Ouija vs nowe techniki odbioru przekazu

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: Ouija vs nowe techniki odbioru przekazu

Postautor: Luperci Faviani » 15 sie 2013, 08:45

000Lukas000 pisze:w takie zjawiska
- czyli nie wierzysz w manifestacje...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: 000Lukas000 » 15 sie 2013, 11:14

Luperci Faviani pisze:
000Lukas000 pisze:w takie zjawiska
- czyli nie wierzysz w manifestacje...

Może nie, że nie wierze, ale wydają mi się wysoce nieprawdopodobne.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 15 sie 2013, 14:41

:) Lukas, najpierw nawiąż kontakt metodami "psychicznymi" z opiekunem i uzyskaj informację w jakich warunkach uzyskasz efekty fizyczne i czy generalnie jakieś Duchy Ci w tym pomogą
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 15 sie 2013, 17:45

000Lukas000 pisze:wydają mi się wysoce nieprawdopodobne.

A ja uważam wręcz przeciwnie...
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: 000Lukas000 » 16 sie 2013, 07:31

Luperci Faviani pisze:
000Lukas000 pisze:wydają mi się wysoce nieprawdopodobne.

A ja uważam wręcz przeciwnie...

Tak jak mówiłem, jestem sceptykiem. Uwierzę jak dotknę i zobaczę.
Do spirytyzmu przyciąga mnie logika i racjonalność, Ateizm nie dla mnie bo jest niebezpieczny i promuje brak moralności w swoich konsekwencjach.

Trudno mi uwierzyć w coś, co widziało tak niewielu ludzi, a spotyka się głównie tych co to znali kogoś kto coś widział.
Wiele Spirytystów zaczynało podobnie, nawet Allan Kardec, on nawet chciał te zjawiska obalić.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 16 sie 2013, 09:56

Wierzysz w to, co napisał Kardec, ale nie wierzysz w manifestacje... troszkę to dziwne.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2013, 12:14

Luperci Faviani pisze:Wierzysz w to, co napisał Kardec, ale nie wierzysz w manifestacje... troszkę to dziwne.

Tak ogólnie formułując wnioski rzeczywiście można odnieść wrażenie, że zachodzi tu sprzeczność. Ale zarówno twierdzenia Kardeca można podzielić na te bardziej przemawiające do rozumu i te mniej racjonalne, jak i same manifestacje można podzielić na te bardziej prawdopodobne i te tak rzadkie, że wręcz zdające się być czymś nieprawdopodobnym.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 17 sie 2013, 08:48

Do spirytyzmu przyciąga mnie logika i racjonalność, natomiast sam temat manifestacji to już troszkę inna sprawa, podejrzewam że gdy wy zaczniecie ćwiczyć też wielu z was zacznie poważnie powątpiewać, a dlatego że dotrze do was jakie to hmmmm dziwne.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 25 wrz 2013, 14:29

Luperci Faviani pisze:Wierzysz w to, co napisał Kardec, ale nie wierzysz w manifestacje... troszkę to dziwne.

Moje wrażenie po przeczytaniu po raz pierwszy Księgi Duchów było podobne do tego, co opisuje Lukas. Wydawało mi się wielce nieprawdopodobne, że Duchy mogą się w ogóle z kimkolwiek komunikować, ale nie rozbijało to w żaden sposób zasad samej filozofii. Ta broni się dzięki logice. Nie ważne jest tutaj, czy podyktowały ją istoty z zaświatów, czy spisał ją zwykły śmiertelnik. Jest tak logiczna, że musi opisywać prawdę.

Dopiero z czasem, gdy dowiedziałem się wcześniej o zjawiskach mediumicznych, zmieniłem nieco zdanie i dziś uznaję, że duchy mogą się komunikować, ale jestem daleki od tego, by twierdzić, że dzieje się to często. Powiedzmy, że uznaję za prawdziwe 20% manifestacji mediumicznych. Reszta to mieszanka wpływu podświadomości albo oszustwo. Za prawdziwe uznaję manifestacje, do których dochodziło np. u Chico, choć pewnie było w nich sporo przekazów podświadomych również. Za nieprawdziwe uznaję większość działalności dawnych mediów typu Eusapia Palladino itp.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 25 wrz 2013, 14:44

konrad pisze:

Moje wrażenie po przeczytaniu po raz pierwszy Księgi Duchów było podobne do tego, co opisuje Lukas.

Moje osobiste przemyślenia na ten temat są troszkę inne, ale to nic, każdy ma swoją karmę... ;)
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm