Mediumizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Mediumizm

Postautor: goska82 » 06 maja 2013, 23:49

Dokładnie o to i tylko o to mi chodziło :D Sposób myślenia i podejście do dyskusji :)
goska82

Postautor: konrad » 07 maja 2013, 04:16

Kim jest medium? Jest łącznikiem duchów z fizycznością. Przez sam ten fakt widzimy, że konstrukcja jego organizmu musi mieć znaczenie. Innymi słowy medium to duch, który w czasie wcielenia często ze swojego wyboru dysponuje ciałem, które umożliwia mu nawiązywanie łączności z duchami. Dużą rolę, co pokazują badania lekarzy spirytystów, ogrywa np. szyszynka, czyli organ całkiem fizyczny. Nie należy też zakładać, że medium musi być rozwinięte moralnie. Moralność z samą medialnością związana nie jest. Zły człowiek może być też medium.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 07 maja 2013, 09:00

spirytyzm o tym mówi mało ale prawdopodobnie duchy mają pewne umiejętności które są rozwijane z wcielenia na wcielenie
umiejętności - to jak na planie ziemskim - umiejętność gry na gitarze, pływania, itd, na planie duchowym - uzdrawianie, mediumizm, współdziałanie z przyrodą (np. niektórym tak dobrze rosną roślinki)

Czyli wszystko musi współgrać - umiejętności, planowane próby oraz wybrane ciało które ma odpowiednie predyspozycje.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 07 maja 2013, 09:23

Sprawa przypuszczalnie jest prostsza, niż sie wydaje- brazylijski lekarz, Sergio de Oliveira, od wielu lat prowadzi badania nad rolą szyszynki w mediumizmie-wydaje sie rzecza wielce prawdopodobną, że to własnie jej specyficzna budowa ( obecnosć piasku kwarcowego, o ile pamiętam???)powoduje umiejętnosci nawiazywania kontaktu ze "światem niefizycznym".
Czyżby ów piasek pełnił rolę swoistej anteny?
Prawdopodobnie przy wyborze ciała do nastepnej inkarnacji bierze sie pod uwage ten własnie czynnik, czyli dobrowolnie decyduje na bycie medium.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kakofonia myśli » 07 maja 2013, 15:15

Voldo pisze:Jeszcze dodam - zdolności mediumiczne zależą zarówno od ciała materialnego jak i od Ducha.
Ciało materialne musi mieć pewne spełnione warunki, jednak musi być też tzw. "zgodność fluidyczna" pomiędzy Duchem a medium - bo inaczej będą się nawzajem odpychać.

No właśnie, też bym się jednak skłaniała ku takiemu przypuszczeniu. Wydaje mi się, że samo ciało to trochę za mało. Oczywiście mogę się mylić.

konrad pisze: Moralność z samą medialnością związana nie jest. Zły człowiek może być też medium.

Czego wiele przykładów możemy znaleźć w otaczającej nas rzeczywistości :( Niestety jest wiele osób, które używają mediumizmu do zdobycia sławy, do zwrócenia uwagi na swoją osobę, czy, co jeszcze gorsze, do zbicia fortuny. A przecież tyle dobrego można uczynić dla żyjących obok nas ludzi... Wystarczą dobre chęci i odrobina miłosierdzia :D
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 09 maja 2013, 15:59

atalia pisze:Sprawa przypuszczalnie jest prostsza, niż sie wydaje- brazylijski lekarz, Sergio de Oliveira, od wielu lat prowadzi badania nad rolą szyszynki w mediumizmie-wydaje sie rzecza wielce prawdopodobną, że to własnie jej specyficzna budowa ( obecnosć piasku kwarcowego, o ile pamiętam???)powoduje umiejętnosci nawiazywania kontaktu ze "światem niefizycznym".
Czyżby ów piasek pełnił rolę swoistej anteny?

Zgadza się. Myślę, że wiele tu wyjaśniają właśnie badania w temacie medycyny spirytystycznej. Bardzo często kwestię medialności rozpatruje się tylko i wyłącznie pod kątem weryfikacji prawdziwości przekazów, ale równie interesujące jest badanie tego, co dzieje się z medium w trakcie transu mediumicznego, psychografii... Gdyby chodziło o zwykłe oszustwo, nie działoby się wiele, ewentualnie podnosiłby się poziom adrenaliny, gdyż takie "pseudomedium" bałoby się, że jego oszustwo wyjdzie na jaw... Ale dzieje się dużo więcej, o czym właśnie mówił Sergio de Oliveira i mówią lekarze-spirytyści. Na ten temat pewnie będzie można trochę się dowiedzieć w drugim półroczu tego roku, gdy będziemy organizować ten dwudniowy kongres z udziałem lekarzy z Brazylii.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 09 maja 2013, 17:11

Przyjazd na spotkanie w tym miesiacu leży poza moim zasiegiem, ale bardzo liczę na kongres jesienny - to szalenie interesująca tematyka. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 09 maja 2013, 20:11

goska82 pisze:Jaki sens miałyby dyskusje, skoro odpowiedź byłaby jedna - bo tak jest
Czy nie wskazałem źródła wiedzy? Drodzy państwo, zapraszam do książek.

Jeśli chodzi o ewolucję ciała i ducha to oczywiście gdzieś ten rozwój idzie w parze, ale należy zwrócić uwagę na to ile czasu potrzebuje ludzkie ciało aby zaszły w nim zmiany ewolucyjne. Zanim duch inkarnuje się w ciele doskonalszym od poprzedniego musi przejść bardzo długą drogę rozwoju intelektualnego i moralnego, co wiąże się z wieloma inkarnacjami w "ciele tego samego rodzaju". Tak więc nie spodziewajmy się, że za dwa albo trzy wcielenia zostaniemy obdarowani ciałem doskonalszym od aktualnego, skoro rozwijamy się duchowo.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi