Witajcie

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

Re: Witajcie

Postautor: Krzysztoff » 10 mar 2013, 15:23

witaj :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: kalatala » 10 mar 2013, 16:04

Witam wszystkich :-)

Jest mi bardzo miło, że trochę się mną zainteresowaliście.

Czuję się strasznie pogubiona w tym życiu. Ciągle próbuję je rozwikłać, zrozumieć. Spirytyzm pozwolił mi odkryć sens moich cierpień, całe szczęście, że trafiłam na książkę Kardeca.

Zdaję sobie sprawę, że sama jestem sobie winna, bo gdybym nic nie zawiniła wcześniej, tobym teraz nie cierpiała. To nie sa cierpienia fizyczne, tylko natury psychiczno-emocjonalnej. Ale mimo wszystko obwiniam moją matkę. Chodzę do psychoterapeuty, bo inaczej to nie dałabym rady, miałam już małe próby samobójcze. Próby, ponieważ wierzę, że samobójstwo niczego nie rozwiąże. Mam teraz naprawdę dobrego terapeutę, facet powolutku mnie wyciąga z tej traumy, ale ja ciągle czuję, że szukanie odpowiedzi i rowiązań na poziomie, jak to nazwę, materialno-psychicznym, nie przyniesie mi prawdziwych odpowiedzi.

Przepraszam, że trochę traktuję Was jako kolejną grupę terapeutyczną. Ale jeśli Bóg by nie chciał, abym szukała rozwiązań swoich problemów, toby mi nie dał ciągłej, nieustającej potrzeby szukania. Wiecie, jak sie czuję? Jakby ktoś mnie we wczesnym dzieciństwie postawił przed wielkim labiryntem i kazał go przejść. Idę, nie ma sprawy. Ale potrzebuję wskazówek. Cholernie dużo wskazówek.

"Księgę Duchów" już wyciągnęłam i chyba będę na razie czytac wybiórczo, aby po raz kolejny nie wzbudzić lęków. Może pomoże, kto wie.

A ciekawostką jest to, że nazwisko autora na okładce w wydaniu które posiadam jest napisane przez "C" - Cardec.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 10 mar 2013, 16:30

Jedynymi wartymi pozycjami Księgi Duchów są wydania KOSu no i oczywiście wydane przez rivail.pl
Wszystkie inne to są okrojone wersje. Więc i zapewne to, które masz, jest takową.

I nie ma tutaj za co przepraszać, jesteśmy po to, żeby wysłuchać, udzielić jakichś wskazówek, ew. w razie możliwości pomóc :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: |Coca|Cola| » 10 mar 2013, 17:09

Okrojona :D . Na necie są w pdf z wydawnictwa KOS. :kardec:
Awatar użytkownika
|Coca|Cola|

Postautor: kalatala » 11 mar 2013, 13:11

Na pewno okrojona? Ma 256 stron, składa się z IV części: częśc pierwsza "przyczyny zasadnicze", częśc druga "świat duchów", częśc trzecia "prawa moralne", część czwarta "nadzieje i pociechy". Każda część składa się jeszcze z rozdziałów. Jeśli jest to wersja okrojona to czego jej brakuje?
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 11 mar 2013, 13:43

Wiecie co, ja mam taką wersję opartą na tekście wydania z 1934 roku i opublikowanego przez wydawnictwo "Hejnał". To jest inne tłumaczenie niż te, które znalazłam na Chomiku. Przyznam, że te z Chomika łatwiej się czyta. W moim wydaniu brakuje mi jakiegoś rozdziału, ale to może być kwestia tłumaczenia.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 11 mar 2013, 14:23

No Hejnał zły nie jest, jednak to musi być pisane językiem być może jeszcze przedwojennym.
Pełna wersja ma prawie 500 stron, więc sobie możesz porównać ;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysiek » 11 mar 2013, 21:13

Żeby już nie używać słowa witaj- cieszę się, że jesteś(powiało Oazą :mrgreen: ).
Krzysiek

Postautor: kalatala » 11 mar 2013, 22:22

Cześć :-)

Przyznam, że jeśli dwa razy mniej stron, to może faktycznie okrojona... Ale to tez zależy od formatu książki i użytej czcionki. Gdzie mogę znaleźć wersję KOSu?

Język mojego wydania jest faktycznie przedwojenny, dlatego bardziej mi pasowała wersja do czytania znaleziona na Chomiku.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 12 mar 2013, 00:30

Daj mi maila, to znajdziesz ;)
A najlepiej to kupić z http://www.rivail.pl - tam jest najlepsze wydanie - czyli to tłumaczone przez Konrada. I się tym wspiera spirytystów ;)
http://www.rivail.pl/index.php?page=sho ... 1&Itemid=1
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Witamy!