Palenie mostów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Palenie mostów

Postautor: Nikita » 16 cze 2013, 09:59

Musze jeszcze jedna rzecz wyjasnic: moja duchowowsc jest trudna do zdefiniowania...ja poprostu szukam prawdziwego Boga, prawdziwej duchowowsci i czerpie ze wszelkich sciezek duchowych....nie ograniczam sie do chrzescijanstwa....religia i rytualy to cos zewnetrznego a mi chodzi o sama czysta duchowowsc...to jest zreszta bardzo prywatna subtelna sprawa , o ktorej trudno napisac....nie sadze aby Bog ograniczal sie do jednej religii czy jednego swiatopogladu...Boga mozna znalesc wszedzie...a na pewno w samym sobie...Nie tworzmy granic bo to do nieczego nie prowadzi a tylko do podzialow...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 16 cze 2013, 10:04

Ja bym unikał określania spirytyzmu chrześcijańskim. Spirytyzm nie jest chrześcijański, ponieważ nie uznaje Jezusa za Boga i nie uznaje siły zbawczej zmartwychwstania Chrystusa (w chrześcijańskim rozumieniu). Idąc za tym, kardecjański spirytysta nie jest chrześcijaninem.

Jeśli spirytyzm jest chrześcijański, to powinniśmy także powiedzieć, że chrześcijaństwo jest judaistyczne, a islam judaistyczno-chrześcijański.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Zbyszek » 16 cze 2013, 13:46

Mylisz tutaj Chrześcijaństwo z Katolicyzmem. Jezus nie wyznawał żadnej religii, ale jego nauki opierały się na zasadach zbieżnych z Chrześcijaństwem. W komunikacjach uzyskiwanych, od naszych Braci duchowych często używane jest sformułowanie Spirytyzm Chrześcijański, gdyż bazuje się na naukach Jezusa.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 16 cze 2013, 14:30

Świadkowie Jehowy i Mormoni doktrynalnie też nie wydają się chrześcijanami, a za takich się uważają ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 16 cze 2013, 15:29

Zbyszek pisze:Spirytyzm Chrześcijański, gdyż bazuje się na naukach Jezusa.

Spirytyzm nie bazuje na naukach Jezusa. Filozofia spirytystyczna ma zupełnie inne źródło.
Zbyszek pisze:Mylisz tutaj Chrześcijaństwo z Katolicyzmem.

Nie mylę. Obie zasady, które wymieniłem (bóstwo Jezusa i zbawienie przez jego zmartwychwstanie) występują w chrześcijaństwie, a nie tylko w katolicyzmie.
Zbyszek pisze:Jezus nie wyznawał żadnej religii, ale jego nauki opierały się na zasadach zbieżnych z Chrześcijaństwem.

To chrześcijaństwo narodziło się z nauk Jezusa, a nie na odwrót.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Zbyszek » 16 cze 2013, 18:52

Samo słowo Chrześcijaństwo powstało, na podstawie nauk Jezusa, tak jak napisałeś, ale kierunek o jakim piszemy, rozpoznawany jest już dużo wcześniej. Wiele odłamów religii, np, Mormoni uznają się za Chrześcijan. Obok Biblii, maja Księgę Mormona która została prawdopodobnie napisana przez żydów, w VI wieku przed Chrystusem.
Sam Jezus zapowiedział powstanie Spirytyzmu, jako jednej z rewelacji przyszłościowej. Nauki Jezusa są przedstawione w Ewangelii Według Spirytyzmu. Nie wiem jakich dowodów potrzeba więcej, żeby uznać ze Spirytyzm opiera się na Chrześcijaństwie. Oczywiście jest doktryna miłości, dlatego każdy kto wyznaje ja, może nazwać się Spirytysta.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 16 cze 2013, 18:56

a może spirytyzm opiera sie na Prawdzie?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 16 cze 2013, 19:53

no wlasnie Atalia ma racje...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 16 cze 2013, 22:03

Zbyszek pisze:Sam Jezus zapowiedział powstanie Spirytyzmu.

Allan Kardec tak twierdził, ale co siedziało w głowie Jezusa, tego tak na prawdę nie wiemy. Jezus zapowiedział przybycie "ducha prawdy" (czy jakoś tak), a my możemy wierzyć, że chodziło o spirytyzm. Ezoterycy też mają sporo racji w swoich rozważaniach (chociaż osobiście z wieloma się nie zgadzam), więc nie mamy prawa zakładać, że jesteśmy jedynymi nosicielami prawdy.
Zbyszek pisze:Nauki Jezusa są przedstawione w Ewangelii Według Spirytyzmu.

Kiedy żył Jezus, a kiedy napisano Ewangelię spirytystów? Jezus odnosił się do Kardeca, czy Kardec komentował Jezusa?
Zbyszek pisze:Nie wiem jakich dowodów potrzeba więcej, żeby uznać ze Spirytyzm opiera się na Chrześcijaństwie.

Zapraszam do ponownej lektury "Księgi Duchów". Spirytyzm nie opiera się na chrześcijaństwie. Filozofia duchów jest tylko zbieżna z naukami Jezusa.
Zbyszek pisze:Nie wiem jakich dowodów potrzeba więcej

Nie przedstawiłeś żadnych dowodów, kolego.
atalia pisze:a może spirytyzm opiera sie na Prawdzie?

Oczywiście, ale nie o tym mówimy.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Zbyszek » 16 cze 2013, 22:45

W Książce “Chrześcijaństwo i Spirytyzm” Leon Denis w podsumowaniu podkreśla ze wszyscy ludzie co kochają ludzkość, mogą nazywać się chrześcijanami. Tłumaczy ze w chrześcijaństwie prymitywnym, zasady pokrywają się z zasadami spirytystycznymi.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi