Duch po śmierci ciała (z przekazem)

Miejsce, w którym przeczytać można różne intrygujące opowieści związane ze Spirytyzmem.

Re: Duch po śmierci ciała (z przekazem)

Postautor: Krzysztoff » 17 kwie 2013, 18:39

kakofonia myśli pisze:Cóż, tekst ładny, nawołujący do miłości i miłosierdzia :) Chciałam tylko zapytać, jeśli to nie tajemnica oczywiście, czyjej analizie został poddany? 8-)

I jeszcze jedno, co do analizy, dziwi mnie troszkę fakt, że nikt z braci spirytystycznej się o nią nie pokusił tutaj, na forum. Myślę, że mogłoby to być ciekawe doświadczenie :)

Maju może zdefiniuj jak ma wyglądać wynik takiej analizy, bo jak sądzę to właśnie taka analiza jest tutaj przeprowadzana w postaci uwag do fragmentów tekstu. No chyba że spodziewałaś się rozbioru całego tekstu na analizę semantyczną każdego zdania :) - no to faktycznie chyba jeszcze nikt tego nie robił :lol:
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kakofonia myśli » 17 kwie 2013, 18:46

Krzysztoff pisze:Maju może zdefiniuj jak ma wyglądać wynik takiej analizy

Tak, teraz jest, powiedzmy, analizowany. Ale ogólnie chodziło mi o to, że przyjmuje się tutaj wszystko z dobrodziejstwem inwentarza :) Gdyby nie Oran i nie Gosia, to prawdopodobnie nikt by się nad tym nie zastanowił :)

I niezwykle ciekawi mnie ta tajemnicza postać, która przeanalizowała tekst przed umieszczeniem go tutaj :) Ot, taka tam kobieca ciekawość. 8-)
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 17 kwie 2013, 19:10

Maju ależ trzeba było zrobić taką analizę , co Cię powstrzymywało przez ten długi czas ? :mrgreen:
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 17 kwie 2013, 19:29

Mnie się wydaje, że tekst jest mimo wszystko produktem podświadomości - bardzo sprawnie napisanym i godnym uwagi, ale nie widzę tu niczego, co by go wyróżniało na tyle, żeby przyznać mu pochodzenie z zewnątrz. Sądzę tak dlatego, że nie widzę tu żadnej konkretnej informacji, która wskazywałaby na cokolwiek, co wykraczałoby poza wiedzę medium. Ale moją oceną się nie sugerujcie... Tak naprawdę nie da się tego komunikatu przeanalizować poprawnie. Dlaczego?
Osobiście jestem za tym, aby analizie poddawać tylko te teksty, które powstawały w trakcie spotkań mediumicznych, gdy sami mamy możność obserwowania warunków, w jakich je otrzymano. Metoda, nastrój zgromadzenia, stan psychiczny medium i uczestników, ich intencje, nawet tak błahe rzeczy jak treść rozmów poprzedzających otrzymywanie przekazu - wszystko to może mieć duże znaczenie w ew. ocenie. W tym przypadku zupełnie nic o tych rzeczach nie potrafię powiedzieć - a rozwiązanie najprostsze moim zdaniem jest najlepsze.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kakofonia myśli » 17 kwie 2013, 19:35

Krzysztoff pisze:Maju ależ trzeba było zrobić taką analizę , co Cię powstrzymywało przez ten długi czas ? :mrgreen:

Ja wiem, co mnie powstrzymywało 8-) I też powinieneś to wiedzieć :oops:

Właśnie dlatego Marcinie medium nie powinno działać w pojedynkę, a w grupie. Ale to insza inszość :)
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 17 kwie 2013, 19:43

Żeby nie było - uważam, że produkty naszej własnej psychiki też mogą być wartościowe i pouczające - wystarczy spojrzeć na literaturę dot. religii, moralności i filozofii, autorstwa osób, które raczej mediami nie były. Obawiam się, że do 95% przekazów będę tak podchodził, ale nie przeszkadza mi, jak ktoś to traktuje inaczej.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: goska82 » 17 kwie 2013, 20:28

Chciałabym nieśmiało dołączyć do pytania Majki...Też jestem ciekawa,kto takiej weryfikacji dokonuje i na czym się owa analiza opiera.
No cóż czasem jedno słowo czy zdanie pociągnie resztę za sznurek, jednak gdyby to nie miało miejsca,tak jak w tej chwili, sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej. Przekaz przyjęty,zatwierdzony i kropka.
goska82

Postautor: cthulhu87 » 17 kwie 2013, 20:32

goska82 pisze:tak jak w tej chwili, sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej. Przekaz przyjęty,zatwierdzony i kropka.

Bez przesady :) Nikt tu pieczątki nie przybija ;)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 17 kwie 2013, 20:45

Jeżeli pragniecie analizować tekst, róbcie to. Nie pytajcie mnie jednak dlaczego w tekście jest to, czy tamto? Jestem tylko przekaźnikiem. Pytania kierujcie do duchów. Ja nie mam możliwości zapytać Ducha Piotra o cokolwiek, ponieważ nie wywołuję Go. Nie mam pojęcia, kiedy przyjdzie i czy w ogóle się pojawi. Każdy z Was musi sobie odpowiedzieć we własnym zakresie: czy tekst jest wytworem mojej wyobraźni, czy przekazem od ducha, jeśli duch go przesłał, to czy jest on niskim, czy wysokim, dlaczego pisze patetycznie, a nie pospolicie, czy jest szczery, czy zwykłym kłamcą i w końcu, czy tekst ma dla Was jakąkolwiek wartość, czy nie. Nie będę więcej podejmować na forum analizy tekstów, które otrzymuję. Zróbcie to sami, a ja będę je rozumieć po swojemu.

Maju, tekst, przed jego umieszczeniem w temacie, analizowała właśnie brać z tego forum.

A tak na marginesie, nie bardzo ostatnimi czasy widzę sens przepisywania tu na forum tekstów przekazów, ponieważ mam silne przeświadczenie, że większości z Was to nie służy. Jeśli więc nie czerpiecie z nich korzyści, czy nauk, po co to robić? Robiłam to dla Was... Miałam nadzieję, że nie ukrywając tego w mojej teczce, tylko przekazując Wam, tak, jak mi zasugerowano, przyczynię się choć odrobinkę do czegoś dobrego... Chyba pomyliłam się...
Może powiedzcie wprost, że jest Wam to niepotrzebne, to przestanę pisać i po kłopocie.
Nie myślcie, że zirytowałam się, czytając Wasze odpowiedzi. Jestem bardzo spokojna i nie ruszyły mnie one, ponieważ nie jestem autorką tekstu przekazu. Jednak nie widzę sensu dalszej tego kontynuacji, chyba, że sens mi gdzieś umknął...
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 17 kwie 2013, 20:46

cthulhu87 pisze:Mnie się wydaje, że tekst jest mimo wszystko produktem podświadomości - bardzo sprawnie napisanym i godnym uwagi, ale nie widzę tu niczego, co by go wyróżniało na tyle, żeby przyznać mu pochodzenie z zewnątrz. Sądzę tak dlatego, że nie widzę tu żadnej konkretnej informacji, która wskazywałaby na cokolwiek, co wykraczałoby poza wiedzę medium.

No z kolegą się nie zgodzę , większość komunikatów takiego dowodu w sobie nie posiada; to jest przekaz o tematyce moralnej i tylko na ten temat.

Myślę że jak to jest napisane w broszurze umieszczonej ostatnio przez Konrada na portalu

"....13. Opowiedz o tych pomocnych, mądrych duchach prowadzących niektóre media.
Te media, które wybrały ścieżkę samopoświęcenia i dobroczynności, przyciągną duchy, które także są na tej ścieżce oświecenia. Nie oznacza to, że wszystkie przyciągnięte do takiego medium duchy są doskonałe (bardzo rozwinięte). Duchowy świat, tak jak świat materialny, jest zapełniony jednostkami, które są na różnych poziomach rozwoju. Chodzi jednak o to, że intencje przyciągniętych duchów są pozytywne.

Gdy medium, które wybrało tę pozytywną ścieżkę, zostało poddane próbie i pokazało, że jest gotowe podążać tą drogą przez całe życie, to wtedy inny rodzaj ducha dołączy do „dobrych duchów’ już przyciągniętych do medium. Nazywane są one duchowymi nauczycielami. Te duchy osiągnęły wysoki poziom etycznego rozwoju i przybędą tylko wtedy, gdy zobaczą, że medium chce i jest zdolne do podjęcia ważnych zadań. Duchowi nauczyciele wykorzystują każdą sposobność, by przekazywać bożą miłość i oświecenie dla nas znajdujących się na ziemi. Od tego momentu będą też uczyć i używać medium do tego wspaniałego zadania.
Nie oznacza to jednak, że medium, które jest posłańcem dla duchowych nauczycieli, jest teraz bardziej rozwinięte niż jakiekolwiek inne wcielone osoby. Należy jeszcze raz podkreślić, iż zdolności medialne nie odzwierciedlają rozwoju danej osoby. Jednakże, jeśli medium jest instrumentem dla bardziej rozwiniętych duchów, to wtedy odzwierciedla to oddanie, jakie to medium pokazało w czynieniu dobra i stabilność jego etycznego rozwoju."

i jeszcze " ...

"O ile do oceny człowieka potrzebne jest nam doświadczenie, to potrzeba go jeszcze więcej, by uczynić to samo z Duchami."
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Opowieści spirytystyczne