Ouija vs nowe techniki odbioru przekazu

Nasze opowieści, o tym jak Spirytyzm zmienił nasze spojrzenie na życie...

Re: Ouija vs nowe techniki odbioru przekazu

Postautor: Krzysiek » 29 kwie 2013, 18:21

Dla mnie ouija jest zupełnie niewiarygodna. Do wszystkich, którzy mają odmienne zdanie, mam pytanie: Czy potrafilibyście uzyskać efekt poruszającej się wskazówki BEZ dotykania tabliczki rękami? Podejrzewam, że nie. Wyjaśnienie jest proste: żadne duchy tu nie działają, są to tzw. ruchy ideomotoryczne, czyli podświadome. To nie duch Ci odpowiada, tylko Ty sam, choć o tym nie wiesz. Ja mógłbym się przekonać tylko w jednej sytuacji: rączki przy sobie, nóżki też, a wskazówka sama się porusza.
Krzysiek

Postautor: cthulhu87 » 29 kwie 2013, 18:57

Oczywiście 90% przypadków można tak wyjaśnić. Pozostałe 10% to

- doświadczenia, gdzie ewidentnie w grę wchodzą zjawiska telekinetyczne - bardzo rzadkie, ale dobrze udokumentowane (dawniej np. Richet, Okołowicz, Butlerow, Ochorowicz, współcześnie Dubrow)
- doświadczenia, gdy eksperymentator znajduje się poza kołem i zadaje pytania w myślach, na które stolik odpowiada.
- doświadczenia, w których treść komunikatu ewidentnie wykracza treścią poza wiedzę badaczy

W każdym razie przeważnie osoby, które wydają się być przekonane wyłącznie pod wpływem tabliczki ouija czy wirującego stołu najprawdopodobniej obserwowały tylko igraszki z własną podświadomością.
Ważnym czynnikiem w ewentualnych złudzeniach jest też podatność na sugestię, naiwność i brak krytycyzmu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 13 sie 2013, 08:05

Koledzy, nie przyjrzeliście się widzę badaniom Kardeca i naukowców które badali mediumizm.
Tezy że przy zjawiskach fizycznych mamy do czynienia tylko i wyłącznie z siłą naszego własnego organizmu lub z zdolnościami telekinetycznymi wykluczyły różne zjawiska z dziedziny manifestacji inteligentnych.

W zjawiskach inteligentnych mamy do czynienia z tą samą zasadą co jest przy zjawiskach fizycznych plus z przejawami działania obcej inteligencji. W Oujia jak słusznie zauważyliście jest problem kontaktu z ręką medium, ale nie widzicie że problem ten jak BYK jest w przypadku psychografii. ;)
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 13 sie 2013, 10:41

https://www.youtube.com/watch?v=ZzJ_9ji73MU

Po przewertowaniu różnego śmiecia internetu, wpadłem na coś intrygującego. Czy dostrzegacie jakieś znamiona oszustwa. Jedynie chyba te dźwięki są wątpliwe.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 13 sie 2013, 11:37

Ciekawe, że wskaźnik poruszył się dwa razy w tę samą - prawą stronę i to bardzo gwałtownie, jakby ktoś złapał za koniec. Podejrzewam, że jakaś osoba z prawej strony musiała stać i jakoś to przyciągać, chociaż nie wiem jak. Może jakiś silny magnes albo żyłka :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 13 sie 2013, 15:12

:) wyczuwam pewien żartobliwy ton w wypowiedziach siedzących tam osób, ewidentny FAKE
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 14 sie 2013, 06:37

Marcinie ciekawy pomysł z żyłką, ale odpada jak się przyjrzysz, żyłka nadawała by określony stały kierunek ciągu, a tutaj on nie jest zachowany. Magnesy, tutaj można by było się zastanowić, te podpórki mogły by być z jakiegoś metalu, a i kierunek można modyfikować.
Jeśli jednak przyjrzysz się dokładnie, to na końcu tego drugiego zrywu w czasie setnej sekundy wskazówka się cofnie o kilka milimetrów, w przypadku magnesu zadziałało by prawo zachowania pędu, jeśli magnes by działał z zewnątrz.

Jednak w 1:06 zauważyć idzie przestrzeń między stołem a tabliczką, i tu nie widzę by pełniła jakąś inną funkcję niż miejsce umiejscowienia małego silnego magnezu, co by z kolei wytłumaczyło cofnięcie się wskazówki.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 14 sie 2013, 14:15

cthulhu87 pisze:Ciekawe, że wskaźnik poruszył się dwa razy w tę samą - prawą stronę i to bardzo gwałtownie, jakby ktoś złapał za koniec.

Też zwróciłem na to uwagę.

Po co w ogóle analizować to nagranie? Jakie znaczenie ma to, czy ten seans był prawdziwy? Nie przekazuje on żadnej wartościowej treści. Czy potrzebujecie dowodów na działanie "oui-ja"?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 14 sie 2013, 14:35

Swego czasu o tym medium było głośno. O Kułaginie pisali m.in. Dubrow i Puszkin w pracy "Parapsychologia i współczesne przyrodoznawstwo". Oczywiście sceptycy twierdzą, że to ściema :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 15 sie 2013, 08:13

Luperci Faviani pisze:
cthulhu87 pisze:Ciekawe, że wskaźnik poruszył się dwa razy w tę samą - prawą stronę i to bardzo gwałtownie, jakby ktoś złapał za koniec.

Też zwróciłem na to uwagę.

Po co w ogóle analizować to nagranie? Jakie znaczenie ma to, czy ten seans był prawdziwy? Nie przekazuje on żadnej wartościowej treści. Czy potrzebujecie dowodów na działanie "oui-ja"?

Ja Luperci jestem zatwardziałym sceptykiem, i trudno mi uwierzyć w takie zjawiska, jestem jak niewierny Tomasz mimo iż czasami wygląda to inaczej.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Nasz Spirytyzm