Pewna sprzeczność

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Pewna sprzeczność

Postautor: Dobek » 01 lis 2012, 17:21

Cześć !
Nurtuje mnie ostatnio pewna sprawa. Chodzi mi o fakt, że z jednej strony podstawą spirytyzmu jest reinkarnacja a z drugiej kontakt obustronny z osobami zmarłymi. Tylko jaki sens mają próby kontaktu ze zmarłymi skoro prawdopodobnie inkarnowały się znowu? Jaki ma sens modlenie się o pokój duszy mojego dziadka(przykładowo) skoro być może odrodził się już w kolejnym ciele? Czy spirytyzm daje jakieś rady jak to rozróżnić?
Intryguje mnie to od obejrzenia filmu o Chico Xavierze, gdzie listy od zwykłych zmarłych(jeżeli chodzi o dusze które już nie przychodzą na Ziemię, nie ma oczywiście problemu) są produkowane przez niego w ilości wręcz przemysłowej, jakby wszystkie te osoby sobie ciągle jeszcze krążyły zamiast zejść znowu do ciała. Ważny też jest priorytet jaki nadaje się kontaktom z bliskimi po śmierci w spirytyzmie zaznaczając, że ich dusza jest wieczna i przetrwała śmierć natomiast nie spotkałem się z pocieszeniem typu: "Spokojnie, twój zmarły tatuś już dawno jest kimś innym i całkiem zapomniał co to śmierć" ;)
Jeżeli gdzieś to zostało wyjaśnione w literaturze(np. KD) to poproszę o dany fragment.

Pozdrawiam serdecznie :)
Dobek

Re: Pewna sprzeczność

Postautor: 000Lukas000 » 01 lis 2012, 18:28

Spirytyzm nie uznaje reinkarnacji w formie takiej że duch natychmiastowo wciela się w inne ciało. Po śmierci duch po otrząśnięciu się z stanu szoku przebywa w świecie duchowym, dlatego można komunikować się z nimi. Gdy przyjdzie odpowiedni czas, i gdy duch będzie chciał się ponownie wcielić by się rozwijać, planowana jest jego inkarnacja. Są duchy które nie chcą się zdecydować na inkarnację, co niestety nie jest dla nich porzyteczne, ponieważ inkarnacja jest niezbędna dla dalszego rozwoju.

I taka ciekawostka, żywych również można wywołać jeśli śpią, wtedy więzy ducha z ciałem ulegają rozluźnieniu, i może żyć w świecie duchowym, by zyskiwać cenne rady od duchów mu przychylnych, które później pojawiają się w życiu codziennym w formie intuicji.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 02 lis 2012, 13:52

Jak napisał kolega Duchy nie inkarnują się od razu, a poza tym nawet gdyby dusza twojego dziadka ponownie wcieliła się gdzieś na ziemi, to modlitwa za niego na pewno by się nie zmarnowała. Przecież ludzie modlą się także za żywych. Ponadto nawiązanie kontaktu z Duchem wcielonym też jest możliwe - jak wykazał Allan Kardec - co wyraźnie wskazuje na to, że dusza wcielona w określonych warunkach zachowuje pewne cechy duszy niewcielonej.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 02 lis 2012, 17:28

Tak, przecież z chwilą wcielenia się nie przestajemy być duchami nieśmiertelnymi, może jedynie chwilowo, choć celowo o tym zapominamy
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 02 lis 2012, 19:05

Luperci Faviani kiedyś przetłumaczył artykuł do kwartalnika, w którym - jeśli dobrze pamietam - skontaktowano się z duchem, który już się wcielił w następną osobę i kiedy ciało było we śnie, można się z nim było skontaktować przez medium.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 03 lis 2012, 11:36

W pismach Kardeca jest przynajmniej kilka informacji o takich przypadkach, niestety nie potrafię powiedzieć co gdzie przeczytałem...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Dobek » 03 lis 2012, 14:32

Wielkie dzięki :)
Dobek

Postautor: Hilary » 03 lis 2012, 14:40

Wywoływanie Ducha wcielonego zostało opisane w Przeglądzie Spirytystycznym z marca 1860.
Hilary

Wróć do Pytania i odpowiedzi