wcielają się czy nie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

wcielają się czy nie?

Postautor: cthulhu87 » 11 kwie 2013, 17:30

Czytam sobie Księgę Duchów i czytam... i nagle jedna rzecz mnie uderzyła, a jakoś nigdy wcześniej nie zwracałem na to uwagę.

Otóż:

W odpowiedzi na pytanie 223 z KD czytamy: "W światach wyższych wcielenie jest niemal natychmiastowe. Ponieważ materia, z której zbudowane jest ciało, jest tam delikatniejsza, wcielony Duch cieszy się niemal wszystkimi możliwościami". Nieco dalej, w odpowiedzi na pytanie 225 czytamy: "Wcielenie jest przejściowym stanem. W swoim normalnym stanie Duch jest uwolniony od materii". W komentarzu do pyt. 226 Kardec napisał z kolei: "Duchy należą do różnych rzędów (...) Jeśli chodzi o ich stan, mogą być: wcielone, czyli obdarzone ciałem; wędrujące, czyli wolne od fizycznego ciała i oczekujące na nowe wcielenie by się doskonalić; czyste czyli doskonałe, które nie muszą się już wcielać". Tymczasem z odpowiedzi na pytanie 223 wynika, że rozwinięte duchy, zamieszkujące światy wyższe niż nasz, są w stanie "permanentnego wcielania", gdyż okres między wcieleniami jest u nich niezwykle krótki.

Czy nie dochodzimy w ten sposób do sprzeczności?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: wcielają się czy nie?

Postautor: Voldo » 11 kwie 2013, 18:20

Nie, jeśli popatrzysz na wyższe światy jako na światy, gdzie wcielają się Duchy wyższe - tutaj to się nazywa Światy Szczęśliwe.
Ponieważ mamy jeszcze Duchy Doskonałe, które to znajdują się na Światach Boskich - wiadomo, nie są one przywiązane do tego świata, ale mogą tam sobie przyjść i "posiedzieć".
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Re: wcielają się czy nie?

Postautor: konrad » 11 kwie 2013, 23:08

Światy wyższe to niekoniecznie światy najwyższe. Duchy wyższe to nie to samo co Duchy czyste, które się już nie wcielają.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Wróć do Pytania i odpowiedzi