Projekt Cheops

Jeśli szukasz miejsca, gdzie zamieścić temat niezwiązany ze Spirytyzmem, złożyć życzenia, zamieścić ogłoszenie o sprzedaży "nienawiedzonego" domu to miejsce jest właśnie dla Ciebie.

Re: Projekt Cheops

Postautor: Paweł » 08 lis 2009, 04:17

Luperci Faviani pisze:Gdy będę duży i zostanę Duchem ;) nie będę tolerował takiego zachowania podczas seansów z moim udziałem! ;) Cóż to jest za Duch, który zgadza się na wprowadzanie na seans takich ludzi?

Oglądałem materiał jak nastolatki potraktowały ducha w sposób tak arogancki że gdyby to była rozmowa na żywo ze mną np. w jakimś pomieszczeniu to pomimo mojego spokoju chłopak przebił by chyba głową ściane.

Polegało to na tym że standardowo 2 chłopaków, tabliczka i wskaźnik i kamera aby nagrać. Podeszli do tego jak do zabawy chyba nawet nie wierząc że im się to uda. Gdy sprowdzili kogoś jeden z nich był tak podekscytowany tym że to faktycznie działa że aż się bał, za to drugi zgrywał twardziela.

Zapytali o imie ducha, ten zaczął powoli im pisać, po czym ten co był twardzielem zirytował się chyba że idzie to trochę za wolno (możliwe że spodziewał się odrazu pełnych zdań :) ) i zbył ducha nie dając mu szansy się przedstawić, zbył go w taki arogancki sposób że aż mi się przykro zrobiło to oglądać, jak można tak kogoś potraktować, jak by nie wiadomo kim ten chłopak twardziel był. Wyglądało to tak jak by ten chłopak robił łaskę że marnuje każdą sekundę na niego i że nie jest wart jego uwagi. Taki był twardziel do czasu...

Reakcja była natychmiastowa i wysoce energetyczna. W momencie kiedy duch usłyszał takie zachowanie w jego kierunku to wskaźnik ten z wielką siłą i gniewem dosłownie wystrzelił w sufit tak że mało im tych palców nie pourywało, jedne z nich tak jak by dostał kopa w głowę aż się wywrócił z krzesła a ten twardziel to uciekał jako pierwszy... :)

Tak więc morał jest taki że szacunek należy się każdemu, oni tego nie wiedzieli... :)
Paweł

Postautor: Leszek » 08 lis 2009, 14:01

hehe aby to była nauczka dla wszystkich niedowiarków. Jakbyś jeszcze wrzucił linka do filmiku to byłaby pełnia szczęścia ;)
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: Paweł » 10 lis 2009, 00:16

Leszek pisze:hehe aby to była nauczka dla wszystkich niedowiarków. Jakbyś jeszcze wrzucił linka do filmiku to byłaby pełnia szczęścia ;)

Ten materiał widziałem już jakiś czas temu tak więc cieżko było by mi go teraz odnaleźć, ale znając swój los wiem że prędzej czy później trafiam spowrotem na materiał który już widziałem i wtedy napewno jeżeli nie zapomnę to umieszczę link.
Paweł

Postautor: lach » 25 lis 2009, 12:43

Witam wszystkich.
Jako że interesuję się Projektem Cheops, więc pozwoliłem sobie na przywitamie w tym temacie. :D
lach

Postautor: konrad » 25 lis 2009, 18:39

My również Ciebie witamy! :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: forrest » 25 lis 2009, 19:22

Cześć :) Jak widzisz, rozmowa krąży wokół szacunku dla Duchów. Nie chodzi o to, żeby do kogoś zwracać się "witamy cię wielki panie", tylko o to, żeby w trakcie rozmowy brać pod uwagę, ze Duch, z którym się rozmawia, należy do kategorii duchów wyższych. Wówczas potrzeba trochę empatii - wyobrażenia sobie np., jak mógłby się czuć profesor politechniki, który zacząłby uczyć arytmetyki pierwszoklasistów ze szkoły podstawowej i spotkałby się z beztroską... . Podobnie żaden spirytysta nie pozwoliłby sobie na zadawanie pytań Duchowi z nastawieniem na zdemaskowanie oszustwa. Za to w spirytyzmie jest tak, że jak jakiś przekaz zawiera kontrowersyjne treści, to wtedy prosi się o dodatkowe wyjaśnienia - ale na zasadzie wspólnej rozmowy z Duchem, wspólnego spojrzenia na problem, a nie "atakowania" go pytaniami (z zamiarem wykazania złych intencji Ducha).
Duchy same podkreślają, że jak jakiś przekaz wzbudza wątpliwości, to należy autora tego przekazu prosić o dodatkowe wyjaśnienia.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: konrad » 25 lis 2009, 19:44

Poza tym spirytyzm podkreśla wyraźnie, że Duchy to nie wyrocznie i żaden nie jest wszystkowiedzący. Te mądrzejsze najczęściej nie mówią nam wszystkiego wprost, tylko nas naprowadzają na odnalezienie prawdy...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: forrest » 25 lis 2009, 21:18

Chociaż we mnie wzbudzają większe zaufanie przekazy czytelne, bez niedomówień czy zbędnych przenośni - takie, jak te zebrane w Księdze Duchów. Jak Duch coś przekaże w sposób wymagający domyślenia się znaczenia jego wypowiedzi, czy powie coś, co będzie niejednoznaczne, to oczywiście sprowokuje tym dodatkowe pytania w danej kwestii... - oczywiście zawsze na zasadzie wspólnej rozmowy, mającej tu na celu uściślenie jego przekazu.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: lach » 26 lis 2009, 11:44

Wyjaśnijcie mi proszę, czy wszelkie przekazy traktowane są jako informacje od duchów, czy spirytyzm dopuszcza też możliwość kontaktowania się z bytami (istoty materialne)?
Jestem 100% laikiem, choć miałem raz jeden jedyny kontakt z duchem, poprzez medium, oczywiście.
lach

Postautor: Luperci Faviani » 26 lis 2009, 16:10

Wiem czym jest Duch, ale proszę wyjaśnić czym miałby być Byt.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Różne różności