szkola z duchami..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: szkola z duchami..

Postautor: atalia » 07 wrz 2013, 17:16

A czy jesteś? ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 07 wrz 2013, 20:22

Jeśli jest spirytystą, to jest i chrześcijaninem. Dla mnie to logiczne.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 07 wrz 2013, 21:14

Dla mnie chyba nie do końca.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: oran » 07 wrz 2013, 22:28

moim zdaniem,spirytyzm jedynie "wyrósł" na gruncie chrześcijaństwa ...natomiast chrześcijaństwem w sensie dosłownym nie jest.Choć by dla tego,że nie mówi,ze Jezus to Bóg lub jednorodzony syn boży- co jest podstawowym dogmatem chrześcijaństwa............................. ;)
oran

Postautor: cthulhu87 » 07 wrz 2013, 22:32

Temat wraca jak bumerang;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 08 wrz 2013, 07:35

Bo ważny jest... 8-)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 08 wrz 2013, 09:43

Dla mnie chrześcijaństwo to nie nauki KK tylko nauki Chrystusa i kierowanie sie nimi w życiu. Koniec kropka. Żadnej innej ideologii sobie do tego okreslenia nie dorabiam. Pierwsi chrzescijanie byli uczniami Chrystusa. Zaś spirytyzm jest kolejnym etapem chrzescijanstwa, tak jest nawet napisane w EwS. Chrześcijaństwo to nie to samo co Katolizm.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: oran » 08 wrz 2013, 10:30

Chrześcijaństwo to coś szerszego niz katolicki k. i chyba nikt tu nie zawężał się jedynie do kk,Kalatao ...chrześcijaństwo ma ponad 3000 różnych gałęzi ale każda z tych opcji uważa,że Jezus to syn boży lub osoba Boga,co w spirytyżmie nie występuje (ponadto jest kilka innych wspólnych dla ch. dogmatów).Tak sądzę.
Pozdrawiam :)
oran

Postautor: kalatala » 08 wrz 2013, 11:09

A to Jezus twierdził, że jest Bogiem? A że syn Boży to się zgodzę, tak samo jak ja jestem córką Bożą. Wszyscy jesteśmy dziećmi Boga.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 08 wrz 2013, 12:19

Znowu wracamy do dyskusji na temat pochodzenia spirytyzmu. Z KD jednoznacznie wynika, że spirytyzm jest bliski chrześcijaństwu, ale z niego się nie narodził. Spirytysta wierzy w reinkarnację i w to, że sam pracuje na siebie, na swoje zbawienie. Chrześcijanin natomiast wierzy, że zbawienie jest możliwe tylko przez śmierć i zmartwychwstanie Chrystusa - Boga. Jeśli nie uważam Jezusa za Boga, jeśli nie wierzę w zbawczą moc ukrzyżowania, nie mogę uważać się za chrześcijanina.

Spirytysta nie jest chrześcijaninem - z logicznego punktu widzenia jest to niemożliwe.

Później... istnieje Kościół Spirytystyczny w Brazylii, który łączy elementy spirytyzmu z chrześcijaństwem (szczegółów niestety nie znam). Oczywiście spirytysta może przestrzegać rytuałów chrześcijańskich i modlić się po chrześcijańsku.

kalatala pisze:A to Jezus twierdził, że jest Bogiem?

Jezus nie był chrześcijaninem. Chrześcijaństwo jest dogmatem religijnym, który powstał na bazie nauk Jezusa. Jak wykazał Kardec w Ewangelii według spirytyzmu Ewangelie można różnie interpretować i chrześcijanie robią to po swojemu.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi