szkola z duchami..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: szkola z duchami..

Postautor: atalia » 08 wrz 2013, 13:20

Zgadzam sie z Lupercim - chrzescijanstwo zasadza się na zbawczej mocy ukrzyżowania i zmartwychwstania Jezusa, spirytyzm natomiast jest w tej sprawie innego zdania, wierzac w samozbawienie poprzez ewolucję duchową.
I tu jest ta podstawowa roznica.
Ergo, spirytysta nie moze nazywać się chrzescijaninem we wspólczesnym znaczeniu tego słowa.
Natomiast jesli chodzi o powrót do źródła i ponowną interpretację Ewangelii, tu zgadzam się z Kalatalą.
Czyżby spirytyzm tak naprawde był jedynym prawdziwym chrzescijaństwem?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 08 wrz 2013, 13:28

Spirytyzm opiera sie również na nauczaniu Jezusa, szeroko go cytuje. W moim rozumieniu przekazy Duchów nauczanie Jezusa uzupełniają, wyjaśniają. Jeśli ludzie, którzy poszli za Jezusem nazwani zostali Chrześcijanami, to czy my, również podążając za jego naukami, nie możemy być zwani Chrześcijanami? Myślę, że warto oddzielić nauczanie Jezusa od tego, co potem przez wieki na tym narosło. Nic, co Jezus powiedział, nie było w sprzeczności z zasadami Spirytyzmu. Dopiero interpretacje jego wypowiedzi uczyniły go Bogiem, w ukrzyżowaniu odnalazły odkupienie, itd. Dlatego Bóg zesłał na Duchy, by "naprostowały" nasze wierzenia. Moje przemyślenia opieram mocno na wewnętrzych przeczuciach, nie na lekturach.

A Jezus oczywiście, że nie był Chrzescijaninem, był Żydem.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 08 wrz 2013, 15:56

W pewnym sensie osoba podążająca drogą Chrystusa rzeczywiście mogłaby nazywać siebie chrześcijaninem - nawet spirytysta, czy muzułmanin - ale co na to współcześni teologowie? :shock:
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Krzysztoff » 08 wrz 2013, 18:54

ja nie mam problemu z tym żeby nazywać siebie chrześcijaninem, czuję się jakoś dziwnie pozytywnie związany z chrześcijaństwem. Katolicyzm też nie postrzegam przez pryzmat wszechogarniającej medialnej krytyki - raczej wynajduję sporo pozytywów.

Czy coś ze mną nie tak ? :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 08 wrz 2013, 18:54

Luperci Faviani pisze:ale co na to współcześni teologowie? :shock:
Mnie ich opinia nie interesuje. Poza tym teologia to nie nauka.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 08 wrz 2013, 19:16

Mam jeszcze pytanie dla chrześcijan spirytystów (czy chrześcijańskich spirytystów): za pierwszorzędne uznajecie objawienie czy doświadczenie?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 08 wrz 2013, 19:20

nie rozumiem pytania
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kalatala » 08 wrz 2013, 20:06

Ja też nie.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 08 wrz 2013, 21:06

A ja rozumiem. I za pierwszorzędne uznaję doświadczenie... :mrgreen:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 08 wrz 2013, 21:09

Wszystkie Kościoły chrześcijańskie podają owczarni do wierzenia prawdy objawione, czyż nie? Czego tu nie rozumiecie? :) Jedno różni się od drugiego, no chyba że ktoś ma dobrego dilera i empirycznie doszedł do stwierdzenia, że Bóg jest w trzech osobach, a Najświętsza Maryja Panna jest wieczną dziewicą :).
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi