Wszystkich Swietych i Zaduszki..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wszystkich Swietych i Zaduszki..

Postautor: kakofonia myśli » 02 lis 2013, 19:14

Andrew, wzruszająca historia :)

Wydaje mi się, że w dniu takim jak Wszystkich Świętych Duchy są bliżej nas dlatego, że intensywniej myślimy o tych, którzy odeszli. To taki czas refleksji, gdzie nostalgia przeplata się ze wspomnieniami. Dlatego też może nie tyle traktują ten dzień, jak święto, ale na pewno łączą się ze swoimi bliskimi.

kalatala pisze:1 listopada Duchy obchodzą Święto Żywych :-) Wspominają sobie wtedy tych, którzy zostali w tym trochę nierealnym, materialnym wymiarze i ich odwiedzają.

Ładnie :)
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 02 lis 2013, 20:54

Ja jestem wrazliwa na nastroje...i podobny nastroj taki jakby duchy byly wsrod nas jest 1 i 2 listopada oraz w Wigilie Bozego narodzenia...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: kalatala » 02 lis 2013, 21:10

Nikita pisze:Ja jestem wrazliwa na nastroje...i podobny nastroj taki jakby duchy byly wsrod nas jest 1 i 2 listopada oraz w Wigilie Bozego narodzenia...

Czyli miałam rację :-D
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 02 lis 2013, 21:16

jasne.. :D
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: juniperus » 04 lis 2013, 10:41

kakofonia myśli pisze: w dniu takim jak Wszystkich Świętych Duchy są bliżej nas dlatego, że intensywniej myślimy o tych, którzy odeszli.

I właśnie o to tu chodzi. Dni te mają znaczenie dla duchów właśnie dlatego, że w tych, którzy pozostali na ziemi ożywiają się wspomnienia, pamięć, myśli i modlitwy wędrują do duchów, które odeszły, sprawiając im ogromną radość. Zauważcie, że od czasu do czasu w życiu codziennym myślimy o naszych zmarłych, lecz 1, 2 listopada dzieje się to z większym zaangażowaniem :) To nie dni same w sobie mają znaczenie, lecz nasze myśli kierowane do duchów i ich intensywność.
Jeśli chodzi o kwiaty, nagrobek itd mają one znaczenie, lecz nie w formie materialnej. Stawiając je uwalniamy właśnie tę myśl w kierunku ducha, wspominając go i to właśnie ta myśl jest odbierana przez niego. Przedmioty jako takie, same w sobie nie mają znaczenia, nic duchowi nie dają. Jednak pamięć, okazywana np. kwiatami znaczenie ma ogromne. Reasumując jeśli nawet kwiatka nie postawimy, a zamiast tego szczerze pomodlimy się za naszego bliskiego, zrobimy najlepsze, co można.
Jeśli chodzi o wygląd nagrobka, no cóż... Jeśli duch zwraca na to uwagę to albo jest jeszcze przywiązany do świata ziemskiego i potrzebuje więcej czasu na oderwanie się od niego (lub pomocy), albo po prostu chce ułatwić zadanie bliskim w wyborze. :D
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 04 lis 2013, 11:26

Andrew1969 pisze: Mieliśmy jakiś tam projekt naprędce sporządzony przez mamę chrzestną , wiedzieliśmy , że chcemy jak najjaśniejszy kamień , może piaskowiec??
W niedziele przedpołudniem zadzwoniła do nas znajoma z Niemiec , której przyśnił się nasz Kubuś ( nasze dzieci czasem bawiły się razem ) , zadzwoniła więc , puki pamiętała sen....Kubuś mówił : tylko nie salceson ! Ona pyta nas co to może znaczyć, a my wiedzieliśmy : To właśnie w "stylu Kubusia..." Tak nazwał kamień w ciapki , plamki a la lastryko czy niby granit , takie kamienie dzień wcześniej oglądaliśmy.....Miał pewne nazwy ktoś powie czasem neologizmy , ale po tym wiedzieliśmy że ON to on.

Tak jak mówisz Andrzej , tutaj raczej nie chodzi o sam nagrobek - to znaczy nie nagrobek jest ważny ale o to żeby Wam pokazać , "jestem" , "jestem z Wami i widzę co o czym myślicie, co robicie"
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 04 lis 2013, 12:08

Otóż to Krzysiu!
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka