Alkoholizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Alkoholizm

Postautor: cthulhu87 » 21 kwie 2013, 18:44

Nikita pisze:z tymi genami to bym nie przesadzala....nadrzedne nad genami sa dusza i umysl...

no bez przesady :), siłą woli nie da się przezwyciężyć hemofilii - a jeśli się da, to chyba łatwiej wygrać dwa razy pod rząd w lotto i jednocześnie znaleźć w ogródku za domem skrzynię ze złotem.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: goska82 » 21 kwie 2013, 18:51

Otóż to :) A swoją drogą to gdyby to było tak proste...Przezwyciężyć część tak ciężkich chorób duszą i umysłem.
goska82

Postautor: cthulhu87 » 21 kwie 2013, 19:09

Ale muszę Nikicie oddać sprawiedliwość. Zbyt dosłownie potraktowałem jej myśl. Jeśli spojrzeć szerzej na cały proces rozwoju człowieka i dziedziczenia cech - i jeśli rację mają spirytyści ze swoją koncepcją ewolucji i tacy filozofie, jak np. Bergson z jego ideą pędu życiowego, to cała genetyka pozostaje w tle wielkiego procesu duchowego. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się wielką przeszkodą, w szerszej perspektywie pozostaje tylko drobiazgiem, który każdy człowiek w końcu przezwycięży, by wznieść się dużo wyżej.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 22 kwie 2013, 10:42

no z ta hemofilia to rzeczywiscie...ale nieprzypadkowo dana dusza rodzi sie w takiej a nie innej rodzinie...czyz nie?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: konrad » 25 kwie 2013, 15:32

Co do uzależnień, myślę, że ważną rolę odgrywają dwa czynniki:

1) podatność ciała na dane uzależnienie/chorobę. Tutaj w pewnym sensie może o tym zadecydować sam duch, który będzie chciał się wcielić np. w ciało, które łatwiej uzależnia sie od danej substancji

2) podatność umysłu na uzależnienie/chorobę. Tutaj wszystko zależy od samego ducha i jego duchowej przeszłości. Jeśli miał problemy z nałogami w poprzednich wcieleniach, może być na nie podatny również w kolejnym.

Warto zauważyć, że ten podział ciało/umysł jest istotny w przypadku uzależnień, ale też wielu chorób, które powstają pod wpływem stanu umysłu. Nie ma tutaj często żadnej nadfizyczności, po prostu depresja, osłabienie umysłowe wpływa na obronność organizmu i może ułatwić powstanie i rozwój choroby.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 25 kwie 2013, 16:39

Ja gdzies czytalam, ze palacze w przyszlym wcieleniu nawet jak sie pozbeda nalogu to beda chorowac na astme...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: konrad » 25 kwie 2013, 19:51

Nikita pisze:Ja gdzies czytalam, ze palacze w przyszlym wcieleniu nawet jak sie pozbeda nalogu to beda chorowac na astme...

Tak, to fakt. Astma działa z jednej strony jako rodzaj przykrej konsekwencji palenia, a z drugiej strony jako rodzaj szczepionki, ponieważ astmatykowi dużo ciężej będzie wpaść ponownie w nałóg.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 03 paź 2015, 07:01

Ale samo spożywanie Alkoholu o ile nie przeradza się w nałóg nie jest niczym złym ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 03 paź 2015, 11:27

Ja mysle, ze alkohol czasami tez pomaga, np rozluznic sie czy rozgrzac sie w zimnym klimacie. Ale nie powinno sie go naduzywac.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 03 paź 2015, 11:47

Kieliszeczek naleweczki domowej roboty czy jedno dobre piwo ( z Bawarii !) jeszcze nikomu nie zaszkodziły. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi