Dobro

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Dobro

Postautor: Nikita » 01 paź 2012, 18:43

Ale faktem jest, ze Hilary pisze przydlugawe posty, ktore trudno doczytac do konca...i wlasciwie malo ma wiedzy swojej przezytej a szafuje wiedza ksiazkowa...
Ja stoje po stronie Sigmy. Jego posty sa dojrzalsze i ja to doceniam.
To, ze jego jezyk jest moze czasami chropowaty mi nie przeszkadza....wole to od grzecznosci , za ktora kryje sie pustka.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 01 paź 2012, 19:17

A ja od siebie dodam tylko tyle, że gdybyśmy wszyscy mówili jednym językiem, bo byłoby tu nudno. Więc z jednej strony mamy jakieś urozmaicenie, a z drugiej bardzo nieprzyjemnie jest mi czytać różnego rodzaju obelgi porozrzucane w różnych postach jak mięso na polu bitwy. To nie jest fajne.

Cały czas wydaje mi się, że użytkownikom tego forum powinno być łatwiej, niż innym, w opanowaniu się przed obrażaniem kolegów, czy koleżanek. Nie musimy się kochać, ale chęć nie sprawiania innym przykrości chyba powinna tu być silna.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 01 paź 2012, 22:39

Luperci Faviani pisze: ... bardzo nieprzyjemnie jest mi czytać różnego rodzaju obelgi porozrzucane w różnych postach jak mięso na polu bitwy ...

Piotrek, jakie obelgi ? I jakie "mięso na polu bitwy" ? Tak jak ośmieliłem się wspomnieć chyba w innym wątku, ja już nie jestem w stanie zrozumieć dzisiejszych trzydziestolatków.

Hi, hi.

Luperci Faviani pisze: ... Cały czas wydaje mi się, że użytkownikom tego forum powinno być łatwiej, niż innym, w opanowaniu się przed obrażaniem kolegów, czy koleżanek ...

Nikogo nie obraziłem (w moim rozumieniu) i przez nikogo nie zostałem obrażony.

8-)
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Luperci Faviani » 02 paź 2012, 09:35

Nie kierowałem mojego postu do nikogo konkretnego.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 02 paź 2012, 14:14

Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: 000Lukas000 » 13 paź 2012, 13:14

Mnie przyznam rozbraja tylko jedno, ludzie uznający się za spirytystów powołujący się na doświadczenie ziemskie :lol:
Co za parodia :roll: Uznajecie przecież wielokrotność istnień i amnezję po wcieleniową, uznajecie również to że nabyte w poprzednich wcieleniach doświadczenie i wiedza pozostaje w nas w formie intuicji. A teraz licytujecie się ziemskimi doświadczeniami, a czasami nawet własnymi błędami (kto więcej popełnił błędów, szczęście że nie ma tu morderców) wiedząc że w kwestii realnego życia pozagrobowego są one tylko sekundą.

Pozwolę sobie zacytować pewien fragment ewangelii Tomasza,bardzo ciekawy

"Starzec w swych dniach nie będzie się wahał pytać małego, siedmiodniowego chłopca o miejsce życia i będzie żył. Wielu pierwszych będzie ostatnimi i staną się jednością"
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: nuta » 13 paź 2012, 14:52

Moim zdaniem dobre jest to,co miłe Bogu,ale w ogóle trudno zdefiniować dobro,może to system wartości w danym społeczeństwie/grupie,np. to co jest dobre u Masajów, u nas moze być złe.
nuta

Postautor: 000Lukas000 » 13 paź 2012, 14:57

Ja się zgadzam z dalajlamą, dobre jest dla nas tylko to co ma długoterminowe dobre skutki. To co jest tu, na ziemi, to uciechy które krótko trwają a następnie przysparzają cierpienia.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi