Wywoływanie duchów okiem sceptyka

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wywoływanie duchów okiem sceptyka

Postautor: Poszukiwacz » 14 sty 2013, 23:20

Niestety czym bardziej zagłębiam się w temat mediów, tym widzę coraz więcej ciemnych stron. Wręcz obrzydliwym jest jak zwykli oszuści, szczególnie w stanach, zrobili sobie bardzo lukratywny biznes, żerując na ludzkim nieszczęściu. Mam tutaj na myśli kilka nazwisk:

1. James Van Praagh - osoba zajmująca się od wielu lat medialnością, spirytyzmem, autor wielu książek na ten temat. Jak sam zaznacza na swojej stronie www, że nie jest już możliwe umówienie się na prywatną sesję bo jego terminarz już jest zapełniony na następne kilka lat (sic!).

A oto przykladowe z jego dokonan : http://www.youtube.com/watch?v=t07UzTcApMI - praktycznie więcej dowodów nie potrzebuję.

2. Sylvia Browne - spirytystyczne medium, już po wejściu na jej stronę http://www.sylviabrowne.com/ , można zauważyć, iż oprócz sfery duchowej, jest mocno przywiązana do rzeczy doczesnych bo od razu wyskakuje nam wielki baner proponującym promocyjną subskrypcje za 80$. Oprócz kontaktu z duchami umie przepowiadać przyszłość (nie wiem jak to się ma do teorii spirytystycznej), niestety większość jest przepowiedni się nie sprawdza. 30min rozmowy z nią przez telefon kosztuje 700$ (!!!!!)

Jej zdolności medium: http://www.youtube.com/watch?v=hRc4LkBRjIc - jak medium może usłyszeć od ducha tak nietrafioną informację ? I do tego na koniec ten jej grymas w postaci zagryzania dolnej wargi - nie trzeba być 'psychic' aby odkryć jej myśli w tamtym czasie: 'O fuck, I'm totally busted this time!'.

Oczywiście taka działalność żeruje tylko na ludzkim nieszczęściu: http://www.youtube.com/watch?v=j_sdyTZU_nI

3. Sally Morgan - tym razem brytyjski medium, również autorka wielu książek na ten temat, która urządza 'spektakle' przed ogromną publicznością w teatrach, salach konferencyjnych, gdzie rzekomo przywołuje duchy zmarłych na zawołanie, które mówią wszystko o wybranej osobie z widowni, gdzie tak naprawdę udowodniono jej, że ma w uchu słuchawkę, przez którą podają jej informacje na temat danej osoby, zebrane wcześniej zazwyczaj poprzez inspektora google'a - mając dane personalne danej osoby, zazwyczaj zajmuje to chwilę.

http://www.youtube.com/watch?v=K14sIoE8qT4 - czasami nawet technika zawodzi (dla osób nie znających ang. - stara się ustalić męskie imię kobiety ze zdjęcia).

To tylko kilka przypadków, jednak tego typu mediów jest na pęczki. Ci najbardziej słynni (jak podani powyżej) zarabiają OGROMNE pieniądze.

Na koniec jeszcze program podsumowujący trafnie ten cały mechanizm: - http://www.youtube.com/watch?v=u4qGfNViVN8 !!!

Przypadki oszustw z 'dawnych' lat już pominę. Nie przywołuję tego jako argument przeciwko spirytyzmowi, ale aby tylko zaznaczyć falę zjawiska. I jak ja teraz, z poziomu scpetyka mam uwierzyć, że istnieją prawdziwe media ? Skoro najbardziej znane media, pracujące często już od 20lat, wydające mase książek na ten temat, również na temat stricte spirytystyczny to zwykli oszuści, hieny, którzy BEZKARNIE żerują najczęściej na tragedii innych ludzi. Sorry za mocne słowa, ale jestem oburzony.

Wszystkie usługi mediów powinny być DARMOWE. Co to za duchowość, niesienie radości i miłości w wydaniu np. Sylvi Brown, która, pomijając jej już sam szarlatański wygląda, zarabia 700$ za pół godziny rozmowy ze zrozpaczonymi rodzicami, którym dziecko zmarło ostatnio.

Oczywiście jak zauważyłem na forum, są również media zupełnie darmowe. Będę musiał się im lepiej przyjrzeć w następnej kolejności, bo z miejsca dałbym im pewną dawkę zaufania, iż faktycznie robią to co robią z potrzeby serca. Znacie jakieś konkretne nazwiska polskich lub zagranicznych mediów tego typu ? Mój sceptyczny wzrok skupi się również na postaci 'Chico Xaviera', którego intencje na pewno były szczere.

Powtarzam jeszcze raz, nie atakuję tutaj spirytyzmu, bo sama idea jest szalenie piękna i chciałbym w nią bardzo uwierzyć, ale jak na razie moja sceptyczna natura mi nie pozwala. I niestety raczej mi nie pozwoli :(. A wystarczy tak niewiele, żebym uwierzył, że medium faktycznie przywołuje duchy:
1. Medium mówi lub pisze w obcym języku.
2. Wykonuje jedno z tych moich prostych dwóch 'zadań'.

Odnośnie p. Jackowskiego. Wybaczcie, ale nie mogę oprzeć swojego światopoglądu na osobie, która robi istny kabaret z sama siebie. Jeżeli mam sobie wyobrazić osobę mającą kontakt z duszami zmarłych osób to w moim odczuciu taka osoba musi być niezwykle uduchowiona, nastawiona na pomoc innym, nieskazitelna moralnie (taka jaką wydaję się być Chico Xavier), a nie pan Jackowski, który aby zarobić 'sprzedaje' się największym brukowcom jak super express dając co jakiś czas swoje 'przepowiednie', nie nadajace się specjalnie nawet do działu horoskopy w Claudii.

- http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/przepo ... 20137.html.

Pominę już to, iż praktycznie nigdy nic ciekawszego się nie sprawdza (wojna USA z Iranem, wyjście UK z UE, odejscie Rydzyka z RM) to jakoś nie wyobrażam sobie osób uduchowionych dających płatne wywiady 'czasopismu', które bądź co bądź zaspokaja najniższe ludzkie instynkty, dla którego pojęcie 'duchowość' to raczej totalna abstrakcja.
Poszukiwacz

Postautor: atalia » 15 sty 2013, 08:22

Jednak wszystkie wspomniane przez Ciebie osoby ( nie moją rzecza jest rozstrzygać, czy nieuczciwe ) NIE SĄ spirytystami i trzeba to tutaj jasno i wyrażnie powiedzieć.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 15 sty 2013, 08:53

atalia pisze:Jednak wszystkie wspomniane przez Ciebie osoby ( nie moją rzecza jest rozstrzygać, czy nieuczciwe ) NIE SĄ spirytystami i trzeba to tutaj jasno i wyrażnie powiedzieć.

Dokładnie, ale już widzę u kolegi bardzo mądre podejście, dobry materiał na spirytystę.
Ma całkowitą rację w tym co mówi, choć zaraz zaatakują go pewnie nasi bliżsi ezoteryce koledzy którzy będą starali się uładzić fakty :)

Poszukiwaczu, wielu podaje się za spirytystyczne media, a w istocie nie ma nic wspólnego ze spirytyzmem. To tak jak było wielu oszustów w dziedzinie medycyny, proponując cudowne lekarstwa na wszystkie choroby, które nie działały, jednak nie można na podstawie tych oszustw stwierdzać o prawdziwości medycyny.

Jak za pewne z czasem zauważysz, samo słowo spirytyzm niestety jest nadużywane przez ezoteryków i środowiska zewnętrzne, określa się tak często sam mediumizm, co jest przecież błędem. Nie raz słyszałem że Chanelingli są spirytyzmem, co jest wierutną bzdurą.

Badaj powoli, a w końcu znajdziesz dowody na zjawiska mediumiczne i na spirytyzm.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 15 sty 2013, 09:23

Warto jeszcze powiedzieć o jednej rzeczy, często nawet prawdziwe media gdy zaczynają robić Schow i zbijać na tym forse tracą swój dar, zostaje im tylko oszustwo albo uczciwe przyznanie się do sytuacji, niestety przeważnie wybierają oszustwo.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: oran » 15 sty 2013, 10:40

Też bym tak chciał wierzyć jak Wy wierzycie,że takie manifestacje duchów są faktem,że świat duchowy istnieje itd.
Wierzycie jak każda inna grupa religijna w swoje przekonania wiary i nic nie odróżnia Waszej wiary od wiary wyznawców jakiejkolwiek innej wyznawanej religii-wiary,ponieważ opieracie się jedynie na tym co ktoś gdzieś doświadczył ,napisał a nie na tym co sami doświadczyliście....
(nikt nie wie jak jest,może tylko wierzyć,że tak jest) :)
oran

Postautor: 000Lukas000 » 15 sty 2013, 10:47

Masz rację, bo wszystko praktycznie opiera się na wierze w autorytet i wiedzę innej osoby, w tym nauka. Dlatego właściwie my nie wiemy że ziemia obraca się wokół słońca a raczej wierzymy naukowcom którzy to zbadali bo nasze zmysły w standardowych warunkach mówią nam co innego.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 15 sty 2013, 12:16

Poszukiwacz pisze:Odnośnie p. Jackowskiego. Wybaczcie, ale nie mogę oprzeć swojego światopoglądu na osobie, która robi istny kabaret z sama siebie. Jeżeli mam sobie wyobrazić osobę mającą kontakt z duszami zmarłych osób to w moim odczuciu taka osoba musi być niezwykle uduchowiona, nastawiona na pomoc innym, nieskazitelna moralnie (taka jaką wydaję się być Chico Xavier), a nie pan Jackowski, który aby zarobić 'sprzedaje' się największym brukowcom jak super express dając co jakiś czas swoje 'przepowiednie', nie nadajace się specjalnie nawet do działu horoskopy w Claudii.

Z tym kabaretem i przepowiedniami to masz trochę racji, natomiast nie zgodzę sie z resztą Twojej wypowiedzi.
Medium może być każdy. Kwestia uduchowienia być może pomaga ale wydaje mi się, że nie jest warunkiem koniecznym do zaistnienia mediumizmu.
Pan Jackowski pomaga odnajdywać zwłoki i choć nie zawsze ma 100% to jednak po zapoznaniu się z owocami jego pracy jedynym logicznym wytłumaczeniem jest pozyskiwanie informacji od Duchów. Nie wieszałbym tak ochoczo psów na jego osobie, bądź co bądź policja nie kwestionuje jego talentu i często zwraca się do niego z proźbą o pomoc. Duchy czasem nie mają wyboru i chcąc przekazać pewne informacje zyjącym korzystają z aktualnie dostępnych "telefonów" (Pan Jackowski) pomimo tego że ich systemy operacyjne mogą nie odpowiadać kosmicznym standardom (pali papierosy) :mrgreen: .
Jak już moi przedmówcy słusznie zauważyli, wymienione przez Ciebie osoby pretendują raczej do tytułu "wróżbity macieja" niż do miana spirytystów.
Czarne owce znajdują sie jednak wszędzie i nie powinno to zrażać człowieka w usiłowaniu poznania prawdy ukrywającej się za zasłona kłamstw i przeinaczeń.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: oran » 15 sty 2013, 12:49

Lukas,Twoje argumentacje na poparcie swoich wierzeń są niedojrzałe...to co się kręci w okół czego jest w każdej chwili weryfikowalne...więc nie odpisuj do mnie w taki dziecinny sposób...po za tym,pisze przecież,że też bym tak chciał wierzyć,jak Ty i nie mieć tych wątpliwości,które niestety mam :)
oran

Postautor: Nikita » 15 sty 2013, 12:58

Drogi postukiwaczu...w swiecie mediow istnieje wielu oszustow...podejrzewam, ze te osoby wcale mediami nie sa ale widzac potrzeby rynku postanowily pozerowac na naiwnosci ludzkiej.
Ja bym Lucasie nie dzielila swiata na spirytystow i ezoterykow bo medium moze byc kazdy czlowiek niezaleznie jakiej jest religii i jakie ma zainteresowania.
Co do Jackowskiego to moze nie jest on zbyt uduchowiony i nie zawsze uda mu sie rozwiazac sprawe to jednak faktem jest , ze pomogl rozwiazac wiele niewyjasnionych spraw kryminalnych i ma dowody na to w postaci sprawozdan policyjnych. Wiec nie wydawalambym tak pochopnie wyroku na niego.
Mimo, ze facet jest raczej prosty to jednak ma swoja wiedze i doswiadczenie i lubie go sluchac bo wydaje sie byc szczerym gosciem. Szamani i uzdrowiciele z Azji i Ameryki takze nie sa jakimis wyksztalconymi ludzmi ale posiadaja kontakt z tamtym swiatem i potrafia pomoc.
Pytales kto pomaga za darmo. Ja poznalam Joao de Deus, medium z Brazylii, za posrednictwem ktorego duchy lecza ...i on nie bierze pieniedzy. W jego osrodku w Abadanii w Brazylii nie trzeba placic...mozna kupic ziola i wode ale to nie sa wielkie koszty. Inny wielki uzdrowiciel Bruno Gröning leczyl za darmo. Mowil, ze te moc otrzymal od Boga i nie mozna za to pobierac pieniedzy.
Osrodki spirytystyczne w Brazylii pomagaja biednym i dzieciom...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 15 sty 2013, 16:26

Przyjrzyj się choćby właśnie Chico i Divaldo Franco (i od razu "Dom Drogi").
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi