Regulamin PTSS

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Regulamin PTSS

Postautor: Xsenia » 16 gru 2013, 12:26

rolnicze komuny?? a może chodziło o hipisowskie komuny i wolną miłość?? :lol:
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: konrad » 16 gru 2013, 20:55

W urzędzie jedyny punkt, który był podważany dotyczył sposobu głosowań, bo w pierwszej wersji regulaminu była możliwość głosowań internetowych lub drogą pocztową. Zasugerowano, by to zmienić w głównym regulaminie i ewentualnie regulować już drogą uchwał itp. Nie było niczego o polityce i polemikach religijnych. Ten punkt sam dodałem, bo wydaje mi się istotny. Nie chodzi tutaj o dyskusje na forum, ale dyskusje w ramach stowarzyszenia. Warto to oddzielić. Generalnie jednak bardziej chodzi o dyskusje na temat tego, czy dana religia jest lepsza lub gorsza. Co innego wypowiadanie się na temat swojej religii bez wartościowania, bo takie polemiką nie jest (nie ma w tym elementu dyskusji czy sporu, czyli elementów istotnych w przypadku polemiki). Tzn. dopuszczam, że ktoś napiszę, że wierzy w moc zbawczą Chrystusa, ale nie dopuszczam, by w ramach stowarzyszenia prowadzić z taką osobą większą debatę. Chodzi też o to, by w ramach PTSS nie wdawać się w żadne publiczne debaty na tematy religijne itp., bo to bardziej zaszkodzi niż pomoże.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: KaszaLot » 15 cze 2014, 10:52

Krzysiu tyle tematów typu "lanie wody" nazakładałeś że wodnikiem chyba jesteś..... szkoda, że znaleźć coś na tym forum trudniej przez takie rozważanie jednego tematu w 40-stu wątkach. To jak oglądanie osobno każdej zapałki z pudełka.
KaszaLot

Postautor: Achill » 02 wrz 2014, 08:04

Krzysztoff pisze:18. Podejmowanie kwestii politycznych, czy wdawanie się w polemiki o tematyce religijnej jest w Stowarzyszeniu zabronione.

Może po prostu zamiast zakazu zróbmy obowiązek poszanowania dla odmienności poglądów politycznych i religijnych pośród innych czlonków i sympatyków Stowarzyszenia.

W ten sposób nie zabraniamy rozmawiania na te tematy, a równocześnie umozliwiamy podejmowanie zdecydowanych działań wobec nieposłusznych.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 02 wrz 2014, 13:22

Achil bardzo rozsadna propozycja... :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 07 wrz 2014, 19:20

Ja się w zupełności zgadzam z tym punktem, dłuuugo się obracałem w kręgach Chrześcijaństwa i dość mam świętych wojen religijnych choćby miały być tylko na gruncie "merytorycznym". To na prawdę nie zbliża nas do Boga ani nie pomaga w naszym rozwoju, a tylko niszczy.
Niszczy nasze kontakty z innymi ludźmi i przede wszystkim niszczy nas samych.

Uznajemy istnienie duchów i reinkarnacji, progresywną ewolucję duchową, a wszystko inne nie ma znaczenia. Dobrze rozumiany spirytyzm i zakorzeniony powinien nas uczyć tolerancji i akceptacji, której bardzo często nam brakuje.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 07 wrz 2014, 19:52

Na naszych spotkaniach w kółko rozprawia się o religii (o polityce mniej) i chyba nikt tego punktu nie traktuje poważnie. Obowiązek poszanowania innego człowieka w dyskusji z kolei nie powinien wynikać z punktów regulaminowych, ale z kultury osobistej rozmówców.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Achill » 07 wrz 2014, 19:56

cthulhu87 pisze:Obowiązek poszanowania innego człowieka w dyskusji z kolei nie powinien wynikać z punktów regulaminowych, ale z kultury osobistej rozmówców.

Zwróc jednak uwagę, że tego typu punkty we wszelkich regulaminach nie powstają dla tych którzy je przestrzegają ale dla tych, którzy wręcz odwrotnie, nie maja zamiaru ich przestrzegać.

Inna sprawa, że chyba tu rzeczywiście nie ma potrzeby. Bo poruszam dośc cięzkie tematy z punktu widzenia teologicznego i wiem jedno - moi katoliccy znajomi juz dawno by mnie ukrzyzowali... a tu ... pełna kultury merytoryczna dyskusja :)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 07 wrz 2014, 20:14

Achill pisze:
cthulhu87 pisze:Obowiązek poszanowania innego człowieka w dyskusji z kolei nie powinien wynikać z punktów regulaminowych, ale z kultury osobistej rozmówców.

Zwróc jednak uwagę, że tego typu punkty we wszelkich regulaminach nie powstają dla tych którzy je przestrzegają ale dla tych, którzy wręcz odwrotnie, nie maja zamiaru ich przestrzegać.

Inna sprawa, że chyba tu rzeczywiście nie ma potrzeby. Bo poruszam dośc cięzkie tematy z punktu widzenia teologicznego i wiem jedno - moi katoliccy znajomi juz dawno by mnie ukrzyzowali... a tu ... pełna kultury merytoryczna dyskusja :)

To pewnie Żydowscy znajomi pod płaszczykami katolików skoro chcą Cię ukrzyżować ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 07 wrz 2014, 20:25

cthulhu87 pisze:Na naszych spotkaniach w kółko rozprawia się o religii (o polityce mniej) i chyba nikt tego punktu nie traktuje poważnie. Obowiązek poszanowania innego człowieka w dyskusji z kolei nie powinien wynikać z punktów regulaminowych, ale z kultury osobistej rozmówców.

:lol: Trzeba by chyba zabronić też mówienia o spirytyzmie który bardzo często mówi na tematy religijne : Bóg , Jezus , życie po śmierci, reinkarnacja,
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Polsce