Kosciol Katolicki

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kosciol Katolicki

Postautor: danvue » 13 gru 2013, 20:30

Aczkolwiek trzeba pamiętać i przypominać innym, że to jest święto narodzenia Jezusa, od zawsze czas radości, rodzinnej atmosfery, pogodzenia i szczęścia, a z każdym rokiem to wygląda coraz bardziej w stylu - Prezenty, prezenty. Ale i tak jest cudownie tak z rodziną posiedzieć i pogadać. I ten nastrój! Choinka, światełka wszędzie, radość ;) Uwielbiam :)
Uderzył z nieba grom
i wypalił w ziemi znak
znak ten wielki był jak dom
to był krzyż, a obok stał
z postury szczupły, wysoki gość
ale słowa miał jak stal
ludzie wnet oblegli go
krzycząc: Tak! To Ten! To On!
Awatar użytkownika
danvue
spirytysta
spirytysta

Postautor: Xsenia » 13 gru 2013, 21:17

Z tym Świętem Narodzenia Pańskiego i tak byłby najmniejszy problem. Ponieważ tak naprawdę nawet historycy nie mogą się zgodzić kiedy tak naprawdę urodził się Jezus. Polecam do przeczytania:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Data_narod ... _Chrystusa
A to, że KK wykorzystywał pogańskie dni świąteczne chyba wam mówić nie muszę, bo każdy to wie. Poczytajcie to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99to_Godowe
A dowiecie się dlaczego tak naprawdę wkładacie siano pod obrus na wigilijnym stole.
Dla mnie i to już od dawna praktycznie najważniejszym świętem jest dzień 24 czerwca (Noc Kupały bądź też inaczej Noc Świętojańska). Świetny artykuł opisujący jest tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Noc_Kupa%C5%82y
A najlepsze jest to, że moja mama zawsze co roku zabraniała nam chodzić na basen odkryty, lub pływać w rzece przed dniem 24 czerwca. Po tym terminie do woli, ale przed nie wolno było i już :)
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 05 sty 2015, 02:07

Xsenia pisze:Ja mam wielki problem, bynajmniej nie z księżami, ale z dziećmi. Mój młodszy w maju powinien podejść do komunii. Nie wiem czy powinien. Ja nie wierzę w KK. Mąż nie wierzy w KK. Starszy syn był w komunii, my jesteśmy po ślubie kościelnym, ale czy młodszy powinien iść do komunii, o tym nie jestem przekonana. Powtarzam synowi, że to on decyduje, a on zmienia zdanie 20 razy na dzień. Z drugiej strony, jeśli nie będzie komunii, to chyba Świąt Bożego Narodzenia też nie powinno być. Hipokrytką raczej nie jestem, ale dzieci się buntują, bo nie będzie prezentów. I jak coś takiego rozwiązać? :?

Z tego co przeczytałem wynika że nie jest wcale przypadkiem to że urodziliśmy się członkami tego a nie innego naradu, więc jak najbardziej powinniśmy szanować jego kultrę i religię Chrześcijańską pod wpływem której ona się ukształtowała, więc jak najbardziej powinniśmy obchodzić Boże Narodzenie, Wielkanoc itp tak jak nakazuje nam nasza tradycja przekazania przez naszych przodków.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 05 sty 2015, 13:24

Hansel pisze: tego co przeczytałem wynika że nie jest wcale przypadkiem to że urodziliśmy się członkami tego a nie innego naradu, więc jak najbardziej powinniśmy szanować jego kultrę i religię Chrześcijańską pod wpływem której ona się ukształtowała, więc jak najbardziej powinniśmy obchodzić Boże Narodzenie, Wielkanoc itp tak jak nakazuje nam nasza tradycja przekazania przez naszych przodków.

Hm których przodków, bo chrześcijaństwo na tych terenach jest od ponad 1000 lat, ale wcześniej przez jakieś 5000 lat wierzono w inne bóstwa i innych bogów. To o których przodkach piszesz?
Z drugiej strony jak za 10 lat wpadną tu Islamiści i albo przyjmiesz Islam albo cię zabiją i wybierzesz pierwszą wersję, to co? dalej będziesz obchodził święta chrześcijańskie?
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 05 sty 2015, 14:03

Xsenia pisze:Hm których przodków, bo chrześcijaństwo na tych terenach jest od ponad 1000 lat, ale wcześniej przez jakieś 5000 lat wierzono w inne bóstwa i innych bogów. To o których przodkach piszesz?
To że urodziliśmy się w tych a nie innych czasach też nie jest przypadkiem, więc przede wszystkim o tych których znaliśmy osobiście i ich pamiętamy.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 06 sty 2015, 11:58

Krzysztoff pisze:Co do świąt - nie ma tu żadnego problemu , to nie jest święto katolików , świętujemy urodziny Jezusa który był postacią historyczną i myślę ważną nie tylko dla chrześcijan i każdy ma do tego prawo

http://adonai.pl/boze-narodzenie/?id=9

dlatego ja wręczam prezenty z okazji rozpoczęcia nowego roku słonecznego ;P
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 06 sty 2015, 12:46

Krzysztoff pisze:Co do świąt - nie ma tu żadnego problemu , to nie jest święto katolików , świętujemy urodziny Jezusa który był postacią historyczną i myślę ważną nie tylko dla chrześcijan i każdy ma do tego prawo

Ja myślałem że jak jest się Spirytystą to jest się też automatycznie Chrześcijaninem nawet jeśli się nie nalerzy ani nie identyfikuje z żadny z Kościołów których jest zresztą dość sporo http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci ... %C5%84skie .
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Achill » 06 sty 2015, 12:54

Hansel pisze:Ja myślałem że jak jest się Spirytystą to jest się też automatycznie Chrześcijaninem nawet jeśli się nie nalerzy ani nie identyfikuje

Spirytyzm to filozofia a nie system religijny

poza tym ja na przyklad chrześcijaninem nie jestem i nie ma problemu z pogodzeniem tego faktu z byciem spirytystą
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 06 sty 2015, 13:30

Achill pisze:Spirytyzm to filozofia a nie system religijny

Moim zdaniem jedno i drugie w końcu Kardec napisał Ewangelię według Spirytyzmu i zawsze podkreślał że to Jezus Chrystus jest najdoskonalszym wzorcem moralnym dla każdego człowieka danym nam od Boga.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 06 sty 2015, 14:16

Spirytyzm wywodzi się z Chrześcijaństwa dlatego zawsze będzie z nim powiązany, nie zależnie czy nazwie się go religią, czy filozofią ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi