Nasz dom

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Nasz dom

Postautor: Nikita » 28 kwie 2013, 17:30

Znalazlam po niemiecku Bibliteke swiatla w internecie a w niej takze Nasz dom....juz przeczytalam...rzeczywiscie ksiazka troche inaczej opisuje wszystko niz film...ale troche pachnie fikcja literacka...niestety...tak do konca niejestem przekonana, ze to duch podyktowal..duzo dialogow i sama kompozycja tematow jest taka ksiazkowa..ale przeczytalam z przyjemnoscia... Jakby ktos chcial sobie poczytac: http://www.himmels-engel.de/deutsch/sve ... r_heim.htm

Sa tam tez inne ksiazki o tematyce duchowej...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: Nasz dom

Postautor: Lukasz » 04 maja 2013, 18:28

Skoro pojawiły się u Ciebie jakieś wątpliwości Nikito (u innych w sumie też), to może warto ująć je w formie pytania i zamieścić na forum? Bo póki co książka zbiera chyba wyłącznie negatywne opinie, mimo wielu interesujących informacji które przekazuje nam Duch przedstawiający się jako Andre Luiz.
Lukasz

Postautor: konrad » 04 maja 2013, 20:58

Książka powiedziałbym odbierana jest różnie. Wielu osobom się nie podoba, ale kilka osób telefonicznie i mailowo dziękowało mi już za jej przetłumaczenie, bo bardzo im pomogła. Na pewno więc warto ją przeczytać, by wyrobić sobie samemu zdanie... :) Generalnie ja sam odbieram ją na dwóch poziomach:

1) fabularna historia Andre Luiza w zaświatach => tutaj książka nie jest jakimś specjalnym hitem, bo sama historia nie jest zbyt skomplikowana, jest też trochę podkoloryzowana, bo ludzie w Brazylii bardzo lubią tego rodzaju styl. Są momenty nudne, są też fragmenty wzruszające, które mogą doprowadzić do łez, ale z pewnością dużo lepsze pod kątem fabuły i stylu literackiego są powieści historyczne autorstwa ducha Emmanuela np. "2000 lat temu" albo "Paweł i Szczepan"

2) spojrzenie na świat duchów w oderwaniu od opowiadanej historii, odczytywanie pewnych symboli, szukanie ciekawych informacji między wierszami => tutaj jest już dużo ciekawiej, bo książka zmusza do refleksji. Przede wszystkim warto sobie zadać pytanie, czy świat po tamtej stronie jest właśnie tak rzeczywisty, namacalny i fizyczny. Jeśli nie, to jak wygląda? Nie ma tutaj prostych odpowiedzi, a na pewno to temat warty przemyśleń.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 05 maja 2013, 17:29

Tak ksiazka na pewno warta jest przeczytania i rzeczywiscie podtrzymuje na duchu...przyznam sie, ze pare miesiecy temu czesto ogladalam film aby wlasnie podniesc sie na duchu...A moze nam sie wydaje, ze jak cos jest piekne to jest nierealne?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 10 maja 2013, 15:51

Kiedyś już pisałem na ten temat, więc się powtórzę, że po zapoznaniu się z tą książką i zobaczeniu filmu zasmuciło mnie, że opisywany tam świat jest tak bardzo podobny do naszego. Oczekiwałem czegoś zupełnie innego.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: kalatala » 10 maja 2013, 18:54

Wiesz co, Luperci, ja podobnie byłam tym zaskoczona. Także gdy mowa jest o innych planetach, chociaż może nie ma podanych szczegółów, to jednak odnoszę wrażenie, że życie tam jest podobne do naszego ziemskiego. Ale w sumie czym tu sie dziwić? Po przemyśleniu doszłam do wniosku, że właściwie byłoby dziwnym, gdyby po stronie duchowej te same istoty tworzyły kompletnie inną rzeczywistośc od naszej tutaj. Przecież inkarnujemy się z uśpioną pamięcią tego, czego zaznaliśmy wcześniej. Odtwarzamy to, co jest już nam znane. Dlaczego mielibyśmy tworzyć coś zupełnie innego?
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 10 maja 2013, 19:29

Luperci Faviani pisze:Kiedyś już pisałem na ten temat, więc się powtórzę, że po zapoznaniu się z tą książką i zobaczeniu filmu zasmuciło mnie, że opisywany tam świat jest tak bardzo podobny do naszego. Oczekiwałem czegoś zupełnie innego.

a czego się spodziewałeś ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 10 maja 2013, 19:34

Wydaje sie, ze modus vivendi danego bytu jest zdeterminowany rodzajem posiadanego ciała- trudno oczekiwać, by istoty, których "ciała fizyczne" składają się glównie z gazów ( podobno są i tacy), będą wieść życie oparte na konsumpcji, trawieniu i czynnościach prokreacyjnych.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 11 maja 2013, 07:40

No wlasnie...w naszym domu jada sie posilki...zastanawia mnie czy duchy musza chodzic takze do toalety?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 11 maja 2013, 10:16

Krzysztoff pisze:
Luperci Faviani pisze:Kiedyś już pisałem na ten temat, więc się powtórzę, że po zapoznaniu się z tą książką i zobaczeniu filmu zasmuciło mnie, że opisywany tam świat jest tak bardzo podobny do naszego. Oczekiwałem czegoś zupełnie innego.

a czego się spodziewałeś ?

Świata bez wyraźniej hierarchii, gdzie wszyscy instynktownie wiedzą co należy do ich zadań, które to bezpośrednio dotyczą świata materialnego. Domy, budynki, instytucje, drogi, komunikacja miejska... po co to wszystko, skoro duch podobno cieszy się prawie nieograniczoną wolnością?

Oczywiście rozumiem, że świat opisany choćby w Naszym Domu odpowiada oczekiwaniom wielu ludzi.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Następna

Wróć do Literatura spirytystyczna