Osobowość Wieloraka (ang. multiple personality), a Spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Osobowość Wieloraka (ang. multiple personality), a Spirytyzm

Postautor: Slav » 25 lis 2012, 21:48

Witam po dłuższej przerwie :)

Ostatnio zaciekawiło mnie pewne pojęcie z zakresu psychologii. Chodzi mianowicie o zaburzenie dysocjacyjne tożsamości potocznie zwane rozdwojeniem jaźni lub osobowością wieloraką. Nie każdy może o nim słyszał gdyż jest to przypadłość niezwykle rzadko występująca (oficjalnie nauka odnotowała bodaj 200 takich przypadków). Pewnie zastanawiacie się skąd taki temat na forum spirytystycznym. Na samym początku może nieco opisu:

''Zaburzenie dysocjacyjne tożsamości (osobowość mnoga, osobowość naprzemienna, osobowość wieloraka, rozdwojenie osobowości, rozdwojenie jaźni, ang. multiple personality, dissociative identity disorder, DID) – zaburzenie dysocjacyjne, polegające na występowaniu przynajmniej dwóch osobowości u jednej osoby. Zazwyczaj poszczególne osobowości nie wiedzą o istnieniu pozostałych.

Nie tylko wzorce zachowań różnych osobowości są zazwyczaj odmienne, każda osobowość ma odrębną tożsamość, wspomnienia, zdarza się, że nawet płeć, iloraz inteligencji, ciśnienie krwi, ostrość wzroku, preferencje seksualne, czy alergie. Osobowości mogą też wykazywać cechy charakterystyczne dla osób w odmiennym wieku. Badania czynności układu nerwowego mogą wykazać różnice w pracy mózgu poszczególnych osobowości u tej samej osoby.
''

Nie sądzicie, że to interesujące? Więcej niż jedna dusza/osobowość w jednym ciele. Można na to patrzeć na różne sposoby, ale może w niektórych przypadkach to nie jest choroba, a jakiś wyższy stan świadomości? Zdarza się przecież, że poza osobowością gospodarza (jako jedyna zdająca sobie sprawę z istnienia pozostałych) inne osobowości mają swoje własne upodobania, dolegliwości czy nawet wspomnienia (dusza osoby z zupełnie innej epoki). Jak to oceniacie? Czy to jedynie choroba psychiczna czy może jednak w jednym ciele mogą współistnieć ze sobą inne dusze? Pytam o punkt widzenia spirytystów.
'' Życie i śmierć to właściwie to samo....
...Ale dopiero po śmierci.''

- Władysław Grzeszczyk
Awatar użytkownika
Slav

Re: Osobowość Wieloraka (ang. multiple personality), a Spiry

Postautor: 000Lukas000 » 26 lis 2012, 13:04

Dusza łączy się z ciałem za pomocą ciała duchowego które w części jest też łącznikiem persprit. Nie może być dwóch połączeń, nawet opętanie polega na ingerencji od zewnątrz.

Ciekawy temat, ja bym jednak raczej upatrywał przyczyny w zaburzeniu pracy mózgu.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 26 lis 2012, 13:51

Też się nad tym zastanawiałem.
O naturze Ducha wiem tyle co nic, wszystkie moje wypowiedzi w tej kwesti to tylko przypuszczenia.
Skoro Duch ma w swojej pamięci wszystkie swoje poprzednie istnienia to z pewnością w pewnych warunkach może uzyskać do nich dostęp.
Osobowość mnoga może być przejawem zaniku bariery oddzielającej od siebie wspomnienia żywotów minionych. Teori o "mnogim opętaniu" na obecnych etapie wiedzy wykluczyć nie mogę ale jej zwolennikiem nie jestem.
Jest to bardzo ciekawy temat i warto by było aby jakieś uzdolnione medium zapytało o tę sprawę Duchy. :kardec:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: juniperus » 08 sty 2013, 15:12

methyl pisze:warto by było aby jakieś uzdolnione medium zapytało o tę sprawę Duchy. :kardec:

jeżeli kiedyś dojdę do stanu uzdolnionego medium, tak, by panować nad moimi kontaktami z duchami, na pewno je o to zapytam. Może odpowiedzą...Jak na razie muszę się bardzo, bardzo dużo nauczyć :)
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Wróć do Pytania i odpowiedzi