Kara Śmierci

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara Śmierci

Postautor: Luperci Faviani » 19 paź 2012, 16:16

A ja uważam, że jeśli dobrze wpatrzymy się w nasze "wnętrze", z odpowiednim dystansem ocenimy samych siebie i prześledzimy nasze życie, to w jakimś stopniu jesteśmy w stanie zorientować się za jakie błędy aktualnie pokutujemy. Warto spróbować, bo przecież wnioskami nie musimy się z nikim dzielić. Takie wsłuchanie się we własną intuicję na pewno bardzo pomaga zaakceptować rzeczywistość.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Hilary » 19 paź 2012, 18:33

Zgadzam się z Tobą całkowicie.
Swego czasu dowiedziałem się(nie ma mowy o przypadku, o ile nie czytała w myślach;) ), że pewne wydarzenia z moich wspomnień miały miejsce w poprzednich wcieleniach...i coś zrozumiałem.
Od zawsze czułem, że powinienem "dawać siebie" innym w określony sposób, choć nie znałem logicznego wyjaśnienia dlaczego chciałem działać akurat tak, a nie inaczej. Kiedy już poznałem powody... pojąłem, iż była to informacja całkowicie zbędna, jeśli chodzi o poszukiwanie drogi.
Oczywistym dla mnie cały czas było, że jeśli mam "robić dobro" na Ziemi, to w ten, a nie inny sposób chcę to czynić- czułem nieprawdopodobny pociąg (niewyjaśniony) do jednej "kategorii czynienia dobra
Powodem było to, że właśnie ta 'kategoria' jest mi najpotrzebniejsza... ale o tym niepotrzebnym do działania na korzyść swojej karmy fakcie dowiedziałem się później. Jeśli coś zmienił, to co najwyżej zmotywował trochę do pracy nad sobą, ale ta wiedza nie zmieniła mojego poczucia potrzeby na inne tory. Ot- dalej w duchu czułem ten moralny przymus i już.

Wszystkich nas kusi by spojrzeć w przeszłość... ale nie jest to ani niezbędne, ani nawet potrzebne. Gdyby było- czy zapominalibyśmy te istotne fakty? ;)
Hilary

Postautor: 000Lukas000 » 20 paź 2012, 12:35

Belial71 pisze:Ja to wszystko rozumiem , tylko uważam że takie rozwiązanie jest niesprawiedliwe i krzywdzące.

Skoro uważasz że to jest krzywdzące to znaczy że nie rozumiesz jakie to ma znaczenie. Chciał byś się nie rozwijać i cierpieć bo popełniłeś kilka błędów o których inni nie dadzą ci zapomnieć i żyć spokojnie? Trudno mi w to uwierzyć.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Belial71 » 24 paź 2012, 14:46

Chodzi raczej o to że nie wiem jakie błędy popełniłem , nie wiem co złego mogłem zrobić w poprzednich wcieleniach . Teraz będąc uczciwym człowiekiem potencjalnie mogę ponieść karę za coś o czym nie mam zielonego pojęcia i np. jak stracę rodzinę w formie kary to przykładowo rozpiję się z żalu za rodziną wsiądę do samochodu pijany i zabiję kogoś na pasach wyrządzając następne zło. Koło się zamyka.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: cthulhu87 » 24 paź 2012, 15:35

Belial71 pisze:p. jak stracę rodzinę w formie kary to przykładowo rozpiję się z żalu za rodziną wsiądę do samochodu pijany i zabiję kogoś na pasach wyrządzając następne zło. Koło się zamyka.

Jeśli mamy wolną wolę, to nie jest to jedyna możliwa konsekwencja. Równie dobrze możesz wyjść z takiej próby nie popadając w nałogi ani nikogo nie mordując.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Belial71 » 24 paź 2012, 15:42

Wiesz , ludzie w takich wypadkach różnie reagują nikt nie może być pewnym co by zrobił w takim przypadku .Kontrolujemy się do pewnej granicy i wolna wola chyba przynajmniej w początkowej fazie takiego szoku nie ma tu za wiele wspólnego. Ja dałem tylko taki co prawda drastyczny przykład. Niesprawiedliwe jest to e kara się w sumie inną osobę i nie ma tu nic do rzeczy że duch jest ten sam tylko powłoka inna .Ta powłoka jest karana za występki innej powłoki i choćby obecne wcielenie było wzorem moralności , cnót itd to i tak nie uniknie kary za coś co zrobiło inne wcielenie ale nie on. To tak jak by szewc zawinił a kowala powiesili.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: cthulhu87 » 24 paź 2012, 16:03

Myślę, że w rozwoju osobistym ważne jest odpowiednie podejście do myśli i emocji, które mają przecież duży wpływ na nasze decyzje. Przede wszystkim trzeba je sobie uświadamiać. Aby być panami swojego losu, warto nauczyć się obserwować rzeczywistość wokół siebie i nas samych. Jak się okazuje, bardzo wiele rzeczy robimy automatycznie i nie zastanawiamy się nad tym - a to źle.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Belial71 » 24 paź 2012, 16:07

Tu masz rację wielu samobójców działa pod wpływem impulsu kilka sekund później nie zrobili by tego. Ale własnie zapanować nad pierwszym szokiem czy impulsem to jest sztuka . Chyba bardzo nie wielu ludzi9 to potrafi.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2012, 07:35

Belial71 pisze:Chodzi raczej o to że nie wiem jakie błędy popełniłem , nie wiem co złego mogłem zrobić w poprzednich wcieleniach . Teraz będąc uczciwym człowiekiem potencjalnie mogę ponieść karę za coś o czym nie mam zielonego pojęcia i np. jak stracę rodzinę w formie kary to przykładowo rozpiję się z żalu za rodziną wsiądę do samochodu pijany i zabiję kogoś na pasach wyrządzając następne zło. Koło się zamyka.

Widzisz, u ducha na tyle rozwiniętego rozwiniętego nie ma mowy o takiej reakcji na tą sytuację, nie istnieje regres, jeśli raz nauczy się człowiek radzić sobie, tak na dobre, to z pewnymi problemami będzie już koniec. Po za tym próby wybiera sobie sam, czasami może wbrew radą opiekunów przecenić swoje siły.

Widzisz, ja przez całe życie, nigdy się nie upiłem, pewnie jak większość na tym forum, podobnie i nie palę. Nie jest to dla mnie żadną trudnością ale na pewno nie zawsze tak było. Kiedyś za pewne piłem, może nawet byłem alkoholikiem, ale ta lekcja jest już za mną, i to zwycięstwo zostało i zostanie na wszystkie przyszłe wcielenia.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Belial71 » 25 paź 2012, 08:01

Ja jestem alkoholikiem , od 12 lat nie piję to znaczy że w przyszłym wcieleniu nie będę miał takiego problemu ? Pocieszające .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi