Napisałem krótkie wypracowanie z 10 pytaniami, ale sam sobie na to odpowiedziałem...
Jednak, może komuś się to przyda (z tego co rozumiem z Genezy wg spirytyzmu):
- Duch ciągle jest obleczony ciałem duchowym (zarówno gdy znajduje się w ciele materialnym, jak i gdy jest odcieleśniony)
- ciało duchowe składa się z powszechnego fluidu (czyli dokładnie z tego samego, co cała materia)
- gdy Duch znajduje się na jakiejś planecie, "patrzy" jak zmodyfikowany jest powszechny fluid na danej planecie (mniej/bardziej skondensowany) i odpowiednio do tego MODYFIKUJE swoje własne ciało duchowe
- gdy my się wcielamy, to nasze ciało duchowe jest tak skondensowane, jak skondensowany jest fluid ziemski - jednak gdy np. wcielają się Duchy wyższe, ich ciało duchowe jest delikatniejsze od naszego, jednak ciągle zdolne oddziaływać na ziemską materię
(jak zrozumiałem z tłumaczenia kursu spirytystycznego):
- Duch magazynuje wszystko co wie w swoim ciele duchowym - jest to taki jego magazyn
(jak zrozumiałem z Opowieści Spirytystycznych):
- ciało duchowe nie może istnieć bez Ducha
- gdy dusza opuszcza ciało, to podróżuje razem ze swoim ciałem duchowym (i jest połączona z ciałem materialnym jakimś fluidycznym łącznikiem)
Więc wynika z tego, że Duch nie pobiera fluidu z każdej planety, by formować nowe ciało duchowe, tylko modyfikuje swoje na podstawie tego, co "widzi".