Mediumizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Mediumizm

Postautor: goska82 » 06 maja 2013, 22:57

Tak mi się nasunęło coś teraz. Pewnie gromy na mnie polecą,ale trudno :| Często mówi się,że Kościół, księża narzucają ludziom pewne aspekty wiary. Kościół zawsze kojarzył Mi się ze stwierdzeniem: Masz wierzyć,BO TAK JEST! I nie ma dyskusji...bo ktoś napisał, ktoś powiedział. Księża przyjęli, "nieco"zmodyfikowali i podają na tacy,a ty masz przyjąć i już.
Ze smutkiem stwierdzam,że czasem znajduję TU to samo. Bo w KM tak JEST! Kardec mówi,że...
goska82

Postautor: goska82 » 06 maja 2013, 23:01

:lol: :lol: :lol: Marcin! Jesteś nie do pobicia po prostu! :lol: :lol: :lol:
goska82

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2013, 23:15

goska82 pisze:Tak mi się nasunęło coś teraz. Pewnie gromy na mnie polecą,ale trudno :| Często mówi się,że Kościół, księża narzucają ludziom pewne aspekty wiary. Kościół zawsze kojarzył Mi się ze stwierdzeniem: Masz wierzyć,BO TAK JEST! I nie ma dyskusji...bo ktoś napisał, ktoś powiedział. Księża przyjęli, "nieco"zmodyfikowali i podają na tacy,a ty masz przyjąć i już.
Ze smutkiem stwierdzam,że czasem znajduję TU to samo. Bo w KM tak JEST! Kardec mówi,że...

Czasami tak to wygląda, ale zwróciłbym uwagę na subtelną różnicę między autorytetem badacza-pioniera, który dokonał umiejętnej syntezy wiedzy eksperymentalnej, a autorytetem religijnym, który posiadł jakoby wiedzę mistyczną czy objawioną. Mając to rozróżnienie na uwadze jako spirytyści jesteśmy bardziej podobni psychologom - freudystom ciągle nawiązującym do psychoanalizy Freuda i jego dzieł, zwolennikom doboru naturalnego w biologii nawiązującym do XIX-wiecznego dorobku Darwina i Wallace'a, czy marksistom w naukach społecznych, którzy nie mogą żyć bez cytatu z Marksa czy Engelsa. Po prostu jeśli idzie o badanie świata duchowego spirytyści za punkt wyjścia uznają dzieła Kardeca i zgodzę się, że czasami wpadamy tu w doktrynerstwo, które zbyt łatwo podsuwa gotowe odpowiedzi, ale jesteśmy tylko ludźmi :)

goska82 pisze::lol: :lol: :lol: Marcin! Jesteś nie do pobicia po prostu! :lol: :lol: :lol:

To się pobiciem może kiedyś skończyć :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kakofonia myśli » 06 maja 2013, 23:15

goska82 pisze: Pewnie gromy na mnie polecą,ale trudno :|

Gromy uderzą, morza się rozstąpią, a kontynenty wybuchną :lol: A potem będzie inwazja UFO. :lol:

w każdym razie, Gosiaku, zgadzam się z Tobą w 100% :D

No Marcin, jesteś nie do podrobienia :lol: :lol: :lol: :lol:
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: kakofonia myśli » 06 maja 2013, 23:20

cthulhu87 pisze:Po prostu jeśli idzie o badanie świata duchowego spirytyści za punkt wyjścia uznają dzieła Kardeca i zgodzę się, że czasami wpadamy tu w doktrynerstwo, które zbyt łatwo podsuwa gotowe odpowiedzi, ale jesteśmy tylko ludźmi

Właśnie, a czy nie jest trochę tak, że owo "doktryerstwo" może do fanatyzmu doprowadzić? (Ot, taka luźna dygresja :lol: ). Myślę, że Gosi chodziło raczej o to, że tak, jak w KK, tak i w innych kręgach ludzie przyjmują pewne prawdy za jedyne i absolutne nie pozostawiając miejsca na dyskusję. Poza tym odpowiedź "tak jest, bo tak jest", jest lekko deprymująca :D Dodatkowo, chciałabym zauważyć, jeśli już za Kardeckiem podążać mamy, że to właśnie on powiedział, że jeśli pewnego dnia "okaże" się coś, o czym Spirytyzm nie wspomina lub co stoi z nim w sprzeczności, Spirytyzm i tak to przyjmie :D

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 06 maja 2013, 23:25

Jeśli ewolucja ciała nie szłaby za ewolują moralną i intelektualną, to oznaczałoby, że będziemy mieli doskonałe ciało nawet jako Duchy najniższe (te które są największymi ignorantami i czynią zło).
Jednak z tego co mi wiadomo, dostęp do bardziej rozwiniętych światów, co za tym idzie bardziej rozwiniętego ciała materialnego, idzie za rozwojem moralnym i intelektualnym.

Tak poza tym - zdefiniujmy kim jest medium...
Medium jest osoba, która jest poddawana jakieś działaności Duchów - co za tym idzie - każdy z nas jest medium.
Jedne są bardziej rozwinięte, inne mniej - jednak ciągle każdy z nas jest medium, bo na każdego z nas działa opiekun i odpowiednie (dobre lub niedoskonałe, w zależności od nas) Duchy.
Tylko że przyjęło się mówić, że mediami są ludzie, którzy mają jakieś "widoczne" zdolności - jednak trzeba pamiętać, że medium jest każdy od urodzenia.

Jeszcze dodam - zdolności mediumiczne zależą zarówno od ciała materialnego jak i od Ducha.
Ciało materialne musi mieć pewne spełnione warunki, jednak musi być też tzw. "zgodność fluidyczna" pomiędzy Duchem a medium - bo inaczej będą się nawzajem odpychać.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2013, 23:27

Właśnie, a czy nie jest trochę tak, że owo "doktryerstwo" może do fanatyzmu doprowadzić? (Ot, taka luźna dygresja :lol: ). Myślę, że Gosi chodziło raczej o to, że tak, jak w KK, tak i w innych kręgach ludzie przyjmują pewne prawdy za jedyne i absolutne nie pozostawiając miejsca na dyskusję.

Myślę, że ciężko tu o fanatyzm, bo w tle tych twierdzeń mimo wszystko pozostaje obserwacja pewnych zjawisk i spekulacja myślowa - nie ma tu więc sankcji religijnej, która nakazuje wierzyć w kościelne dogmaty. Tak jak wspominałem, jednak nie porównywałbym tu spirytystów do przedstawicieli jakichś związków religijnych, bo nie widzę związku. Bardziej przypominamy chyba amatorskie kółko sympatyków teorii czy filozofii jakiegoś myśliciela (Kardec i jego następcy), niż katolicki kler czy innej maści duchowieństwo. Nie chodzi o różnicę stopnia, lecz jakości 8-)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: goska82 » 06 maja 2013, 23:28

Tak, tak Marcin :) Ja to wszystko wiem,dostrzegam różnicę, a jakże. Inaczej by mnie tu nie było :D Tylko jakoś tak wyjątkowo uderzyło tutaj to stwierdzenie. Przecież to nic złego chyba myśleć inaczej,pytać,dociekać,analizować, roztrząsać i co tam się da . Jaki sens miałyby dyskusje, skoro odpowiedź byłaby jedna- bo tak jest :)
I nic nie mogło się zmienić przez te 150 lat? na pewno? :lol:
goska82

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2013, 23:30

goska82 pisze:Tak, tak Marcin :) Ja to wszystko wiem,dostrzegam różnicę, a jakże. Inaczej by mnie tu nie było :D Tylko jakoś tak wyjątkowo uderzyło tutaj to stwierdzenie. Przecież to nic złego chyba myśleć inaczej,pytać,dociekać,analizować, roztrząsać i co tam się da . Jaki sens miałyby dyskusje, skoro odpowiedź byłaby jedna- bo tak jest :)
I nic nie mogło się zmienić przez te 150 lat? na pewno? :lol:

Toteż rozmawiamy :D
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kakofonia myśli » 06 maja 2013, 23:33

Voldo pisze:Tak poza tym - zdefiniujmy kim jest medium...
Medium jest osoba, która jest poddawana jakieś działaności Duchów - co za tym idzie - każdy z nas jest medium.
Jedne są bardziej rozwinięte, inne mniej - jednak ciągle każdy z nas jest medium, bo na każdego z nas działa opiekun i odpowiednie (dobre lub niedoskonałe, w zależności od nas) Duchy.
Tylko że przyjęło się mówić, że mediami są ludzie, którzy mają jakieś "widoczne" zdolności - jednak trzeba pamiętać, że medium jest każdy od urodzenia.

Właśnie, każdy z nas jest medium, ale nie każdy z nas jest w stanie zdać sobie z tego sprawę. Ale co z tym ciałem, w końcu? Czy medialność naprawdę zależy jedynie od niego? Wydaje mi się to absurdalne.

cthulhu87 pisze:Tak jak wspominałem, jednak nie porównywałbym tu spirytystów do przedstawicieli jakichś związków religijnych

Ja wypowiedź Gosi odebrałam bardziej jako chęć porównania "sposobu myślenia" niż doktryn. W sensie, że niezależnie, czy chodzi o filozofię, religię, czy inne wariactwa mówienie "tak jest bo X, tak napisał" raczej do niczego nie prowadzi :D

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi