcze dzieckiem i nie powinnismy jej nic sugerowac....na pewno nie czytanie ksiazek spirytystycznych....

Ale powiem, że mam poglądy bardzo zbliżone do spirytystycznych. Przynajmniej w takim zakresie jakim sięga moja wiedza i punk widzenia świata. A za to jest to bardzo ciekawe i rzeczywiście daje odpowiedzi na pewne pytania, które sobie zadawałam. Książki są także bardzo interesujące. Dziś przez cały dzień czytam Księgę Duchów, która do pewnych rzeczy mnie przekonała i myślę, że nawet w małym stopniu nauczyła (a może nawet nie w małym? :) ).
A za to namawianie - namawianiem. Wiem co jest dla mnie dobre i na co mogę sobie pozwolić :D Może nie aż tak jak dorosły, ale jednak.
Nix

Postautor: danvue » 03 sty 2014, 17:37

Oliwka jest w niektórych kwestiach mądrzejsza od niektórych dorosłych ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: danvue » 03 sty 2014, 17:39

Oczywiste jest to, żeby wszystko brać na logikę i zgodę z własnym sumieniem - nie musisz niczego przyjmować jeśli Ci to nie pasuje, badaj to przez pryzmat swojego serca, i nie przejmuj się drobnostkami - najważniejsze są podstawowe zasady które są bezsprzeczne i niezmienne. Dla mnie spirytyzm nie tyle ma dawać nam wiedzę po to abyśmy ją mieli, ale po to abyśmy zwiększali swoją moralność i robili postęp, tak? Więc najważniejsze Oliwka - bądź dobrym człowiekiem, kochaj Pana Boga swego, a bliźniego swego jak siebie samego :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 03 sty 2014, 17:41

Spirytyzmu można uczyć dziecka od małego - wiadomo, nie jechać od razu Kardeciem czy coś, ale można.
Poza tym, pamiętajmy o jednym - 13 lat w dzisiejszym świecie to nie to samo, co kiedyś. Wiem, bo np. jeden z moich uczniów, mający ledwie 16 lat (poprzez swoją sytuację) ma przemyślenia na poziomie niewielu dorosłych. Oczywiście, on jest jednym z niewielu - ale pamiętajmy, że świat wygląda inaczej niż 10 lat temu, a nawet 5.
Więc jeśli czuje, że chce to czytać, to niech czyta - najlepiej zaczynać jak najwcześniej :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 03 sty 2014, 17:47

Pięknie powiedziane Danvue i Voldo. Czasem tak bywa, że ten młodziutki ma więcej wiedzy, moralności i dojrzałości niż kilkudziesięcioletni człowiek, uważający, że doświadczenie życiowe stanowi o jego większej mądrości. Dobrze wiemy wszyscy, że nie o dojrzałość cielesną tu chodzi, ale duchową. To właśnie z tego powodu czasami dzieci bywają mądrzejsze od rodziców, którzy mają uczyć się od własnego dziecka dobroci. Osobiście spotkałam się z kilkoma takimi przypadkami. To nie zasada, że tylko dzieci mają się uczyć od dorosłych. Często dorośli mają możliwość nauczenia się od dzieci na prawdę wielu cennych rzeczy. Nie zawsze duma im jednak na to pozwala.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 17:48 przez juniperus, łącznie zmieniany 1 raz
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi