Dokładnie, a już przyswajanie z Biblii tylko tego co Kościołowi pasuje, a odrzucanie tego co im nie pasuje, to opanowali do perfekcji. Proste 10 przykazań. W Biblii są one inne niż przyjęte przez Kościół Katolicki.
Księga Wyjścia 20, 2–17
2 Jam jest Pan, Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
3 Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
4
Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią.
5
Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny,
zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; 6 a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich.
7 Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, nadaremno; bo
nie będzie miał Pan za niewinnego tego, który by wziął imię Pana, Boga swego, nadaremno.
8 Pamiętaj, abyś dzień
sobotni święcił. 9 Sześć dni robić będziesz i będziesz wykonywał wszystkie roboty twoje; 10 ale dnia siódmego sabat Pana, Boga twego, jest: nie będziesz wykonywał weń żadnej roboty, ty i syn twój, i córka twoja, sługa twój i służebnica twoja, bydlę twoje i gość, który jest między bramami twymi. 11 Przez sześć dni bowiem czynił Pan niebo i ziemię, i morze, i wszystko, co w nich jest, a odpoczął dnia siódmego; i dlatego
pobłogosławił Pan dniowi sobotniemu i poświęcił go.
12 Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg twój, da tobie.
13 Nie będziesz zabijał.
14 Nie będziesz cudzołożył.
15 Nie będziesz kradzieży czynił.
16 Nie będziesz mówił fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu twemu.
17a Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego,
17b ani będziesz pragnął żony jego,
17c ani sługi, ani służebnicy, ani wołu, ani osła, ani żadnej rzeczy, która jego jest.
Najlepszy numer jest z przykazaniem 4. Kościół go po prostu wywalił, bo wtedy nie zarobiłby na "podobiznach". A Bóg wyraźnie dał przekaz, że "nie będziesz się kłaniał przed posążkami, obrazami."

Powtórzone jest to w Księga Powtórzonego Prawa 5, 8–10:
8 Nie uczynisz sobie rzeźby ani podobizny wszystkich rzeczy, które są na niebie w górze i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. 9 Nie będziesz się im kłaniał i służył. Bom ja jest Pan, Bóg twój,
Bóg zawistny, który dochodzę nieprawości ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, 10a czynię miłosierdzie na wiele tysięcy miłującym mię i strzegącym przykazań moich.
Czyli jeśli jeden człowiek podpadnie Bogowi, to najlepiej wymordować jego dzieci, wnuki i prawnuki, bo Bóg im nie odpuści. Taaaaa......