Muzyka a charakter

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Muzyka a charakter

Postautor: Nikita » 10 cze 2013, 19:08

lubie takze klasyke rocka : http://www.youtube.com/watch?v=ffo4tzU0rUc
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 10 cze 2013, 19:32

Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: forrest » 11 cze 2013, 20:46

Wysłuchałem tych dwóch fragmentów. Generalnie nie przepadam za śpiewem w muzyce – zdecydowanie preferuję elektroniczne brzmienia. Jednak odnajduję w tych nagraniach fragmenty, które trafiają do mnie.
Nawiązując do tego, co wcześniej napisał w tym wątku Voldo, że jeżeli ktoś lubi muzykę metalową, to z tego nie wynika, jakim jest człowiekiem. Dobrze obrazuje to film z fragmentami koncertu przeplatanymi wypowiedziami muzyków i ujęciami z przygotowań do koncertu:
http://www.youtube.com/watch?v=-YC4WJcvd7Y
Wypowiedzi na filmie nie są tłumaczone na angielski, ale uważam, że i tak warto go obejrzeć. Pogodni ludzie, którzy dobrze się bawią.
W tym wątku była mowa o muzyce metalowej, klasycznej, o śpiewie chóralnym – te utwory łączą w sobie wszystkie te elementy. Może więc ten rodzaj muzyki jest "wspólnym mianownikiem" dla osób, które zabrały głos w tym wątku (?). O ile nie przepadam za śpiewem w muzyce, to w takim wykonaniu jak Dimmu Borgir nie jest on dla mnie rażący – w przeciwieństwie do piosenek odtwarzanych na co dzień w radiu. Podobnie, nie przepadam za muzyką mechaniczną – zwłaszcza za brzmieniem instrumentów smyczkowych. Tu jednak ponownie – wskazany przeze mnie tu Dimmu Borgir potrafi je wykorzystać tak, że ich brzmienie nabiera pewnej głębi. To, że ta muzyka jest tworzona przez Artystów najwyższego formatu, wyczuwam bez problemu – chociaż zdecydowanie w moim stylu jest muzyka elektroniczna.
Wniosek jest taki, że nie powinno się niczego oceniać - zwłaszcza, jak się do końca tego nie poznało lub jak się tego nie rozumie.
Tak w ogóle, gdyby kiedyś zdarzyło się jeszcze, że odnalazłbym bratnią duszę i z jakiegoś powodu miałbym z nią zawierać ślub kościelny, to fajnie byłoby mieć taką oprawę muzyczną mszy i wesela – to zdecydowanie dla mnie lepiej brzmi niż disco polo czy muzyka kościelna. Posłuchajcie np. tego:
http://www.youtube.com/watch?v=09gAPZ2g0T4
To na prawdę jest ambitna muzyka. A elektronicznej, choćby najbardziej ambitnej, pewnie nikt by nie zrozumiał... .
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Krzysztoff » 12 cze 2013, 09:58

forrest pisze:Tak w ogóle, gdyby kiedyś zdarzyło się jeszcze, że odnalazłbym bratnią duszę ....

Forest, podsyłam małą inspirację do poszukiwań :lol:

tak ogólnie to ostatnio słucham Alanis Morissette i stwierdzam że ma bardzo spirytystyczne teksty
polecam :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 12 cze 2013, 16:33

fajne...he he
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: forrest » 12 cze 2013, 18:44

Krzysztoff pisze:
forrest pisze:Tak w ogóle, gdyby kiedyś zdarzyło się jeszcze, że odnalazłbym bratnią duszę ....

Forest, podsyłam małą inspirację do poszukiwań :lol:

Już przychodziło mi do głowy, że ona pewnie w ogóle nie zna języka polskiego, bo w przeciwnym wypadku już bym ją odnalazł. Może posługuje się na co dzień niemieckim, albo jednocześnie arabskim i francuskim ...sam już nie wiem. A może i rzeczywiście jest z Azji... .
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Pablo diaz » 14 cze 2013, 10:44

Muzyka japońskiego kompozytora Kenji Kawai z filmu ,,Ghost in the Shell'' Proponuje zacząć oglądać od 1;40 minuty http://www.youtube.com/watch?v=NBvwhnmU ... &index=148
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 14 cze 2013, 11:05

A na zdjeciu za Tobą stoją organy. Zamieściłeś w internecie coś, co stworzyłeś na nich?[/quote]
Jestem multiinstrumentalistą ,wykorzystuje organy i wiele innych instrumentów do tworzenia muzyki .Obecnie z braku czasu nie komponuję ,nie nagrywam i nie uczę muzyki .Mam w internecie filmik z minionych czasów kiedy parałem się muzyką ,nic specjalnego ,ale mam zamiar wrócić do starego nawyku http://www.youtube.com/watch?v=hRkRjFmyirE
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 16 cze 2013, 15:12

Dobrze się przy tym pracuje.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: forrest » 16 cze 2013, 21:31

cthulhu87 pisze:Dobrze się przy tym pracuje.

Bardzo nastrojowa jest.
Awatar użytkownika
forrest

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi