Domowe czytanie i studiowanie Ewangelii

Wszystko o Spirytyzmie w Internecie: ciekawe strony, nagrania, linki do książek w wersji elektronicznej, informacje o ciekawych aukcjach.

Re: Domowe czytanie i studiowanie Ewangelii

Postautor: Voldo » 12 sie 2013, 22:12

No to myślę, że co do otwartości trzeba po prostu zrobić ankietę i niech będzie głos większości (jednak jak wiadomo świat rzeczywisty a internet to dwie różne sprawy - więc o tyle o ile irl trzeba gdzieś przyjść itd., o tyle on-line jeden klik i się jest).

Mój kurs też był otwarty i też problemów nie było - ale myślę, że to co innego.
Zresztą kiedyś już były spotkania otwarte dla zainteresowanych w dany dzień o danej godzinie - nikt na nie nie przychodził (może reklama zła, ale szczerze to ja się na reklamowaniu nie znam, więc ktoś inny musiałby się tym zająć) :)

Ja nie zamierzam w żadnym wypadku kompletnie zignorować dobrego wychowania, bo wiem, że to nigdzie nie prowadzi. Jednak pytanie - skoro dla Duchów ważna jest punktualność, to czy jeśli ustalone jest, że Ewangelia trwa do 21, czy ma się przeciągać do 21.20, bo jakaś dyskusja, która czasami kończy się odejściem od tematu? I co wtedy mam robić? Niech sobie gadają, czy też przerwać taką dyskusję (o tym mówiłem w sensie braku dobrego wychowania) - to mnie ciągle zastanawia.
Po 21 powinna być modlitwa po EwS, bo kto wie, może Duchy przyszły posłuchać EwS i później chcą coś innego robić - a tak nie ma modlitwy po EwS, bo ktoś lubi sobie pogadać. Myślę, że najlepiej będzie to zrobić tak, że jeśli dyskusja będzie się ciągnąć do ponad 21:05, to zrobimy modlitwę, a potem będzie sobie można dalej rozmawiać.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 12 sie 2013, 22:29

Jakbym był duchem i nudził się po śmierci to bardziej by mnie interesowało posiedzieć między wami i posłuchać, jak gadacie... To tak na przyszłość, jak kopnę w kalendarz :) Ale pomodlić się też warto:)

W ogóle gdybyś wysyłał na maila powiadomienia - przypomnienia o tych spotkaniach, to byłoby inaczej. Niektórzy, np. ja, po prostu nie pamiętają, że w sobotę są spotkania...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 12 sie 2013, 23:29

No to trzeba czasem wchodzić na stronę - tam jest info :)

Ale dobra, będę wysyłał, chociaż chciałem tego uniknąć (po prostu ja sam zapominam o przypominaniu, a jak sobie sam przypominam, to jest 18...)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 12 sie 2013, 23:42

Ja się już tak przyzwyczaiłam do tych sobotnich spotkań... Niby od niedawna tam zaglądam, ale stały się one ważnym punktem w moim życiu.

Widzisz Tomek, nie chodzi o rezygnowanie z dobrego wychowania, tylko o więcej stanowczości, lepszą kontrolę. W tym momencie decydujemy o wszystkim grupowo i chociaż nieźle nam to wychodzi, to jednak uważam, że spotkania zyskałyby na lepszej organizacji. W opisie jak należy prowadzić takie spotkanie jest napisane, że to prowadzący wyznacza osobę do modlitwy. To ma na celu wyeliminowanie ewentualnego bałaganu. Poza tym każdy powinien w podobnym stopniu się udzielać. To jest rozwój duchowy, nauka modlitwy.

A co do otwartych spotkań - może i masz rację. Do studiowania i modlitwy potrzeba skupienia, pozytywnych emocji. Osoba postronna może "rozwalić" spotkanie.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 13 sie 2013, 00:11

Tak, tylko czy "zmuszanie" kogoś do odmówienia modlitwy nie jest oznaką braku wychowania? ;)

Mogę wybierać, to nie jest jakiś problem, ale szczerze to chciałbym uniknąć zrzucania tego na kogoś, kto nie chce tego mówić - bo wtedy będzie się stresował itd., a przecież nie o to w modlitwie chodzi.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: megan6 » 13 sie 2013, 07:52

Wiecie nie każdy czuje się na siłach odmówić modlitwę, dlatego ja osobiście uważam że nie powinno się zmuszać kogoś by ją odmówił. Wydaje mi się że raczej na wstępie powinno być powiedziane kto chce odmówić i ta osoba odmawia a jak nie ma chętnych to osoba prowadząca niech odmawia. Dla mnie akurat odmawianie modlitwy nie jest problemem mówię ją tak jak potrafię. :)
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 13 sie 2013, 14:32

Tomku, czy jak w szkole robisz kartkówkę to nie zmuszasz uczniów do robienia czego, na co nie mają ochoty? Czy to jest przejaw braku kultury?

Czy dziecka nie należy w takim razie skłaniać do nauki sznurowania butów, jedzenia widelcem, sprzątania w pokoju? Jeśli nie ma ochoty tego robić, to po prostu niech nie robi? Mylisz pojęcie dobrego wychowania z pomocą w rozwoju innych, nawet, jeśli to ma być nieco stresujące.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 13 sie 2013, 15:32

Szkoła a nasze spotkania to dwie różne sprawy :)

Ale myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu zapytanie 5 min przed rozpoczęciem, czy jest ktoś kto chce powiedzieć modlitwę, a jak nie, to ja się tym zajmę i tyle.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kalatala » 13 sie 2013, 20:08

No nie wiem czy takie różne... Dla mnie to ewidentna sobotnia szkółka spirytystyczna 8-)
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 13 sie 2013, 20:30

Ja bym powiedział Karolinko że raczej spotkanie dorosłych ludzi,
Myślę natomiast że można by wprowadzić praktykę że na koniec spotkania ustalana jest osoba która następny raz mówi modlitwy (może się przygotować do tego i wtedy modlitwa zyska na swojej jakości).
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Spirytyzm w Internecie