Prawdziwa prawda wiary?

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Prawdziwa prawda wiary?

Postautor: atalia » 18 sie 2013, 20:33

Jak wiadomo, doktryna KK opiera sie na prawdach wiary, z których pierwsza głosi, że są trzy osoby boskie - Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. Moim zdaniem nie kłóci się to w żaden sposób z nauką spirytystyczną- Bóg Ojciec jest Praprzyczyną, Syn Boży to wszystkie duchy wcielone i niewcielone , zaś Duch Świety to fluid powszechny, czyli czynnik przenikający i łączący całość wszechrzeczy.
Powyższe przyszło mi dziś do głowy w czasie kąpieli - jak widać wanna potrafi wygenerować jakies tam mysli, mniej lub bardziej głupie... :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Re: Prawdziwa prawda wiary?

Postautor: Krzysztoff » 18 sie 2013, 20:50

:) ja to interpretuję nieco bardziej dosłownie czyli Bóg Ojciec - Bóg czyli Praprzyczyna, Syn boży - czyli dosłownie Jezus , Duch Święty - biorąc pod uwagę jak działa Duch Święty - to po prostu duchy wysoko rozwinięte które wspierają rozwój KK (objawienia, charyzmaty, uzdrowienia) tak samo jak święci KK poprzez których Katolicy się modlą do Boga, tak samo jak w spirytyzmie modlitwa przechodzi przez duchy wyższe
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 18 sie 2013, 21:50

Jednak nieco inaczej to postrzegamy... :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 19 sie 2013, 09:27

Jeśli to są "osoby" boskie, tj. Bóg jest osobowy, trzecia osoba nie może być fluidem powszechnym :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 19 sie 2013, 09:34

Słowo "osoby' dla mnie jest pojeciem umownym, równie dobrze można by tu użyć słowa "czynniki", 'rzeczy", lub podobnego...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 19 sie 2013, 17:46

Ja zgadzam się tutaj z interpretacją Krzysztofa, aczkolwiek wychodzę trochę dalej. Ta interpretacja odnosi się bowiem do tego czasu i tego miejsca. Za jakiś czas, gdy odpowiednio się rozwiniemy, będziemy właśnie jednym z Duchów wyższych, czyli Ducha Świętego, a w pewnym momencie każdy z nas dostanie świat pod opiekę, więc będziemy pełnili rolę Syna Bożego.

Z drugiej strony interpretacja atalii jest również ciekawa, choć z pewnością wykracza poza doktrynę KK :lol:
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 19 sie 2013, 19:28

Kazdy z nas dostanie świat pod opiekę? :shock:
Az się boję o tym mysleć.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 19 sie 2013, 19:59

atalia pisze:Kazdy z nas dostanie świat pod opiekę? :shock:
Az się boję o tym mysleć.

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 19 sie 2013, 20:53

On TEŻ??? :lol:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 19 sie 2013, 20:58

:lol:
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Wróć do Religia i filozofia