Schizofrenia.

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Schizofrenia.

Postautor: cthulhu87 » 14 paź 2012, 22:37

W wątku pojawiło się nazwisko Kępińskiego. W jego książce o schizofrenii są interesujące przykłady sztuki (rysunku) powstałej pod wpływem choroby. Przywodzi to na myśl trochę prace medium M. Grużewskiego, który malował w transie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hilary » 14 paź 2012, 22:50

Ze sztuką schizofreników to jest różnie, większość jest odtwórcza... jeśli nie, to spodziewałbym się dużo żółci.
Mam piękne kafle malowane przez schizofreniczkę... wyglądają jakby miały nadrukowane zdjęcie. Puenta? Wielki Atlas Ptaków miała pod ręką i przerysowywała.
Hilary

Postautor: atalia » 15 paź 2012, 07:38

Oświecony to ten, który poznał swoją prawdziwą naturę, przynajmniej ja tak uważam.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: 000Lukas000 » 15 paź 2012, 09:33

Atalio czyli wygląda na to że jesteśmy oświeceni, hmmmm, ja się za takiego nie uważam, Zawsze mówię że jestem dużą rybą w małym stawie ale w istocie jestem malutką rybeńką w oceanie.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 15 paź 2012, 09:49

Ja też się nie uważam, Lukasie. Oświecony to ten, który w drodze osobistych doświadczeń natury mistycznej doznał oświecenia odnośnie natury swej prawdziwej tożsamości, którego wartości i prawdziwości jest całkowicie pewny.
A my? No cóż.... :(
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Hilary » 15 paź 2012, 10:57

Z tego co widzę- bliższa Wam chyba definicja filozoficznie mądrego człowieka ;)
Hilary

Postautor: atalia » 15 paź 2012, 12:05

Jednak doświadczenie mistyczne niewiele ma wspólnego z jakąkolwiek spekulacją rozumową czy analiza myślową.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 15 paź 2012, 13:18

atalia pisze:Jednak doświadczenie mistyczne niewiele ma wspólnego z jakąkolwiek spekulacją rozumową czy analiza myślową.

Szkoda, że Sigmę wywiało z forum. Kiedyś odbyłem z nim dużo rozmów na ten temat, zazwyczaj odmawiałem wartości poznaniu mistycznemu. Dziś minęło trochę czasu i inaczej się na to zapatruję. Na wschodzie jest takie powiedzonko, że ten kto wie, nie mówi. Podobno Tomasz z Akwinu, ostoja teologii chrześcijańskiej, na końcu postanowił zamilknąć i już nic nie pisać. Trzeba raczej wejść w doświadczenie, bo każda próba jego opisania jest jego deformacją. Potem dochodzi do sytuacji, kiedy bardziej trzymamy się opisów, etykiet, spekulacji myślowych, a tracimy z oczu samą istotę rzeczy. Czyżby sprawdzało się powiedzonko, że "kiedy mędrzec wskazuje na księżyc, głupiec patrzy na palec"? :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 15 paź 2012, 13:56

cthulhu87 pisze: ... Podobno Tomasz z Akwinu, ostoja teologii chrześcijańskiej, na końcu postanowił zamilknąć i już nic nie pisać ...

Z tego co wiem to właśnie tak było.

cthulhu87 pisze: ... Trzeba raczej wejść w doświadczenie, bo każda próba jego opisania jest jego deformacją ...

Dokładnie tak.

ps.: Z forum mnie nie wywiało, ja tylko cenię swój czas aż tak bardzo że wolę sobie poczytać książkę niż polemizować z niektórymi forumowiczami. Może mam trochę szorstki język ...
Ostatnio zmieniony 15 paź 2012, 14:20 przez sigma, łącznie zmieniany 1 raz
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: sigma » 15 paź 2012, 14:00

cthulhu87 pisze: ... zazwyczaj odmawiałem wartości poznaniu mistycznemu. Dziś minęło trochę czasu i inaczej się na to zapatruję ...

Niewiele czasu Ci to zajęło. Mnie zajęło to o wiele więcej czasu. Może to Twoje życiowe zadanie ?
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi