Drugi związek wdowy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Drugi związek wdowy

Postautor: wdowa » 12 sie 2013, 23:08

Witam.Pisałam tu dwa lata temu-było to pól roku po śmierci męża-zginął w wypadku samochodowym.Przez pierwszy rok czułam intensywnie obecność męża,miałam bardzo realistyczne sny i różne zdarzenia.Czas mijał,poznałam mężczyznę,jestem z nim,ale wciąż tęsknię do męża ,myślę o nim,zastanawiam się czy nie jest zły że próbuję być z kimś innym.Jak ma się do takiej sytuacji spirytyzm,jak reagują duchy zmarłych na to,jeśli wiążemy się z kimś innym po ich śmierci?Oglądałam przed chwilą Nasz dom.Mam mieszane uczucia.Będę wdzięczna za wyrażenie Waszych poglądów na ten temat:)
wdowa

Re: Drugi związek wdowy

Postautor: kalatala » 12 sie 2013, 23:22

Myślę, że to zależy od przypadku. Chyba sama powinnaś wiedzieć czy Twój mąż chciałby, abyś po jego śmierci była z kimś szczęśliwa.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: wdowa » 12 sie 2013, 23:54

No właśnie jakiś miesiąc przed wypadkiem mieliśmy rozmowę przypadkową a może nie był to przypadek na ten temat-rozmowa była luzna,niby pólżartem-co by było gdyby-on powiedział że chciałby aby w razie wu ułożyła sobie życie i była szczęśliwa,a ja że ja nie chciałabym,byłabym zazdrosna i straszyła po nocach:).Tyle.Za miesiąc zginął w wieku 40 lat.Nasza wspólna znajoma w jakiś czas po śmierci swojego męża zaczęła się z kimś spotykać co wywołało negatywne reakcje wsród naszych znajomych-natomiast mój mąż stawał w jej obronie-a mąż zmarły tej znajomej był jego przyjacielem.No ale...to było przed śmiercią.Może zmienił teraz poglądy?może nie mówił tego co na prawdę myśli?
wdowa

Postautor: cthulhu87 » 12 sie 2013, 23:56

Siemka,

Z tamtej strony pewnie inaczej się na to wszystko patrzy...
Wydaje mi się, że klucz do rozwiązania Twoich rozterek zawiera się w tekście Ewangelii, która - moim zdaniem - w tym akurat przypadku dobrze oddaje rzeczywistość, jaką zastaniemy po drugiej stronie.

Warto przemyśleć:

"23 W owym dniu przyszli do Niego saduceusze, którzy twierdzą, że nie ma zmartwychwstania, i zagadnęli go 24 w ten sposób: "Nauczycielu, Mojżesz powiedział: Jeśli kto umrze bezdzietnie, niech jego brat weźmie wdowę po nim i wzbudzi potomstwo swemu bratu. 25 Otóż było u nas siedmiu braci. Pierwszy ożenił się i umarł, a ponieważ nie miał potomstwa, zostawił swoją żonę bratu. 26 Tak samo drugi i trzeci - aż do siódmego. 27 W końcu po wszystkich umarła ta kobieta. 28 Do którego więc z tych siedmiu należeć będzie przy zmartwychwstaniu? Bo wszyscy ją mieli [za żonę]". 29 Jezus im odpowiedział: "Jesteście w błędzie, nie znając Pisma ani mocy Bożej. 30 Przy zmartwychwstaniu bowiem nie będą się ani żenić, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie Boży w niebie. 31 A co do zmartwychwstania umarłych, nie czytaliście, co wam Bóg powiedział w słowach: 32 Ja jestem Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba? Bóg nie jest [Bogiem] umarłych, lecz żywych". 33 A tłumy, słysząc to, zdumiewały się nad Jego nauką. "
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 13 sie 2013, 08:37

Wiele źródeł spirytystycznych mówi o tym że byli małżonkowie przychylnie patrzą na nowy związek i pomagają nowej parze.

W naszym domu jest jeden taki przypadek , w kilku innych źródłach też o tym czytałem.

Bądź dobrej myśli

ps. oczywiście mogą być przypadki skrajne, osób chorobliwie zazdrosnych czy chorobliwie przywiązanych do małżonka , i wtedy tą patologię zabierają na 2 świat ale to raczej margines
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 14 sie 2013, 14:09

wdowa pisze:on powiedział że chciałby aby w razie wu ułożyła sobie życie i była szczęśliwa

Masz odpowiedź na Twoje pytanie... Ciesz się szczęściem :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 14 sie 2013, 15:14

skoro on byl takiego zdania to widocznie naprawde Cie kochal i pragnie Twojego szczescia...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: wdowa » 16 sie 2013, 21:07

Mam nadzieję.Ale to nie zmienia faktu że mimo wszystko czasami mam poczucie że nie jestem w porządku wobec Niego i gdyby samotne życie było łatwiejsze pewnie pozostałabym sama.
A teraz może trudniejsze zagadnienie-przynajmniej dla mnie trudniejsze:)-jak Wy spirytyści odnosicie się np,do seksu-no wiadomo kościól katolicki-że bez ślubu to be itp itd-jestem ciekawa Waszego zdania w tej kwestii.A rozwód?
wdowa

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2013, 21:10

wdowa pisze:.A rozwód?

Rozwód jest prawnym rozwiązaniem związku, który już i tak faktycznie został rozwiązany. Czasami jest lepiej, aby ludzie odeszli od siebie - spirytyzm jest pragmatyczny w tej sprawie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 17 sie 2013, 09:26

wdowa pisze:jak Wy spirytyści odnosicie się np,do seksu

Spirytyzm nie uznaje obrzędów, więc można powiedzieć, że z tego punktu widzenia każde współżycie jest pozamałżeńskie (w katolickim znaczeniu). Z moralnego punktu widzenia bardzo istotne jest, aby ludzie nie traktowali się przedmiotowo, czyli sex nie powinien być jedynie zaspokojeniem własnych potrzeb. Nie jest rzeczą dobrą gdy postrzega się drugiego człowieka jako "przedmiot" do uprawiania seksu. Między współżyjącymi osobami powinna istnieć jakaś więź duchowa, emocjonalna. Innymi słowy szybki "skok w bok" na dyskotece, albo z "tirówką" jest czymś negatywnym. Później kwestie zdrady małżeńskiej i niewierności w związku pozostają do rozpatrzenia pod kątem prostego egoizmu partnera.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi