Michael Newton - Wędrówka dusz

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Michael Newton - Wędrówka dusz

Postautor: treya » 22 maja 2013, 14:40

Witam,

Ja serdecznie polecam książkę "Odważne dusze" Robert Schwartz.
Genialnie jest tam ukazane stadium planowania naszego życia oraz powodu, dla których decydujemy się na takie a nie inne doświadczenia życiowe.
Po tej książce z szacunkiem i wyrozumiałością patrzy się na innych ludzi.
Oraz z większym zrozumieniem i nadzieję, na własne życie :)

Pozdrawiam!
Treya
Daj się życiu pozytywnie zaskoczyć. :)
Awatar użytkownika
treya

Postautor: Krzysztoff » 23 maja 2013, 09:41

Dzięki , zamówiłem książkę , zobaczymy co ciekawego
szczególnie interesuje mnie temat 'Planowania" alkoholizmu (gdzieś w przedmowie taki temat tam był zaznaczony)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: methyl » 24 maja 2013, 07:30

Jakby ktoś chciał to mam tę książkę w pdf więc mogę wysłać mailem 8-) .
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 24 maja 2013, 08:42

W wymienionej książce problem zła jest ujęty w sposób, który wydaje się nie do przyjecia. Nic nie usprawiedliwia czynienia zła, nawet chęć pomocy w odpracowaniu czyichś podłych uczynków.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: juniperus » 24 maja 2013, 10:50

atalia pisze: Nic nie usprawiedliwia czynienia zła, nawet chęć pomocy w odpracowaniu czyichś podłych uczynków.

W tej kwestii z Tobą się zgadzam w 100%.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 24 maja 2013, 12:01

juniperus pisze:
atalia pisze: Nic nie usprawiedliwia czynienia zła, nawet chęć pomocy w odpracowaniu czyichś podłych uczynków.

zgadza się , w dodatku to może prowadzić do usprawiedliwiania wszelkiego zła na zasadzie - pewnie to robi żeby pomóc odpracować komuś winy...
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 24 maja 2013, 13:08

Własnie tak. Dlatego też nie zgadzam sie z tezami zawartymi w tej ksiażce. Pod tym względem jest w głębokiej niezgodzie z nauką spirytystyczną.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: treya » 24 maja 2013, 13:24

Krzysztoff pisze:
juniperus pisze:

zgadza się , w dodatku to może prowadzić do usprawiedliwiania wszelkiego zła na zasadzie - pewnie to robi żeby pomóc odpracować komuś winy...

Przyznam szczerze, że ja nie postrzegam tej książki w taki sposób. Ja znalazłam tam głębokie, oparte na miłości wytłumaczenie problemów i sytuacji, które dotykają ludzi. Uważam, że ta książka ma pewne szczególne znaczenia również dlatego, że sięgamy do okresu planowania życia, który przebiega w porozumieniu z naszymi opiekunami duchowymi i innymi duszami, które nas kochają i wspierają. Wszyscy chcą dla nas dobra. Dla mnie idea wyjścia poza bycie ofiarą i dostrzeżenia głębszego sensu i wartości w tym co nas spotyka, jest bardzo wartościowa i pokrzepiająca. I jak sam autor książki mówi, jej motywem przewodnim jest miłość. I ja znalazłam tam wiele miłości. Nawet jeżeli przechodzimy przez trudne sytuacje, to tak naprawdę one czemuś służą. I w tej książce można znaleźć wiele odpowiedzi, czemu takie sytuacje służyć mogą.
Oczywiście szanuje Twoje zdanie, jednak zachęcam, aby każdy wyrobił sobie swoje po przeczytaniu "Odważnych dusz".
Pozdrawiam :)
Daj się życiu pozytywnie zaskoczyć. :)
Awatar użytkownika
treya

Postautor: Krzysztoff » 24 maja 2013, 13:40

treya pisze:Oczywiście szanuje Twoje zdanie, jednak zachęcam, aby każdy wyrobił sobie swoje po przeczytaniu "Odważnych dusz".
Pozdrawiam :)

Jasne , poczytamy zobaczymy , pozdrawiam
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 24 maja 2013, 13:48

Ja nie odnosiłam się do książki, ponieważ jej nie czytałam, a jedynie stwierdzenia, że zła przez nas dokonanego nie wolno nam usprawiedliwiać, a czynienie go w drodze rozwoju duchowego jest rzeczą jak najbardziej niepożądaną.
treya pisze:Dla mnie idea wyjścia poza bycie ofiarą i dostrzeżenia głębszego sensu i wartości w tym co nas spotyka, jest bardzo wartościowa i pokrzepiająca.
I na tym właśnie opiera się spirytyzm, zrozumieniu, że cierpienie jest drogą do stania się lepszym, a postawa tzw. "ofiary losu", wiecznie na wszystko narzekającej nie prowadzi do poprawy.
treya pisze:Nawet jeżeli przechodzimy przez trudne sytuacje, to tak naprawdę one czemuś służą.
I tu również z Tobą się zgadzam. Nawet nieszczęścia spowodowane własnymi zaniedbaniami i próżnością również służą jako lekcja na przyszłość. Największe znaczenie mają jednak moim zdaniem wszelkie nieszczęścia od nas niezależne, będące częścią naszego wcielenia. Próby, przez które dzięki nim przechodzimy, w zależności od naszej postawy względem nich zbliżają nas, bądź nie do Boga i doskonałości duchowej.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi