Kara Śmierci

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kara Śmierci

Postautor: nuta » 11 paź 2012, 10:30

Dlatego wciąż doszukuję się logiki czytając różne źródła,bo z jednej strony Bóg każe zabijać,z drugiej potępia morderstwo,by potem Mojżesza który dopuścił się zabójstwa uczynić przywódcą narodu wybranego. Pomieszanie z poplątaniem
nuta

Postautor: Belial71 » 11 paź 2012, 13:41

Nie wiem dla mnie odsiadka po zabójstwie nawet dożywotnia jest niczym to nie jest kara. Niby jak ma powiedzieć ktoś rodzinie zabitego że morderca poniesie karę w przyszłym wcieleniu ? Jeśli ktoś nie szanuje życia innych nie zasługuje na swoje .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: atalia » 11 paź 2012, 13:58

Jeżeli przyjmiemy, że prawo przyczyny i skutku jest faktem ( a nie sposób temu zaprzeczyć ), kara śmierci jest bezsensowna i nie przynosi żadnych skutków pozytywnych, może poza doraźnymi celami ziemskimi.
Jednak w kontekscie wielosci wcieleń sprawy mają się zupełnie inaczej-jeśli zabiłeś, wskutek działania prawa przyczyny i skutku będziesz musiał ponieśc konsekwencje tego czynu i to bynajmniej nie w drodze pozbawienia cię życia-skutki owego zabójstwa mogą być dla ciebie, człeku, bardzo dotkliwe i uciażliwe.
Po co odbierać komuś życie? Wystarczy izolować go skutecznie tak, by nikogo juz życia nie mógł pozbawić. Tak czy siak za czyn ów odpowie i to rychlej niż nam się wydaje. Pozbawiając kogoś życia, choćby ten ktoś wydawał nam się najnikczemniejszą kreatura, stawiamy się w roli demiurga, do czego chyba raczej nie jesteśmy predestynowani.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 11 paź 2012, 14:12

Jeśli dożywotnie ograniczenie wolności jest żadną karą, no to cóż.
Ja tam nie wyobrażam sobie nawet tygodnia izolacji od wszystkich, czy też niemożności robienia i pójścia tam gdzie chcę, a co dopiero to samo przez kolejnych 50 lat...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Belial71 » 11 paź 2012, 14:16

Kwestia przyzwyczajenia , w więzieniu wbrew pozorom nie jest tak tragicznie .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 11 paź 2012, 14:27

Znam człowieka,który na zimę zawsze stara się trafić do więzienia,oczywiście z różnym skutkiem. Na wolności trzeba zapracować na siebie, na ogrzewanie,prąd,wodę, jedzenie,a tam ma za darmo :lol: Wczasowicz jeden :D
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, 14:29 przez nuta, łącznie zmieniany 1 raz
nuta

Postautor: Belial71 » 11 paź 2012, 14:29

Oczywiście wcześniej już pisałem , do końca życia będzie w cieple , najedzony , wykąpany ,chroniony i jeszcze wiele wiele innych.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: nuta » 11 paź 2012, 14:30

I jeszcze studia skończy za kratami :D
nuta

Postautor: Voldo » 11 paź 2012, 14:42

Czyli więźniowie powinni gnić w kamiennych lochach i spać na zgniłym sianie.
No, to resocjalizacja na pewno się uda :)

Z jednej strony chcemy, żeby było lepiej na świecie, a z drugiej wybieramy sobie którego człowieka należy szanować a który jest śmieciem niewartym istnienia.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Belial71 » 11 paź 2012, 14:48

Jaka resocjalizacja ? Pisałem już o tym . Kara powinna być współmierna do winy .Wiadomo że jak ktoś ukradnie radio z samochodu to głupotą było by go wrzucać do ciemnicy . Ale jak ktoś morduje drugiego człowieka z premedytacją to tak jest dla mnie śmieciem niewartym niczego .
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi