objawienia - Ostrzeżenie - orędzia na czasy ostateczne

Nasze przemyślenia na temat filozofii, religii i związków wyznaniowych. Podobieństwa i różnice do spirytyzmu. Co nas intryguje, ciekawi, co budzi wątpliwości...

Re: objawienia - Ostrzeżenie - orędzia na czasy ostateczne

Postautor: Hilary » 15 paź 2012, 16:27

W ogóle jakim egocentryzmem naszego gatunku jest twierdzić, że za naszego istnienia nastąpi "koniec świata". Zawsze mnie to bawiło :D
Bez wątpienia wchodzimy w wodnika, moim zdaniem zaczną się powolne zmiany, których efektów pewnie nawet nie zobaczymy. Nie ma co się spodziewać nagłych zmian, każde pokolenie popełnia ten błąd, a szanse na to, by coś się zmieniło z dnia na dzień są żałośnie małe :)

Koniec świata jako koniec czego? :)
Ziemii? No wieczna to ona nie będzie.
Wszechświata? Różne są teorie, ale kiedyś w ten czy inny sposób ulegnie dość drastycznej entropii, lub też spojeniu w jedną całość.
Byt nie powstaje jednak z niebytu i weń się nie obraca, toteż koniec świata byłby... no, można zakładać, że to nie jedyny wszechświat (co jest dość logiczne), ale i tak nie uważam, by cokolwiek mogło zniknąć i się pojwić z niczego. "Tchnienie" Boga to już "coś" i rozwiązuje problem tworzenia się wszechświatów, a jednak nie uważam, by tutaj było to działanie, które można tak brutalnie personifikować...
Hilary

Postautor: 000Lukas000 » 15 paź 2012, 17:17

Ja tam nie wierzę w erę wodnika, oglądałem i czytałem o tym ale to jest bardzo głupia teoria w której ludzie dopasowują informacje do teorii.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 15 paź 2012, 17:33

Trzeba by chyba wyraźnie zdefiniować , co jest bytem a co niebytem.
Bez tego wszelkie rozważania biorą w łeb.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Jaskier » 17 paź 2012, 09:50

Osobiście również podchodzę do wszelkich proroctw z bardzo dużym dystansem, bardziej martwi mnie inna kwestia a mianowicie sny. Wielu moich znajomych ma bardzo realistyczne sny o pokrywającej się treści. W każdym z nich motywem jest wojna i jej okrucieństwa, mi również ostatnio zaczęły śnić się podobne rzeczy. Nie przywiązywałbym do tego dużej wagi gdyby nie wyrazistość i logika tych snów, zamiast pokrętnych i niesamowitych obrazów wszystko układa się w niepokojąco spójną całość. Pokrótce chodzi w nich o to że żądza bogactw stanie się jeszcze większa, ludzkie życie niemal całkowicie straci swą wartość, wszelki porządek i równowaga zostaną zniszczone i spróbuje się je zastąpić kłamliwymi ideologiami, co najgorsze wszyscy którzy się temu sprzeciwią nie będą atakowani ani prześladowani, spróbuje się wykorzystać ich słabości aby ściągnąć ich na złą drogę, sen zakończył się widokiem pobojowiska i żerujących na nim padlinożerców. Rzadko ufam snom, rzadko też robią na mnie większe wrażenie ale ten głęboko wyrył się w mojej pamięci. Nie znaczy to rzecz jasna że wierze że coś takiego się wydarzy jednak według mnie należy być ostrożnym i uważnie obserwować to co się dzieje wokół nas.
Jaskier

Postautor: Hilary » 18 paź 2012, 21:15

Również mam tak ze snami... i co gorsza przebłyski na ulicach mam.
Wciąż nie umiem określić, czy widzę II wojnę światową, czy coś co będzie. Nie wiem, zbyt mało szczegółów, prześlizguje się ta scena przez umysł jak blik słońca w kropli.
Mam nadzieję, że tym razem to tylko ściema, albo przynajmniej 'pamięć miejsca' z przeszłości. To jest moment w którym zdaję sobie sprawę z tego, że za mało modlimy się globalnie, o pokój na świecie. To choroba która nas dotyka jako alergiczna reakcja na słowa ładnie zoperowanych i wytapetowanych Miss Universum? Prawdopodobnie...
Hilary

Postautor: luk1407 » 16 sie 2013, 18:18

trafnie powiedziane
luk1407

Poprzednia

Wróć do Religia i filozofia