Mediumizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Mediumizm

Postautor: goska82 » 06 maja 2013, 12:21

"Jeśli medialność jest rozwinięta na tyle, by umożliwić duchowi komunikację w okresie dojrzewania, to te zdolności objawią się również później. Jeśli jednak tak się nie stanie, to w następnym wcieleniu medialność rozwinie się na tyle by powrócić w dorosłości."
"Zdolności medialne rozwijają się naturalnie przez wiele okresów życiowych..."
"Medialność to naturalna umiejętność, która rozwija się przez wiele istnień"

Hmm...jednocześnie medialność wynika tylko z właściwości ciała biologicznego, tak...?
I znów się pogubiłam :?
Z tekstu ,który zacytowałam wyżej wynika,że medialność rozwija się w ciągu wielu istnień. O ile dobrze rozumuję to wraz z rozwojem moralnym intelektualnym, następuje też rozwój ciała...Jednak co w przypadku, gdy wcielamy się kilkakrotnie na ziemi? Wtedy nasze ciało też się rozwija? Wraz z nim zdolności mediumiczne?
goska82

Re: Mediumizm

Postautor: Luperci Faviani » 06 maja 2013, 19:04

A skąd te cytaty?

Zdolności medialne zależą od struktury ciała biologicznego, niemniej być może medialność pojawia się dopiero wówczas, gdy Duch osiąga pewien "zaawansowany" poziom w rozwoju. Rozwój ciała nie ma nic wspólnego z rozwojem ducha. Aby posiąść zdolności medialne duch musi inkarnować się w rodzinie, w której takie zdolności istnieją.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: goska82 » 06 maja 2013, 19:25

Czyli ewolucja ciała nie idzie za ewolucją moralną i intelektualną??? (gdzieś pojawiła się niedawno ta kwestia rozwoju na forum).
Cytaty pochodzą z broszurki "Zdolności mediumiczne. Pytania i odpowiedzi" zamieszczonej przez Konrada ;)
Nie spotkałam się tam z "warunkiem" inkarnacji w rodzinie ze zdolnościami mediumicznymi.
goska82

Postautor: kakofonia myśli » 06 maja 2013, 20:54

goska82 pisze:Nie spotkałam się tam z "warunkiem" inkarnacji w rodzinie ze zdolnościami mediumicznymi.

Też o takiej zależności nie słyszałam. Natomiast przeczytałam, w którymś z artykułów, że mediumizm to nie dar, a "cecha", którą niektóre osoby zostały obdarowane w celu szybszego rozwoju i naprawiania błędów z przeszłości. Dlatego właśnie mediumizm winien być używany do czynienia dobra, a media nie powinny pobierać żadnych wynagrodzeń z tytułu pomocy osobom w potrzebie.

goska82 pisze:"Medialność to naturalna umiejętność, która rozwija się przez wiele istnień"

Więc nie bardzo wynika tylko z uwarunkowań cielesnych. Skoro rozwija się przez wiele istnień, w których dany Duch jest posiadaczem wciąż innego ciała, optowałabym bardziej za stwierdzeniem, że wynika z uwarunkowań duchowych. Nie chodzi mi tu o wyższy rozwój moralny, a o zawiązanie jakichś dziwnych połączeń, które umożliwiają dostrojenie się do wibracji świata duchowego. To tak jak jeden z jakiegoś powodu ma zdolności matematyczne, a inny humanistyczne. To po prostu jedna z wielu cech, która ujawnia się w danej jednostce w bardzo konkretnym celu. Wachlarz owych celów jest dość szeroki jednak, wydaje mi się, każdy z nich prowadzi do tej samej mety.
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: goska82 » 06 maja 2013, 21:24

Tak też właśnie po części myślałam :D Tylko nie wiem czy dobrze? :roll:
goska82

Postautor: Luperci Faviani » 06 maja 2013, 22:16

goska82 pisze:Czyli ewolucja ciała nie idzie za ewolucją moralną i intelektualną???

Zdecydowanie nie.
goska82 pisze:Nie spotkałam się tam z "warunkiem" inkarnacji w rodzinie ze zdolnościami mediumicznymi.

Skoro zdolności medialne pochodzą od ciała, to przekazywane są w genach - stąd mowa o rodzinie.
kakofonia myśli pisze:nie dar, a "cecha", którą niektóre osoby zostały obdarowane

Dostrzegasz sprzeczność? ;)
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: kakofonia myśli » 06 maja 2013, 22:26

Luperci Faviani pisze:Skoro zdolności medialne pochodzą od ciała, to przekazywane są w genach - stąd mowa o rodzinie.

Ja nie bardzo rozumiem, dlaczego tak się upierasz przy koncepcji, że zdolności mediumiczne pochodzą od ciała? Gdyby medium miało możliwość pożyczyć Ci swoje ciało, czy automatycznie stałbyś się medium? :?

Luperci Faviani pisze: kakofonia myśli pisze:nie dar, a "cecha", którą niektóre osoby zostały obdarowane

Dostrzegasz sprzeczność? ;)

Dostrzegam, dostrzegam :lol: :lol: Ale ciężko mi było inne słowo znaleźć :lol: Chodziło mi o to, że bycie medium nie czyni z człowieka istoty nadnaturalnej, czy nie stawia go w pozycji uprzywilejowanej. Więc nie powinno być postrzegane, jako dar, a jako coś zupełnie naturalnego, choć, w jakimś sensie niezwyczajnego.

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 06 maja 2013, 22:32

kakofonia myśli pisze:Ja nie bardzo rozumiem, dlaczego tak się upierasz przy koncepcji, że zdolności mediumiczne pochodzą od ciała?

Bo tak jest (patrz: "Księga Mediów").
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: kakofonia myśli » 06 maja 2013, 22:34

Acha :? No tak, skoro tak napisali w KM to dystkutować z tym nie można. Czyli rozumiem, że Twoja odpowiedź na moje pytanie jest twierdząca?
Gdyby Ci medium ciała użyczyło też byłbyś medium? Poprosiłabym jeszcze o konkretny fragment z KM (jeśli nie będzie to problem, bo nie dysponuję egzemplarzem). :twisted:

Co do rozwoju ciała, moralności i intelektu. Nie dalej, jak wczoraj niejaki Voldo ( :D ) napisał w pewnym poście: "Ewolucja ciała idzie za ewolucją moralną i intelektualną.
Duch nie będzie miał rozwiniętego ciała, jeśli nie będzie rozwinięty. Np. my, jako Duchy, nie mamy "dostępu" do bardziej rozwiniętych ciał materialnych, mniej nas ograniczających." Więc jak to w końcu jest? :?

Poza tym jedna rzecz. Bardzo uważałabym z użyciem stwerdzeń nie znoszących sprzeciwu, jak na przykład "ZDECYDOWANIE TAK". Czyżby Koledze, jakieś prawdy absolutne objawione zostały, do których my, zwykłe szaraczki, dostępu nie mamy? :D
Ostatnio zmieniony 06 maja 2013, 23:01 przez kakofonia myśli, łącznie zmieniany 1 raz

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2013, 22:52

kakofonia myśli pisze:Gdyby Ci medium ciała użyczyło też byłbyś medium?

Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi