Czy w Spirytyzmie wystepuje pojecie pokuty ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy w Spirytyzmie wystepuje pojecie pokuty ?

Postautor: charondas » 19 mar 2013, 14:09

np. wyrzadzilo sie wiele krzywd innym i w jaki sposob mozna to "odpokutowac"??
charondas

Re: Czy w Spirytyzmie wystepuje pojecie pokuty ?

Postautor: cthulhu87 » 19 mar 2013, 14:19

Nie wiem czy pokuta to dobre słowo. Po prostu każdy czyn - dobry czy zły, niesie ze sobą odpowiednie konsekwencje. Jeśli coś przeskrobiemy, będziemy za to odpowiadać - tyle. Jedynym sposobem, aby poradzić sobie ze złymi konsekwencjami cierpień, jakie zadaliśmy innym, jest oczyszczenie się poprzez naukę, jaką czerpiemy z własnego doświadczenia bólu i cierpienia, a także z praktykowania miłosierdzia. Zadaniem każdego jest naprawa popełnionych błędów, a jedyną metodą na leczenie skutków zła jest szerzenie dobra.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: juniperus » 19 mar 2013, 14:23

Spirytyzm mówi, że nagromadzone winy w obecnym wcieleniu będziemy musieli odpokutować w kolejnych wcieleniach (wcieleniu). Pokuta owa ma charakter tzw nieszczęść, jakie spadają na ludzi, np choroby, osamotnienie, prześladowanie ze strony innych itp. Mówi się, że jeżeli w tym wcieleniu kogoś prześladowało się, w kolejnym to my będziemy prześladowani. Jeśli natomiast byliśmy niesfornymi dziećmi, w kolejnym wcieleniu będziemy rodzicem niesfornych dzieci, by doświadczyć to, czego przez nas musieli doświadczać nasi rodzice. Z moich doświadczeń wynika, że dla ducha po śmierci bardzo wielkie znaczenie ma wybaczenie win, których był sprawcą. Jeśli więc jego ofiara wybaczy mu swoją krzywdę, pomaga łatwiej znieść cierpienie po śmierci.
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 19 mar 2013, 14:48

charondas pisze:np. wyrzadzilo sie wiele krzywd innym i w jaki sposob mozna to "odpokutowac"??

ja to pytanie czytam - że pytasz się o to samo życie , czyli inaczej jak naprawić swoje czyny jeszcze w tym samym życiu ?

i to jest myślę dobre pytanie, ktoś się wypowie ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: charondas » 19 mar 2013, 16:47

no wlasnie, chodzilo mo o "te zycie" czy da sie jakos zadośćuczynić za krzywdy wyrzadzone inym w tym wcieleniu...
charondas

Postautor: cthulhu87 » 19 mar 2013, 16:53

charondas pisze:no wlasnie, chodzilo mo o "te zycie" czy da sie jakos zadośćuczynić za krzywdy wyrzadzone inym w tym wcieleniu...

Jeśli ukradniesz komuś portfel, możesz oddać mu pieniądze i w ramach przeprosin jeszcze wypielić mu ogródek, albo posprzątać dom. Można? Można. Czyli da się ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Pytania i odpowiedzi