Regresja- czy sięgnąć pamięcią do poprzedniego życia?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Regresja- czy sięgnąć pamięcią do poprzedniego życia?

Postautor: Pablo diaz » 17 paź 2013, 15:25

Regresja hipnotyczna nie jest zgodna z filozofią spirytystyczną ,nie wskazane jest odsłaniać przeszłości (wracać do poprzednich wcieleń) ponieważ została ona celowo przysłonięta przez Boga.Spirytysta powinien wiedzieć jak ważnym jest nie poddawać się terapii regresyjnej.Wcielona dusza musi być świadoma podejmowanych decyzji w życiu, a próbując odkryć przeszłość naruszamy w zrozumiały sposób duchowe zasady zdefiniowane w spirytyzmie ( patrz Księga Duchów -Allan Kardec).Masz wolna wolę ,aby zdecydować co robić ,ale pamiętaj ,że przeszłość została zamknięta dla Twojego ewolucyjnego duchowego rozwoju i żadna informacja uzyskana poprzez regresję nie przyczyni się do postępu duchowego.Poprzez regresje hipnotyczne uzyskujemy bardzo dobre wyniki ozdrowieńcze ;naprawa zaburzeń,obsesji itp.lecz to nie jest żadne uzasadnienie w tym co Bóg ustalił.Duchowe obsesje można wyleczyć bez znajomości przeszłości poprzez intuicję i szczerą modlitwę do naszego anioła stróża.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Re: Regresja- czy sięgnąć pamięcią do poprzedniego życia?

Postautor: megan6 » 17 paź 2013, 19:26

Ja uważam że nie ma co na siłę dowiadywać się co robiliśmy bądź kim byliśmy w poprzednich wcieleniach, jeśli Bóg zadecyduje że ta informacja jest nam do czegoś potrzebna to sam nam ją objawi, by przyniosła określony tego efekt i zamierzony przez Boga cel. A oprócz tego w większości my sami nie jesteśmy przygotowani psychicznie na to, by się dowiedzieć że byliśmy źli i wyrządzaliśmy innym krzywdę a w obecnym życiu czujemy tego skutki. Dowiedzenie się tego bez wcześniejszego przygotowania może zaburzyć i zakłócić nasz rozwój i postęp w obecnym życiu.
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: dharma » 18 paź 2013, 06:44

No tak, ale to co w przyszłości czyli po śmierci też chcemy wiedzieć. Mimo iż Bóg to przed nami zasłonił,badamy,dociekamy itd
dharma

Postautor: cthulhu87 » 18 paź 2013, 11:04

Ja tam Boga bym do tego wszystkiego nie mieszał. Jeśli posiadamy jakąś zdolność do odkrywania tajemnic przyrody czy nawet własnych treści psychicznych, mamy prawo z niej korzystać. Oczywiście z drugiej strony mamy też obowiązek korzystać z niej w odpowiedni i przemyślany sposób.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 18 paź 2013, 14:31

Mi tez sie wydaje, ze regresja to nic zlego....dlaczego Bog mialby zabraniac? Skad to wiecie, ze Bog tego zabronil? Nie bawmy sie w kaznodziejow...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Krzysztoff » 18 paź 2013, 14:40

Zgadzam się z Marcinem, zresztą nie przypominam sobie fragmentu z KD gdzie taka wiedza była by zabraniana
tłumaczone jest owszem dlaczego wcieleni nie pamiętają swoich poprzednich wcieleń - ze względów praktycznych, było by to dla nas zbyt obciążające psychicznie i rozpraszało od wykonania zadań w tym życiu.

Ja uważam że regresja jest - jako metoda terapeutyczna czymś dobrym , wręcz bardzo dobrym, zwłaszcza przy zaburzeniach psychicznych (lęki , nerwobóle ) pochodzącymi z poprzednich wcieleń.

Dodatkowym zabezpieczeniem jest fakt, że nie wszyscy mogą zobaczyć swoją przeszłość , czasami jest blokada - czyli wszystko jest pod kontrolą duchów.

Bardzo cenna jest regresja - jako metoda badawcza - jak pokazują badania Helen Wambah, czy np. znany materiał robiony przez BBC o reinkarnacji.

Natomiast kontrowersyjne jest wykonywanie regresji "z ciekawości", pytanie jest gdzie ta ciekawość może zaprowadzić?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Keogh » 18 paź 2013, 22:38

Krzysztoff pisze:Natomiast kontrowersyjne jest wykonywanie regresji "z ciekawości", pytanie jest gdzie ta ciekawość może zaprowadzić?

Myślę że odpowiedź jest dwa zdania wyżej czyli:

Krzysztoff pisze:Dodatkowym zabezpieczeniem jest fakt, że nie wszyscy mogą zobaczyć swoją przeszłość , czasami jest blokada - czyli wszystko jest pod kontrolą duchów.

Reasumując należałoby wyjaśnić kwestę ciekawości. Nie ulega wątpliwości że jest to przejaw wolnej woli, którą chcemy w jakiś tam sposób zadowolić. Ale pomyślałem sobie skąd bierze się ciekawość? Może to "podszepty" duchów, intuicja? Mówi się że ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Ale czy ciekawość nie jest chęcią poznania i zrozumienia tego co nas otacza? Bez względu na to czy da się to wyjaśnić czy nie.
Moim zdaniem, jeżeli ktoś z ciekawości poddaje się regresji to być może tak miało być, taki był "głos wewnętrzny" tak mówiła intuicja (podświadomość)? A przecież jeżeli wszystko jest pod kontrolą duchów to jeżeli ktoś ma się nie dowiedzieć o swojej przeszłości to się nie dowie. Ba! Nawet nie będzie próbował poddać się regresji bo przecież nie będzie miał ku temu powodów?
Pozdrawiam, Mariusz.
"Jeśli czegoś faktycznie doznajemy,to jakkolwiek byśmy to nazwali–nie ma to decydującego znaczenia.Jeśli o czymś jedynie rozmawiamy–bez faktycznego doznawania tych wymiarów rzeczywistości, to wtedy nazewnictwo jest dla tych osób bardzo ważne."
Keogh

Postautor: jario » 19 paź 2013, 09:15

rozwijajac poprzedni post ,to moze nie wszyscy sa gotowi na poznanie tej prawdy do czasu kiedy sami po nia swiadomie siegna,to podobnie jak ze spirytyzmem ,nie wszyscy sa jeszcze na poznanie tej filozofii gotowi ,dlatego wiec nie jest dla nich interesujacy.Poza tym spirytysci tez odkrywaja swiadomie drzwi od tamtwj strony...
Mistrz pojawia się tylko wtedy, kiedy uczeń jest gotowy ...
Awatar użytkownika
jario
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 20 paź 2013, 19:32

Keogh pisze:Reasumując należałoby wyjaśnić kwestę ciekawości. Nie ulega wątpliwości że jest to przejaw wolnej woli, którą chcemy w jakiś tam sposób zadowolić. Ale pomyślałem sobie skąd bierze się ciekawość? Może to "podszepty" duchów, intuicja? Mówi się że ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Ale czy ciekawość nie jest chęcią poznania i zrozumienia tego co nas otacza? Bez względu na to czy da się to wyjaśnić czy nie.
Moim zdaniem, jeżeli ktoś z ciekawości poddaje się regresji to być może tak miało być, taki był "głos wewnętrzny" tak mówiła intuicja (podświadomość)? A przecież jeżeli wszystko jest pod kontrolą duchów to jeżeli ktoś ma się nie dowiedzieć o swojej przeszłości to się nie dowie. Ba! Nawet nie będzie próbował poddać się regresji bo przecież nie będzie miał ku temu powodów?
Pozdrawiam, Mariusz.

coś chyba w tym jest

ciekawość jest naszą cechą wbudowaną; mam wrażenie że duchy często ganią ciekawość (ciekawe dlaczego) jako cecha sama w sobie oznacza chęć nabycia wiedzy , więc rozwijania się . Myślę że ciekawość sama w sobie jest cechą pozytywną.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 21 paź 2013, 11:00

Ja trzymam się od regresji z daleka. I tak już za dużo wiem. Nie chcę wiedzieć więcej :|
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi