Eutanazja

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Eutanazja

Postautor: Belial71 » 10 paź 2012, 18:02

Nie wiem ja osobiście nie wierzę w reinkarnację , inne wcielenia . Wierzę że po śmierci jest jakiś drugi świat ale czy się wraca w innym wcieleniu ? To jest dość wygodne za wszystkie choroby itd obwiniać swoje poprzednie wcielenie. Zrobiłeś coś w poprzednim wcieleniu teraz spotka cię kara. Może dlatego inaczej patrze na różne rzeczy. Wiem natomiast po wymianie zdań że na 100% nie zgodzilibyśmy się w temacie o tym czy kara śmierci powinna obowiązywać
i na temat aborcji. Jeśli ktoś ma ochotę podyskutować na te tematy to ja bardzo chętnie . Z drugiej strony jednak czuję że nie będzie wielu chętnych albo nikogo.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: atalia » 10 paź 2012, 18:22

Sprawiedliwość bez reinkarnacji? To wykluczone.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Krzysztoff » 10 paź 2012, 19:09

Belial71 pisze:... To jest dość wygodne za wszystkie choroby itd obwiniać swoje poprzednie wcielenie. Zrobiłeś coś w poprzednim wcieleniu teraz spotka cię kara. ...

Wygodne jest obwiniać wszystkich innych na czele z Bogiem i złym losem za to co nas spotyka, największa liczba zgonów w Polsce jest spowodowana problemami kardiologicznymi z czego niestety większość jest konsekwencją niewłaściwego stylu życia (palenie, brak ruchu , używki)
Natomiast to co jest ciekawe i o czym mówi Joanna de Angelis - nie jesteśmy skazani na cierpienie , rozwijamy się przez miłość i miłość może nasze karmiczne zobowiązania "spłacić"

Jeśli chodzi o wiarę (lub nie) w reinkarnację to proponuję Ci wejść trochę głębiej gdyż akurat ten temat wydaje się najbardziej zbadany, uzasadniony i uprawdopodobniony. Dobrym początkiem jest wykład Divaldo Franco o reinkarnacji
http://www.portal.spirytyzm.pl/index.ph ... Itemid=230

tematy aborcji i kary śmierci gdzieś już tu na forum się pojawiały ale możesz zastartować od nowa, na pewno możesz liczyć na delikatnie mówiąc ożywioną dyskusję
pozdrawiam
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Belial71 » 10 paź 2012, 19:26

atalia pisze:Sprawiedliwość bez reinkarnacji? To wykluczone.

Czemu ? Ponoć osądza nas Bóg .Po drugie wg mnie to troszkę spaczona sprawiedliwość . Bo jeśli coś zrobiłem złego w poprzednim wcieleniu i tera ponoszę za to karę w jakiejkolwiek formie to chciałbym choć wiedzieć za co ta kara ,zakładając że tak jest jak mówicie . Nie wiem kim byłem i co robiłem we wcześniejszym życiu i nie mam na to teraz wpływu to troszkę jak bym ponosił konsekwencje za kogoś innego. Jeśli np. byłem mordercą i kogoś zabiłem to teraz ktoś ma zabić mnie człowieka uczciwego który nigdy nikogo nie zabił i nie ma pojęcia o poprzednim wcieleniu . Tak że umierając w sumie nie będę wiedział dlaczego . Dzięki Krzysztoff za link , zapoznam się . Założę też te tematy , o których pisałem , może w czasie dyskusji coś zrozumiem , może nie. Co do ożywionej dyskusji to chyba lepsza taka niż jałowa , w której wszyscy mają takie same zdanie.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: atalia » 10 paź 2012, 19:46

W spirytyzmie kwestia reinkarnacji jest bezdyskusyjna i tyle.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 10 paź 2012, 19:48

reinkarnacja jako jedyna moze wytlumaczyc niesprawiedliwosc tego swiata...i roznice jakie wystepuja...Myslisz Belial, ze przypadkowo ktos rodzi sie piekny i bogaty a ktos inny biedny i brzydki?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 10 paź 2012, 19:49

Tak , dlatego też reinkarnacja jest jedną z fundamentalnych zasad nauki spirytystycznej.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Belial71 » 10 paź 2012, 19:50

Troszkę wymijająca odpowiedź. Bezdyskusyjne jest to że teraz jesteśmy przy komputerach i piszemy na forum. Kiedyś bezdyskusyjne było to że Ziemia jest centrum wszechświata i wszystko wiruje wokól niej , myslących inaczej palono na stosach. jednak to się zmieniło na przestrzeni wieków. Wiesz że istnieje reinkarnacja na 100% czy wierzysz że istnieje i zakładasz jej istnienie na podstawie swojej wiary ? Nikito nie wiem czy to przypadek czy geny czy wpływ poprzednich wcieleń . Ale jak pisałem moje odczucie jest takie że w tej sprawiedliwości jest mnóstwo niesprawiedliwości. Bo skąd ten biedny i brzydki może wiedzieć czemu jest taki a sąsiad jest bogaty i piekny. Jeśli zawiniłem i jestem karany to chciał bym wiedzieć za co.
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

Postautor: atalia » 10 paź 2012, 20:53

Na naszym forum wiele już pisano o reinkarnacji i o dowodach na jej istnienie. Warto byłoby co nieco poszperać. Nikt nie lubi odgrzewania starych tematów.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Belial71 » 10 paź 2012, 22:20

Czytałem ale co innego czytać posty a co innego rozmawiać
Piotrek
GG 2576667
Awatar użytkownika
Belial71

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi