Pismo automatyczne

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Pismo automatyczne

Postautor: Prospector » 31 mar 2013, 12:34

Witam,

Od wczoraj próbuje swoich sił z pismem automatycznym ze średnim rezultatem (chyba nawet przez chwile coś mi się udawało ale nie jestem pewien).

W internecie znalazłem tylko to że bierzemy kartkę i ołówek siadamy przy biurku kładziemy rękę na kartkę i czekamy aż coś zacznie się dziać.
Ja jeszcze dodatkowo podczas tego mantruję.

Chciałbym się zapytać czy miał ktoś z was jakieś doświadczenia z pismem automatycznym?
Podobno jest ono bardzo popularne ale nie mogę znaleźć zbyt wiele informacji na jego temat w internecie.
Znacie jakieś książki albo artykuły na jego temat?

No i mam co do tego pisma pewne wątpliwości mianowicie: jak mogę przywołać w ten sposób ducha który będzie sterował moją ręką skoro mam nic nie robić i
tylko siedzieć i czekać na niego?

A i jeszcze jedno pytanko w tych poradnikach jest tylko o napisane o zadaniu pytania duchowi a nie ma wzmianki o wyborze ducha który ma do mnie przybyć.

Pozdrawiam
Prospector

Re: Pismo automatyczne

Postautor: kalatala » 31 mar 2013, 13:42

A to nie trzeba miec ku temu predyspozycji? Pierwsze słyszę, że każdemu może się udać.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 31 mar 2013, 15:31

Trzeba mieć predyspozycje, jednak wiele osób takowe ma, jednak o tym nie wie.

Po pierwsze - poradziłbym zaprzestania prób. Nie powinno się tego robić samemu, bo można sprowadzić na siebie niezbyt fajne rzeczy (Duchy niedoskonałe najprościej mówiąc).
Jednak jeśli już musisz to robić, to warto poczytać Księgę Mediów Allana Kardeca (wydanie KOSu). Tam są opisane takie sprawy (266. strona, tak jakby coś).
Ogólnie to robi się to tak, że się właśnie siada, bierze kartkę i ołówek i zaczyna modlić o kontakt. I się tak siedzi. Czasem w nieskończoność.
Jednak jak mówię, nie radziłbym tego robić samemu.

Zwykle jest tak, że "telefon dzwoni z tamtej strony" - czyli Duchy same do nas przychodzą, jeśli mają coś do powiedzenia. Jeśli chcemy się skontaktować z jakimś wybranym przez nas Duchem (np. zmarłej babci), to nigdy nie będziemy mieli 100% pewności, że to właśnie Duch tejże babci, a nie jakiś złośliwy, który chce się pobawić naszym kosztem.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Prospector » 31 mar 2013, 15:31

Wg mnie każdemu może się udać. Bo dlaczego nie każdy mógłby to potrafić? Przecież wszyscy jesteśmy tacy sami.
A co do zdolności paranormalnych jak byłem mały dokładnie pamiętam jak w mojej obecności często przesuwały się talerze i szklanki.
przeważnie talerze odsuwały się ode mnie gdy jadłem pamiętam że strasznie mnie to wtedy śmieszyło :)
A teraz często mam sny dotyczące mnie lub osób mi bliskich w takim śnie dokładnie widzę sytuacje która prawie zawsze ma później miejsce w dzień w który miałem sen lub kilka dni później. Nie widzę jakichś przenośni które można później interpretować jak kto chce śni mi się dokładnie sytuacja która się później dzieje przeważnie widzę jej urywki.

EDIT:

O co ci dokładnie chodzi z robieniem tego samemu, mam to zrobić z kimś bardziej obeznanym nie znam nikogo takiego.
Czy może chodzi ci o kogokolwiek dodatkowego? A co to da czy będzie 1, 2 czy 3 osoby? Wolę sam się dobrze przygotować niż jakichś brać gości którzy będą to dla "jaj" robić.

Ja chcę na stałe kogoś do pomocy więc myślałem żeby wywołać np jakiegoś ducha z legionów np Dantaliona(za pomocą Lemegetonu) a jeśli duch sprawiał by problemy
to z pomocą goecji przyzwał bym Dantaliona i on odesłał by tego ducha.
Prospector

Postautor: Voldo » 31 mar 2013, 16:09

Aha. Dobra, to ja się już nie odzywam.
Ty nie chcesz się kontaktować z Duchami, tylko robić jakieś zabawy w kontakt z wymyślonymi demonami...
To jednak KM nie dla Ciebie, przykro mi. Ona jest dla ludzi, którzy jednak chcą to robić na serio, a nie bawić się w jakieś okultystyczne, za przeproszeniem, bzdury.
No i jeszcze jedno - z takim podejściem, to na 100% przyciągniesz do siebie jakieś Duchy niedoskonałe, więc jeszcze bardziej odradzam.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Prospector » 31 mar 2013, 16:32

bzdury? wymyślonymi? z twojej wypowiedzi wynika że nie miałeś z nimi do czynienia, zanim stwierdzisz że coś jest bzdurą spróbuj sprawdzić czy coś jest bzdurą.

O przyjście do mnie anioła czy dobrej duszy(czyli jak ty wolisz ducha doskonałego) mogę prosić tylko modlitwą to wiem ale wiele się o to modliłem(naprawdę wiele długo i szczerze) i one nie przychodzą ot tak sobie.
A skoro tak wiele osób komunikuję się z duchami w różny sposób i robi to z łatwością to nie ma możliwości żeby przychodziły tylko duchy dobre i śmiem twierdzić że 99% tych duchów to złe duchy które się podszywają.

Z twojej wypowiedzi wynika że komunikujesz się tylko z dobrymi duchami. To proponuje ci taki eksperyment załóż na sobie krzyż albo jakąś relikwie poświęconą
itp rzeczy albo pokrop medium wodą święconą albo zacznij się modlić razem z medium ojcze nasz itp. Dobrym duchom nie powinno to przeszkadzać.

EDIT:

A jeśli chodzi o księgę mediów to dzięki ciekawa :D
Prospector

Postautor: Nikita » 31 mar 2013, 17:40

Ale dlaczego chcesz aby przychodzily do Ciebie duchy? naprawde nie jest latwo przywolac takiego ducha jakiego sie chce...przewaznie pod te duchy , ktore chcemy wywolac podszywaja sie duchy nizsze....Dlatego jest to niebezpieczne...jestes sam i wrazei co nikt Ci nie pomoze tego ducha odeslac...o to chodzi...ze kontakty z tamtym swiatem nie sa zabawa...w jakim celu chcesz sie z duchami kontaktowac? Od tego zalezy jaki rodzaj duchow do Ciebie przyjdzie..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 31 mar 2013, 17:47

Bezpośrednio z Duchem Doskonałym rozmawiać nie można. One mają ważniejsze rzeczy do roboty. Jak chcą coś przekazać, to mają do tego Duchy "pod sobą".
Nie przychodzą od tak sobie - owszem. Do osoby, która mówi o grimuarach napewno żadne Duchy dobre nie przyjdą - tutaj mogę Ci to powiedzieć na 100%. One przychodzą do ludzi, które chcą się czegoś nauczyć i poważnie do tego wszystkiego podchodzą. A to, co Ty chcesz zrobić, czyli przywołanie do siebie "demona" to niestety nie podchodzi pod "poważne".

Ja osobiście się nie kontaktuję z Duchami. Nie odkryłem w sobie żadnych zdolności mediumicznych i jeszcze nie zamierzam tego próbować.
Jednak szczerze - odradzam Ci zabieranie się za to, za co zamierzasz.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Prospector » 31 mar 2013, 22:00

Nie udalo mi sie skomunikowac z tym z kim chcialem. Efekt kontaktu z nim byl takie ze oslablem,
no i duch nie chcial sie rozpisywac nic ponad "tak" i "nie" napisal swoje imie ale klamal nauczenie sie pisac zajelu mu jakies 2,5 linijki zeszytowej strony. Chyba wszstko co przekazal bylo klamstwem.
Duch pisal dosc wolno nie wiem czy to bylo spowodowane tym ze mialem w pomieszczeniu duzo religwii medalik itp.
Wczesniej odmawialem Ojcze nasz Aniele Bozy...

I po imieniu ktorym sie przedstawil wydaje sie ze moze cos o mnie wiedziec.

Odszedl/li dopiero po modlitwie.

Wiec jak mam sie skomunikowac z dobrymi duchami?
Modlilem sie do Boga o kontakt z moim aniolem strozem dlaczego przyszedl ktos zly?

EDIT:

@Voldo
Tak oczywiscie ze dobre duchy maja kogos pod(duchy ktore maja pod soba sa tez dobre) soba ale ja nie chce sie komunikowac z jakimis archaniolami chce sie komunikowac z jakimikolwiek dobrymi duchami.

W tych sprawach jestem calkowicie powazny.

EDIT:

Chce sie z nimi komunikowac dla hmm ogolnie mowiac "nauki/wiedzy".
Od razu mowie ze nie chce nikomu wyrzadzac zadnej szkody ani nie chce w nic ingerowac.
Moje cele sa mozna by rzec "neutralne".

Znacie jakies osoby na tym forum ktore maja doswiadczenie z takimi rzeczami?

Co do zdolnosci mediumicznych wg kazdy je posiada wszystko to kwestia woli i roznych czynnikow jednemu przychodzi latwiej innemu trudniej.
To jak z jazda na rowerze kazdy sie moze nauczyc. Albo niektorzy mowa ze jest cos takiego jak talent matematyczny, humanistyczny to bzdura wszystko zalezy od wielu czynnikow i nie ma czegos takiego jak predyspozycje ktore ma sie od urodzenia itp ale to dlugi temat i dlugo by pisac...
Ja to robie bo nie widze innego wyjscia. Jednak takze odradzam to innym.

Sory za brak polskich znakow...
Prospector

Postautor: Voldo » 31 mar 2013, 23:24

To tak...
Kontakt Ci się nie udał mniej więcej przez to, co napisałeś w 2. poście.
Z jednej strony piszesz o demonach i grimuarach, z drugiej o medalikach i modlitwach do Boga.

Najważniejsze są intencje.
Szczere intencje, idące z serca. To tyczy się również modlitwy.

Jeśli chcesz się skontaktować ze swoim Duchem Opiekunem, musisz mieć naprawdę szczere intencje czynienia dobra i w pełni zaufać Bogu i go miłować. Bez tego nie ma szans na to, że przyjdzie Duch Opiekun czy jakikolwiek Duch dobry.

Zacząć napewno musisz od ustalenia pewnych zasad. Musisz sobie wybrać ścieżkę, którą chcesz kroczyć. Albo idziesz ścieżką miłości do Boga i bliźnich i szanowaniu wszystkiego co ożywione i nie, albo drogą demonów i innych takich.
Jeśli już wyznaczysz sobie pewne priorytety, i będą to te z "1. grupy", to zacznij się modlić do Boga, Opiekuna i dobrych Duchów, żeby Ci pomogły i aby Opiekun się z Tobą skontaktował. Jednak nie licz na natychmiastowy cud. Nie wierz również w pierwszy kontakt Ducha, który powie, że jest Twoim Opiekunem.

Życzę Ci wszystkiego dobrego i szczerego zwrócenia się ku drodze miłości i dobroci :)
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi