Nowy papież Franciszek

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Nowy papież Franciszek

Postautor: forrest » 28 lip 2013, 21:35

W Warszawie była już co najmniej 2 razy akcja plakatowa tłumacząca ludziom, żeby nie dawać pieniędzy żebrzącym ludziom. Ja byłem parę razy naiwny i dałem ...teraz aż mi wstyd, że byłem tak naiwny, że dałem sobie wyłudzić przez cwaniaków pieniądze (szczegółów nie będę opisywał). Później czytałem o tym, jaki zarobek z tego mają i usłyszałem od znajomych, co potrafią "bezdomni" żebracy.
Myślę, że jak ktoś chce dać rozsądnie, to będzie działał tak samo jak LF. I na pewno nie da nic profesjonalnie kiwającej się na chodniku staruszce.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Luperci Faviani » 31 lip 2013, 15:40

Uważam, że nie należy dać sobie wmówić, że wszyscy żebrzący to oszuści. Uważam też, że nie wolno starać się zdusić w sobie uczucie współczucia dla biednych na ulicy, ponieważ odmawiając wszystkim, odmówimy także pomocy tym najbardziej potrzebującym. Wydaje mi się, że lepiej "dać się oszukać" trzy razy, by za czwartym razem wesprzeć prawdziwego biedaka. Owe "żebracze" oszustwo należy wliczyć w koszta i nie trzeba przejmować się, czy ktoś daninę przepije, czy kupi swojemu dziecku zupę w barze mlecznym. W momencie, gdy dajemy komuś pieniądze, przestajemy być ich właścicielami, a przecież my sami też nie chcielibyśmy, aby ktoś wtrącał się do naszych finansów. Innym rozwiązaniem jest przeznaczenie na jałmużnę jakąś określoną kwotę, np. 30 zł miesięcznie (1 zł dziennie) - nie zbiedniejemy nawet, jeśli cała ta suma wpadnie w ręce oszustów.

Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy do dyspozycji jakąś dużą kwotę, lub gdy dysponujemy pieniędzmi ze zbiórki. Wówczas warto dobrze przemyśleć wydatek i upewnić się, że pomoc rzeczywiście trafi w odpowiednie ręce.

A poza tym uważam, że zorganizowane namawianie do nie dzielenia się z biednymi jest jakąś moralną sprzecznością. Jeśli w mieście działa "żebraczy gang", to wystarczy mieszkańców poinformować, aby byli tego świadomi.

Dodam jeszcze, że osobiście nigdy nie wspieram żebraków wykorzystujących symbole religijne, gdyż według mnie jest to zwykła próba manipulacji i ewidentny brak poszanowania dla świętości (w powszechnym rozumieniu).
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: kalatala » 31 lip 2013, 18:46

Mi się wydaje, że często można w miarę obiektywnie ocenić czy osoba prosząca o wsparcie jest naciągaczem, czy rzeczywiście potrzebuje pomocy.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 31 lip 2013, 20:52

Luperci Faviani pisze:Uważam, że nie należy dać sobie wmówić, że wszyscy żebrzący to oszuści. Uważam też, że nie wolno starać się zdusić w sobie uczucie współczucia dla biednych na ulicy, ponieważ odmawiając wszystkim, odmówimy także pomocy tym najbardziej potrzebującym. Wydaje mi się, że lepiej "dać się oszukać" trzy razy, by za czwartym razem wesprzeć prawdziwego biedaka. Owe "żebracze" oszustwo należy wliczyć w koszta i nie trzeba przejmować się, czy ktoś daninę przepije, czy kupi swojemu dziecku zupę w barze mlecznym. W momencie, gdy dajemy komuś pieniądze, przestajemy być ich właścicielami, a przecież my sami też nie chcielibyśmy, aby ktoś wtrącał się do naszych finansów.

jest w tym co powiedziałeś wiele prawdy , jeżeli chodzi jednak o osoby uzależnione np. od alkoholu - jeżeli dajesz im pieniądze - nie ułatwiasz im wyjścia z nałogu, wręcz przeciwnie
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 01 sie 2013, 07:37

Dając im pieniądze, oferuję im środki umożliwiające przeżycie, a co oni z tym zrobią to już ich sprawa. Czy gdy dostajesz pensję szef mówi Ci ile masz prawo wydać na alkohol, ile na papierosy, ile na odzież, a ile na żywność? Poniekąd tak było za PRL-u - owszem, ale czy to było normalne?

Poza tym nie upieram się aby żebrakom dawać pieniądze, można zrobić im zakupy :D
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Krzysztoff » 11 wrz 2013, 11:49

Proszę bardzo , nasz Franciszek znowu mówi jak spritytysta :)

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/bezprecedensowy-list-papieza-do-wloskiej-gazety/5s1eq
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 11 wrz 2013, 12:43

forrest pisze:W Warszawie była już co najmniej 2 razy akcja plakatowa tłumacząca ludziom, żeby nie dawać pieniędzy żebrzącym ludziom. Ja byłem parę razy naiwny i dałem ...teraz aż mi wstyd, że byłem tak naiwny, że dałem sobie wyłudzić przez cwaniaków pieniądze

Coś Wam powiem na ten temat. Każdy z Was niech oceni to, jak uważa. Osobiście mam w zwyczaju dawać tym, którzy o to proszą. Całkiem niedawno pod jednym z marketów siedziała młoda kobieta z kartką, na której widniał napis, że jest ona biedna, jej rodzice nie żyją i nie ma co jeść oraz prosi o wsparcie. Nie dałam pieniędzy, kupiłam jej jedzenie. Wręczając jej, wiedziałam, że to, co napisała na kartce o rodzicach jest kłamstwem. Ukucnęłam przed nią, spojrzałam jej w oczy i powiedziałam, że mam nadzieję, że to, co napisała o rodzicach to prawda, gdyż w przeciwnym razie może spotkać ją kara za to co zrobiła. I wtedy wyczytałam w jej oczach wszystko. Ze strachem i wstydem powiedziała: "wiem". Pogłaskałam ją po ramieniu, życzyłam wszystkiego dobrego i odeszłam, a ją zostawiłam samą ze swoimi myślami. Później zapytałam o nią mojego Opiekuna. Chodziło mi o to, czy powinnam być tak naiwna i dawać żebrzącym. On odpowiedział, że mój gest świadczy o miłosierdziu i jest dobry bez względu na to, czy żebrak był oszustem, czy nie, a ta dziewczyna sama zapłaci za swoje kłamstwo. Ponadto potwierdził moje podejrzenia.
Podsumowując, z mojego punktu widzenia, nie powinniśmy zważać na to, czy proszący jest oszustem, czy nie. Powinniśmy dbać o naszą własną moralność i nie pozostawać obojętnym na prośby innych nawet, jeśli kryje się pod nimi coś innego. Inna sytuacja, jeśli wiemy, że nasz gest przyczyni się do przestępstwa lub krzywdy wobec drugiego człowieka. Np ktoś powie: pożycz nóż, bo muszę wbić go komuś w plecy. Oczywistym jest, że w takiej sytuacji pomocy udzielić nie możemy. Jeśli jednak nie mamy dowodu na to, że proszący szkodzi tym innym, nie bądźmy obojętni.
Co więcej, warto pomagać nawet tym, którzy działają na naszą szkodę, a którzy naszej pomocy potrzebują i o nią proszą.
Drogi Forrescie, nie masz się więc czego wstydzić...
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: oran » 11 wrz 2013, 13:30

Tez tak uważam jak pisze Juniperus :)
oran

Postautor: atalia » 11 wrz 2013, 13:32

Pięknie napisałas. :)
Czuję sie w pewnym sensie usprawiedliwiona, bowiem nigdy nie jestem na tyle silna, by odmówić żebrzacemu - zawsze wydaje mi sie, że krzywdzę proszącego niesłusznymi podejrzeniami. Pewnie niektórzy "biedni" z mojej miejscowości niezłego łacha ze mnie drą. :(
Twoja dobroć tu bardzo wyraźnie przez Ciebie, Izuniu, przemawia.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 11 wrz 2013, 13:35

Pięknie napisałaś, Izo. 100% racji, dziękuję za wyjaśnienie!
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi