Prasa o PTSS

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Prasa o PTSS

Postautor: konrad » 18 lis 2009, 16:55

Ponieważ ukazał się pierwszy artykuł prasowy na temat PTSS, zakładam temat, w którym proponuję dzielić się przemyśleniami na temat tego, co o nas pisżą. Pomijam tu wzmianki na różnych portalach internetowych, bo o nich i tak rozmawiamy w oddzielnych tematach.

Artykuł jest tutaj:

http://www.portal.spirytyzm.pl/index.php/oswiecim/aktualnosci-oswiecim/222-kurier-owicimski-o-ptss

Moje wrażenia po lekturze są takie:

1) Duży plus, że w ogóle się ktoś nami zainteresował. Jeszcze kilka miesięcy byliśmy "grupką oryginałów", dziś zaczynamy wzbudzać zainteresowanie.

2) Szczerze powiem, z samego artykułu można by wywnioskować, że jesteśmy taką odmianą grupy INFRA, która szuka historii o duchach, by pokazać, że nie ma w nich prawdy. Powiązanie z brazylijskimi spirytystami jest tu więc też niezbyt trafione, gdyż tam nie zajmują się oni poszukiwaniem duchów. Po prostu wiedzą, że duchy są, więc nie muszą ich szukać :) Wiadomo jednak, że Europa to nie Brazylia i że nawiązujemy też trochę do przedwojennych spirytystów (choć nie we wszystkim, co trzeba podkreślić).

Mimo wszystko myślę, że wydźwięk artykułu jest raczej pozytywny :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: Prasa o PTSS

Postautor: Luperci Faviani » 19 lis 2009, 13:50

Musimy przygotować się psychicznie na to, że czasami jakaś gazeta napisze o nas bzdury. Dziennikarze często tworzą tylko pozory neutralności i zainteresowania jakimś tematem, i piszą cokolwiek, byle by było - a pieniążki od wydawców lecą...

Jest OK, a będzie lepiej :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 19 lis 2009, 17:40

W pełni się zgadzam. Niestety nie można mieć kontroli nad tym, co się dzieje dookoła, a już tym bardziej kontroli nad dziennikarzami.

Trzeba więc trzymać kciuki, żeby jak najmniej pisali bzdur na nasz temat. Nie muszą nas wychwalać, ale niech przynajmniej podają rzetelne informacje :)

Swoją drogą każdy artykuł jest cenny. Gdy zakładaliśmy artykuł na temat PTSS na wikipedii, wykasowali go, bo administratorzy stwierdzili, że zbyt mało jest informacji na nasz temat w prasie i w internecie. Na szczęście powoli to się zmienia.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 16 sty 2010, 13:15

Czytałem właśnie ten artykuł (w Internecie)! Myślę, że przy okazji wykładów i różnych spotkać prasa będzie o nas pisać coraz częściej (oczywiście w formie jakiejś notatki, czy krótkiej wzmianki, ale od czegoś trzeba zacząć).
W ogóle proponowałbym uruchomić podstronę w serwisie i tam umieszczać jakieś artykuły prasowe.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: Damian » 28 sty 2010, 08:30

Fajnie opisali wydaje mi sie ze bedzie dobrze i PTSS sie rozwinie,w pewnym momencie tak poleci ze za jakis czas bedziecie na wysokim poziomie.Fajnie by bylo miec w swoim kraju cos takiego i to z prawdziwego zdazenia.Ja zycze wam jak najlepiej:)
Damian

Postautor: Luperci Faviani » 29 sty 2010, 19:52

Tydzień temu w Gazecie Krakowskiej pojawił się artukuł o wykładzie w PWSZ w Oświęcimiu - lepiej późno, niż wcale :)
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Jul » 30 sty 2010, 21:41

Luperci pisze:Tydzień temu w Gazecie Krakowskiej pojawił się artukuł o wykładzie w PWSZ w Oświęcimiu - lepiej późno, niż wcale :)

Może zeskanujesz, albo podasz nam linka do tego artykułu?
Jul

Postautor: Luperci Faviani » 31 sty 2010, 16:06

Gdy tylko dorwę się do jakiegoś skanera, wrzucę artykuł na stronkę, ale uprzedzam, że nie ma w nim niczego nowego.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 31 sty 2010, 16:29

Luperci Faviani pisze:ale uprzedzam, że nie ma w nim niczego nowego.

To chyba nawet dobrze...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Melys » 31 sty 2010, 16:34

w focusie jest tez jakis artykul - udowadniajacy ze duchy to wymysł naszego mózgu, podswiadomosci, tradycji straszenia nas jako dzieci duchami. Nawet jaka aparatura sie posługiwali, i nic - nic nie ma .W tvn wystepowali redaktorzy by opowiedziec o tym.
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Spirytyzm w Polsce