Co mnie zastanawia w Biblii? przede wszystkim Księga Mojżesza.
Bardzo ciekawe jest drzewo genealogiczne Adama i Ewy. Zwłaszcza, że według Biblii Adam i jego potomstwo żyło po 800-900 lat.
1 Księga Mojżeszowa
"Rozdział 1:
26 A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!
27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył:
stworzył mężczyznę i niewiastę. [...]
31 A Bóg widział, że wszystko, co uczynił, było bardzo dobre. I tak upłynął wieczór i poranek - dzień szósty.
Rozdział 2:
1
W ten sposób zostały ukończone niebo i ziemia oraz wszystkie jej zastępy [stworzeń].
2 A gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął dnia siódmego po całym swym trudzie, jaki podjął.
3 Wtedy Bóg pobłogosławił ów siódmy dzień i uczynił go świętym; w tym bowiem dniu odpoczął po całej swej pracy, którą wykonał stwarzając.
4 Oto są dzieje początków po stworzeniu nieba i ziemi. Gdy Pan Bóg uczynił ziemię i niebo,
5 nie było jeszcze żadnego krzewu polnego na ziemi ani żadna trawa polna jeszcze nie wzeszła - bo Pan Bóg nie zsyłał deszczu na ziemię i
nie było człowieka, który by uprawiał ziemię6 i rów kopał w ziemi, aby w ten sposób nawadniać całą powierzchnię gleby -
7 wtedy to Pan Bóg ulepił człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia, wskutek czego stał się człowiek istotą żywą.
8 A zasadziwszy ogród w Eden na wschodzie, Pan Bóg umieścił tam człowieka, którego ulepił.[...]
Rozdział 6:
1 A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki.
2
Synowie Boga, widząc, że
córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały.
3 Wtedy Bóg rzekł:
Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną; niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat.
4 A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy
synowie Boga zbliżali się do
córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach."
Czyli według mnie Bóg najpierw stworzył człowieka i niewiastę (szósty dzień stworzenia), którzy panowali nad zwierzętami, a dopiero w późniejszym terminie stworzył Adama i Ewę, których potomstwo zajmowało się uprawą ziemi i hodowlą zwierząt, więc na ziemi w dawnych czasach żyły dwa rodzaje ludzi: dzieci człowiecze i Dzieci Boga. Dzieci człowiecze dożywające tylko do 120 lat i Dzieci Boga żyjące po 900 lat.
Hmm więc dlaczego my żyjemy tak krótko??