Czy Leon Denis mówi ,że piekłem jest nasze sumienie ... ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy Leon Denis mówi ,że piekłem jest nasze sumienie ... ?

Postautor: MateuszS » 19 lis 2012, 15:39

Po tak jakoś to wygląda... :D
... nic ...
MateuszS

Re: Czy Leon Denis mówi ,że piekłem jest nasze sumienie ...

Postautor: 000Lukas000 » 19 lis 2012, 15:43

Może wyraził się zbyt lakonicznie, jak to on, ale tak, ma rację. Nie ma fizycznego miejsca znanego jako piekło w świecie duchowym, jak i nie ma nieba. To jest stan wewnętrzny duszy, jej przeszłe uczynki tworzą poczucie szczęścia lub cierpienia, a czasem w przypadku tym drugim też i wizję.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: MateuszS » 19 lis 2012, 15:47

000Lukas000 pisze:Może wyraził się zbyt lakonicznie, jak to on, ale tak, ma rację. Nie ma fizycznego miejsca znanego jako piekło w świecie duchowym, jak i nie ma nieba. To jest stan wewnętrzny duszy, jej przeszłe uczynki tworzą poczucie szczęścia lub cierpienia, a czasem w przypadku tym drugim też i wizję.

A jak to jest z demonami ? :?: Niektórzy mówili ,że widzieli bramy piekieł , jakieś wizje ... Jak to się tłumaczy ?
... nic ...
MateuszS

Postautor: 000Lukas000 » 19 lis 2012, 15:51

Demony jak je rozumie katolicka teologia nie istnieją, jednak są niskie duchy które chcą krzywdzić i władać człowiekiem jeśli mają ku temu okazję, to one były zwane demonami. Jednak i one w końcu z powodu cierpienia zrozumieją że ich działanie nie ma sensu i nie przynosi im nic pożytecznego.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: MateuszS » 19 lis 2012, 15:56

000Lukas000 pisze:Demony jak je rozumie katolicka teologia nie istnieją, jednak są niskie duchy które chcą krzywdzić i władać człowiekiem jeśli mają ku temu okazję, to one były zwane demonami. Jednak i one w końcu z powodu cierpienia zrozumieją że ich działanie nie ma sensu i nie przynosi im nic pożytecznego.

Więc po co ludzi straszą jakimiś kotłami z lawą ... ?
... nic ...
MateuszS

Postautor: 000Lukas000 » 19 lis 2012, 17:29

To były stare czasy, a kościół od zawsze chciał władzy.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Hansel » 07 kwie 2015, 02:48

Zdaje sobie sprawę że takie powołanie się na bochatera literackiego nie jest może zbyt szczęsliwe ale taki Raskolnikow człowiek z natury bardzo dobry i wrażliwy który bezinteresownie pomaga innym ludzią ale otaczające go zło i niesprawiedliwoś bolą go tak bardzo że zmieniają się nienawiść do tych których za nie obwinia. A ta popycha go z kolei do stwożenia sobie ideologii wzorowanej chyba trochę na filozofi Nietzschego.

Pomagać innym nie zawsze znaczy być dobrym człowiekiem, czasami jest to tylko płaszczyk przykrywające nasze spróchniałe wnętrzarze.
Jeżeli ktoś jest na tyle oświecony w rozwoju by pomagać bezinteresownie to niczego nie będzie darzył nienawiścią.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Wróć do Pytania i odpowiedzi