Kara Śmierci

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara Śmierci

Postautor: nuta » 12 paź 2012, 16:31

Widziałam rodziców, którzy po smierci dziecka mówili,że powinna być śmierć za śmierć i nie chodzi tu tylko o pocieszenie, ale głównie o karę adekwatną do winy. Dlaczego wstrętny zboczuch ma wrócić do społeczeństwa i nie daj Boże zrobić to samo ?Widziałeś kiedyś wyleczonego z pedofilii ? raczej nie ..

A jeśli chodzi o chrześcijaństwo,to Bóg chrześcijan też zabijał i kazał to robić,wystarczy sięgnąć po Biblię ( Sodoma )

zaznaczam,że to jest tylko moja skromna opinia ;)
nuta

Postautor: Krzysztoff » 12 paź 2012, 17:56

nuta pisze:Widziałam rodziców, którzy po smierci dziecka mówili,że powinna być śmierć za śmierć i nie chodzi tu tylko o pocieszenie, ale głównie o karę adekwatną do winy. Dlaczego wstrętny zboczuch ma wrócić do społeczeństwa i nie daj Boże zrobić to samo ?Widziałeś kiedyś wyleczonego z pedofilii ? raczej nie ..

A jeśli chodzi o chrześcijaństwo,to Bóg chrześcijan też zabijał i kazał to robić,wystarczy sięgnąć po Biblię ( Sodoma )

Jeżeli kara miała by być adekwatna to powinny być to wieloletnie tortury - czyż rodzina nie cierpi przez wiele lat po takim czynie ? Dlaczego "wstrętny zboczuch" miał by sobie tak po prosu umrzeć i doświadczyć cierpienia tylko przez krótką chwilę? - pytania może szokujące ale jednak sensowne
Dożywotnie więzienie wydaje się być w wielu przypadkach adekwatnym zamiennikiem kary śmierci - z jednej strony skazany musi cierpieć przez wiele lat z powodu zamknięcia, reakcji otoczenia itd z 2-giej strony ma jednak szanse przez ten czas przeżyć życie do końca i wyciągnąć z tego naukę - poprawić się.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: nuta » 12 paź 2012, 18:09

A choćby po to,by już nikogo nie skrzywdził.

Ciekawi mnie jak naprawdę byście się zachowali gdyby spotkało to kogoś Wam bliskiego,bo w słowach zawsze mozna być świętym,z czynami byłoby już inaczej.Trudno wymagać od matki,by opanowała emocje i pocieszała się zapłatą w przyszłym życiu. Ostatnio jakiś zwyrodnialec zgwałcił 1,5 roczną dziewczynkę,takie coś nie nadaje się do życia,urwać łeb przy samej d... i po zawodach,a nie tracić czas na sądy i wyroki,a potem jeszcze leczyć w więzieniu

Krzysztof jakie cierpienie ? wikt,opierunek,biblioteka,możliwość kształcenia,siłownia,lekarz ---a tyle biednych dzieci je chleb z masłem,bo nie ma funduszy,by im pomóc
nuta

Postautor: Krzysztoff » 12 paź 2012, 18:41

Świętych i stoików wśród nas raczej nie ma, także byśmy reagowali tak samo jak inni skrzywdzeni to jest oczywiste ale to nie zmienia faktu że moralnie racja jest po stronie dożywocia.

Jeśli chodzi o pobyt w więzieniu, nie wiem bo nie byłem ale jednak ludzie raczej chcą się z więzienia wydostać , nie na odwrót. Widziałem kilka filmów dokumentalnych o naszej przepełnionej rzeczywistości więziennej i na hawaje to nie wyglądało.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 12 paź 2012, 19:15

nuta pisze:Widziałam rodziców, którzy po smierci dziecka mówili,że powinna być śmierć za śmierć)

Czyli sami chcą być mordercami. (Czy też chcą, żeby ktoś za nich wykonał brudną robotę?)
Zniżają się do poziomu tego, kogo chcą ukarać.
Co za tym idzie - jeden zamordował - jego mordują - powinni zamordować kata, bo on też jest mordercą - i cała planeta się wybije do ostatniego człowieka.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 12 paź 2012, 20:25

Skoro istniej prawo przyczyny i skutku to takze kazda zbrodnia nie jest przypadkowa...kto wie czy te wykorzystywane dzieci nie byly w poprzednich zyciach sprawcami? Sama nie wiem jak jest ale skoro istnieje to prawo to nie moze byc przypadkow...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Hilary » 12 paź 2012, 20:31

Zgadzam się.
Jesteśmy w sytuacji, w której każde cierpienie ma swoją przyczynę i nie jest niepotrzebne, a jednocześnie mamy obowiązek chronić innych od niego.
Dziwne, ale... jakby nad tym usiąść i pomyśleć- logiczne.

"Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni"
Nie chodzi tutaj o "oj, on nie jest pedofilem, to tylko tak wygląda". Po prostu nasze możliwości "karania" kończą się przed miejscem, w którym pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości... i chociaż etykę można ująć na wiele różnych sposobów w wielu różnych nurtach, co jest uzależnione również od wpływów kulturowych, to tak czy siak pamiętajmy o tym, by równać w górę!
Hilary

Postautor: Nikita » 12 paź 2012, 21:08

Tutaj cos dla osob, ktore nie wierza w reinkarnacje: http://www.youtube.com/watch?v=AFJNRqBb ... ure=relmfu
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Belial71 » 13 paź 2012, 05:46

Obejrzałem , ciekawe lecz nie przekonało mnie . Ładnie i ciekawie opowiadać czy opisywać może praktycznie każdy wystarczy wszystko ułożyć żeby się logicznie łączyło. Oczywiście nie twierdzę że ten człowiek kłamie , przekonany jestem iż wierzy w to co mówi. Sytuacja ma się podobnie jak w jednym z moich tematów konkretnie od demonach. Tam również występują dowody na ich istnienie a jednak 3/4 z Was nie wierzy że istnieją. Dopatrzyłem się też że kara za popełnione uczynki w sumie nie istnieje . Bo jak było powiedziane że jeśli ktoś był muzykiem przez kilka wcieleń w końcu będzie geniuszem muzycznym i jak ktoś postępował źle będzie to czynił nadal pod wpływem karmy. Czyli na to wychodzi że każde działania dobre czy złe w następnych wcieleniach są rozwijane . Wychodzi na to że jeden będzie genialnym lekarzem a drugi genialnym mordercą. Mówiono też tam że nie pamiętamy poprzednich wcieleń dlatego tu wymieniono kilka powodów między innymi "białą kartę" ale co z tego że ona jest biała skoro i tak nasz rozwój ukierunkowany będzie przez poprzednie wcielenia czy karmę . Jak leczyłem będę leczył dalej tylko że lepiej , jak zabijałem ,będę zabijał dalej tylko że lepiej. W sumie nie mamy możliwości rozwoju w innym kierunku niż ten , w którym się rozwijaliśmy przez poprzednie wcielenia. Tak że "nasz" morderca pozostaje bezkarny jak i w obecnym wcieleniu "zniesienie KS " jak i w następnych , co więcej dostaje formę nagrody pogłębiając swe zdolności. W sumie można w ten sposób pokusić o wyjaśnienie że na takiej zasadzie żył Hitler , Stalin czy inni zbrodniarze ale to tylko takie moje gdybanie. Ja jednak jeszcze raz napiszę to co już często pisałem wg. mnie jest to zaraz obok Wolnej Woli wygodne wyjaśnienie zła przez ludzi uważających Boga za samą miłość i dobroć .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 13 paź 2012, 08:18

I gdzie w tym wolna wola skoro ciągle ktoś decyduje za mnie czy mam się wcielić i jakie zycie prowadzić,czuję się jak marionetka,bo wszyscy tylko nie ja wiedzą co dla mnie będzie dobre,a jeśli ja już nie chcę wracać na ten padół łez ?
nuta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi