Kilka wątpliwości

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kilka wątpliwości

Postautor: kakofonia myśli » 22 gru 2013, 08:49

Tak a propos tematu znalazłam ciekawy artykuł... Się tłumaczy :p Jednak nic nie dzieje się przez przypadek..Astral podsuwa odpowiedź za każdym razem :lol: :lol:
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 22 gru 2013, 13:36

Voldo pisze:Duchy wyższe, nie Czyste/Doskonałe - czyli nadal się wszystko zgadza, że Doskonałe się nie wcielają :)
A racja, przyznaję, mój błąd. Doskonałe (czyste) nie wcielają się, natomiast wyższe - tak. Teraz zatem pytanie: czy Jezus był duchem czystym, czy wyższym? A może generalnie jest zasada, że czyste nie wcielają się, ale Jezus był jednym jedynym wyjątkiem, ponieważ rola Jego też była wyjątkowa?
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 22 gru 2013, 13:40

Chyba nikt z nas nie zna odpowiedzi na to pytanie.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 22 gru 2013, 13:41

Na to wygląda. Ciekawe, co powiedziałby na to Divaldo :)
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 22 gru 2013, 18:25

Ja zawsze będę mówił, że Jezus nie był Duchem Czystym a wyższym - Jezus jest opiekunem Ziemi, a Duchy Czyste pod opiekę biorą całe galaktyki a nie jakieś małe planetki ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: danvue » 24 gru 2013, 11:24

Dodam coś od siebie:

-Ewangeliści nigdy nie nazywają Jezusa Bogiem, ale Synem Człowieczym/Synem Bożym. Koncepcja Jezusa-Boga wyszła tak jakby od Pawła, który jednak nie mówił o Jezusie Historycznym, a Jezusie uznawanym jako logos, jako część ich wszystkich, tj. chrześcijan.
Spójrzmy na Osiem Błogosławieństw wg. Ewangelii według Mateusza:
5, 9:
"Błogosławieni, którzy wprowadzają pokój, albowiem oni będą nazwani synami Bożymi."
Trzeba jeszcze uświadomić sobie o co chodzi z tym synem. Graliście kiedyś w Gothica 3? Jeśli nie, to pewnie słyszeliście gdzieś takie zwroty: Synu Kłamstwa, Ojcze Niewdzięczności.
Tamci ludzie mówili właśnie w ten sposób, tj. na kogoś kto dobrze kłamał mówili Synu Kłamstwa, na kogoś kto bardzo dobrze kłamał, mówiono: Ojcze Kłamstwa. Bardzo częsty zwrot.
Jezus więc był Synem Boga, lub też, jak nazwał go pewien Duch: Tyś jest Święty Boga. Był kimś, kto był miły Bogu - Synem Boga.
Spójrzmy jeszcze na Ewangelie Marka:

Bogaty młodzieniec

17 Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?»

18 Jezus mu rzekł: «Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg

19 Znasz przykazania: Nie zabijaj,

nie cudzołóż,

nie kradnij,

nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj,

czcij swego ojca i matkę».

20 On Mu rzekł: «Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej młodości».

21 Wtedy Jezus spojrzał z miłością na niego i rzekł mu: «Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!»

22 Lecz on spochmurniał na te słowa i odszedł zasmucony, miał bowiem wiele posiadłości.

Co do Maryii-dziewicy. Logicznie: Co to za różnica z naszego punktu widzenia? Dla nas waznym jest jakim Jezus był człowiekiem. Ale spójrzmy o co w tym chodzi:
Ten dogmat powstał pod wpływem tylko tego tekstu:
Mateusz 1, 22

22 A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka:

23 Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: "Bóg z nami".

24 Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie,

25 lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna, któremu nadał imię Jezus

Pogrubiony fragment pochodzi z Księgi Proroka Izajasza (7,14):

14 Dlatego Pan sam da wam znak:
Oto Panna pocznie i porodzi Syna,
i nazwie Go imieniem Emmanuel.

Panna
W tekście greckim znajdujemy tam słowo parthenos, oznaczające dziewica.

Patrząc na pierwotny, hebrajski tekst Izajasza nie ma tam mowy o dziewicy, a o Pannie:
Nie ma tam hebrajskiego betula, oznaczającego dziewicę, ale słowo alma, oznaczające młodą kobietę.

Apropo braci Jezusa, tak dodam bo jest tu już cytat:
25 lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna, któremu nadał imię Jezus
"nie zbliżać się" oznacza w ich języku "nie obcować seksualnie".

Co do braci - w hebrajskim jest to samo słowo do "brat rodzony", co do "kuzyn", a więc nie możemy mieć pewności,
jednak Jakub co chwila jest nazywany "bratem Pana" lub coś w podobie, tak więc Jezus mógł mieć braci i siostry, a nie tylko kuzynów i kuzynki.

Mam nadzieje, że trochę rozjaśniłem sprawę ;)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 27 gru 2013, 18:44

Nieźle Ci poszło tłumaczenie. Moje gratulacje. :)
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Xsenia » 28 gru 2013, 20:05

Do obejrzenia o Jezusie. Kilka faktów o których pewnie nie wiedzieliście.
http://vod.pl/jezus-nieznane-lata,83824,w.html
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: danvue » 28 gru 2013, 21:00

Xsenia - już pobieram ten film na dysk (bo jakoś nie chce mi się instalować tego dodatku).
Jakby ktoś chciał pobrać go też, to niech napisze na pw to dam login i hasło na chomika to sciagniecie za darmo, bo przez tydzien mozna sciagac bez pobrania transferu jeszcze raz :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 29 gru 2013, 15:14

Najbardziej mnie zastanawia informacja, że Jezus był pokłócony z własną rodziną. Rację rodziny potrafię sobie wytłumaczyć. Nagle najstarszy syn, po śmierci ojca, czyli głowy rodziny, zaczyna tą rodzinę olewać i "szlajać się" z wyznawcami, zamiast przyjąć obowiązki nowej głowy rodziny.
I jedyne co mi tu nie pasuje to to, że podobno Jezus był Duchem Wyższym, więc powinien wiedzieć, jak ważna jest rodzina i wypełnianie swoich obowiązków. A nie traktować tak własną matkę.
Jan. Rozdział 2:
"1 Trzeciego dnia odbywało się wesele w Kanie Galilejskiej i była tam Matka Jezusa.
2 Zaproszono na to wesele także Jezusa i Jego uczniów.
3 A kiedy zabrakło wina, Matka Jezusa mówi do Niego: Nie mają już wina.
4 Jezus Jej odpowiedział: Czyż to moja lub Twoja sprawa, Niewiasto? Czyż jeszcze nie nadeszła godzina moja?"
Czyli odczep się kobieto, zrobię cud kiedy będę chciał. Czy tak się odzywa Duch Wyższy?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi