Stworzenie swiata..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Stworzenie swiata..

Postautor: Luperci Faviani » 15 wrz 2013, 11:28

Krzysztoff pisze:Luperci skąd wzieles to 5tys lat? Nie znam takiego fragmentu w KD który to mówi
We fragmencie o zaludnieu ziemi jest odpowiedź na temat Adama że żył 4000 lat przed n.e. ale ze nie był pierwszym człowiekiem. ... i że ludzie nie pochodzą od jednego człowieka. ..

Adam jest symbolem pierwszych ludzi. Skoro jest powiedziane, że Adam żył ok 6000 lat temu, wniosek nasuwa się sam.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Krzysztoff » 15 wrz 2013, 19:16

przytoczę fragmenty z Księgi duchów
"...
46. Czy możemy dowiedzieć się w jakiej epoce pojawił się na Ziemi człowiek i inne istoty żywe ?

"Nie. Wszystkie wasze obliczenia są złudne."

50. Czy gatunek ludzki zaczął się od pojedynczego człowieka?

Nie. Tego którego nazywacie Adamem nie był ani pierwszym ani jedynym człowiekiem który zaludnił Ziemię.

51. Czy możemy wiedzieć w jakiej epoce żył Adam ?

Mniej więcej w tej, którą mu przypisujecie : około 4000 lat przed Chrystusem

(tutaj jest przypisek Kardeca - wyjaśniającego kim był Adam...)..."
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 15 wrz 2013, 19:20

dzieki Krzysztof...czyli Adam nie byl pierwszym czlowiekiem na Ziemi....dla mnie to oczywiste ale bylam ciekawa co mowi na ten temat spirytyzm...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 15 wrz 2013, 20:46

Na pytanie 46 odpowiedź częściowo już znamy dzięki rozwojowi biologii i paleontologii :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 16 wrz 2013, 16:35

atalia pisze:Zależy, co rozumiemy pod pojęciem "człowiek". Byt obdarzony duszą???

No właśnie - dobre pytanie :)
Jeśli chodzi o czas, którego Bóg potrzebował na stworzenie świata, wystarczy przyjąć, że każdy biblijny dzień tworzenia to przenośnia. Jeśli uznamy, że każdy z nich trwał miliony lat, sprawa staje się łatwiejsza do zaakceptowania. To tak, na ludzką logikę ;)
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 16 wrz 2013, 19:48

juniperus pisze:eśli chodzi o czas, którego Bóg potrzebował na stworzenie świata, wystarczy przyjąć, że każdy biblijny dzień tworzenia to przenośnia. Jeśli uznamy, że każdy z nich trwał miliony lat, sprawa staje się łatwiejsza do zaakceptowania. To tak, na ludzką logikę ;)

Nie wystarczy. Trzeba jeszcze przyjąć, że kolejność w procesie stwarzania się zgadza :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 16 wrz 2013, 20:31

cthulhu87 pisze:Nie wystarczy. Trzeba jeszcze przyjąć, że kolejność w procesie stwarzania się zgadza :)
no tak :lol: Ja tutaj zastosowałam takie skrótowe myślenie. ;)
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 16 wrz 2013, 20:55

Krzysztoff pisze:przytoczę fragmenty z Księgi duchów
"...
46. Czy możemy dowiedzieć się w jakiej epoce pojawił się na Ziemi człowiek i inne istoty żywe ?

"Nie. Wszystkie wasze obliczenia są złudne."

50. Czy gatunek ludzki zaczął się od pojedynczego człowieka?

Nie. Tego którego nazywacie Adamem nie był ani pierwszym ani jedynym człowiekiem który zaludnił Ziemię.

51. Czy możemy wiedzieć w jakiej epoce żył Adam ?

Mniej więcej w tej, którą mu przypisujecie : około 4000 lat przed Chrystusem

(tutaj jest przypisek Kardeca - wyjaśniającego kim był Adam...)..."

To by było bez sensu. Skoro Adam jest jednym z wielu i nie traktujemy go jako jednego z pierwszych ludzi, skąd wiadomo w pytaniu nr 51 o którą osobę chodzi? Skoro Duch mówi o Adamie jako "o pierwszym człowieku (biblijnym)" oznacza to, że w jakimś sensie wyróżniał się - może całe pokolenie, albo kilka pokoleń. W każdym razie około 6000 lat temu nastąpiła jakaś zmiana w postrzeganiu człowieka - tak sądzę. Z resztą nasza cywilizacja narodziła się około 4 tys lat przed Chrystusem, więc może ma to jakiś związek.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 16 wrz 2013, 20:57

To nie pierwszyzna, ze Duchy w odpowiedziach nieco enigmatyczne są... :x
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 16 wrz 2013, 21:04

LF, nie musisz się domyślać co poeta miał na myśli, bo odpowiedź jest w rozdziale pt. Rozważania na temat stworzenia i jego zgodności z biblijnym opisem :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi