Zjawiska medyumiczne. [Cz.1] – Ochorowicz, Julian 1850-1917

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Zjawiska medyumiczne. [Cz.1] – Ochorowicz, Julian 1850-1917

Postautor: Krzysztoff » 24 cze 2012, 21:58

Znalazłem w cyfrowych zasobach bibliotecznych bardzo ciekawą pozycję
Zjawiska medyumiczne. [Cz.1] – Ochorowicz, Julian (1850-1917)
http://fbc.pionier.net.pl/id/oai:www.pbc.rzeszow.pl:2254

Książka jest w specyficznym formacie DjVu, który wymaga zainstalowania przeglądarki , może to być plugin do przeglądarki internetowej lub aplikacja pod windows
Polecam to ostatnie , czyli aplikacja pod windows http://www.djvu.com.pl/download/DjView_4.4.zip (rozpakować i odpalić)
przydatne skróty ekranowe F11 - tryb pełnoekranowy ,pgup,pgdn - zmienianie stron

w razie problemów technicznych - pytajcie

Co do książki - czyta się ją jak powieść przygodową , dotyczy ona badań Ochorowicza nad zjawiskami mediumicznymi wywoływanymi przez włoską medium Eusapię Palladino.

pozdrawiam
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Re: Zjawiska medyumiczne. [Cz.1] – Ochorowicz, Julian 1850-1917

Postautor: konrad » 24 cze 2012, 22:44

Książka bardzo ciekawa. Była wydawana też w latach 80. Mam w domu akurat tę wersję, ale jest ona nieco okrojona, bo wydawca zrezygnował z publikacji dwóch tomów bodajże.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 01 sie 2012, 12:20

A ja jestem trochę negatywnie nastawiony do tego. Ochorowicz zafascynował się Eusapią, której wielokrotnie wykazano oszustwa... Wielu badaczy, szczególnie z USA, skreślili ją kompletnie, a w Europie uznano, że na pewno nie zawsze fabrykowała manifestacje duchów... No, wiecie, albo ktoś jest uczciwym medium, albo nie - dlatego nie podoba mi się to.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 01 sie 2012, 12:42

Eusapię przyłapywano często, jak pomagała sobie nogą albo przekładała ręce kontrolerów. Inna sprawa, że wiele rzeczy, do których dochodziło na tych seansach, nie można by dokonać bez używania specjalnych przyrządów - tymczasem Eusapia przeszła przez badania komisji, które przed doświadczeniami "rozbierały ją do koszuli" i o ile wiem poza podejrzeniami nic jej w tej materii nie udowodniono. Nawet kiedy zdemaskowano ją w 1910 roku w USA, spodziewano się, że ma przy sobie jakieś specjalne urządzenia, tymczasem manipulacji dokonywała sama...

Co do oszustwa przy pomocy manipulacji rąk i nóg - tutaj oceny Ochorowicza naznaczone były jego koncepcjami psychologicznymi - zwracał uwagę, że obok objawów prawdziwych i oszukanych dochodzi często do oszustwa nieświadomego. Medium w stanach transowych może nieświadomie oszukiwać na takiej samej zasadzie jak histeryk, który w stanie nieświadomości łyka szpilki, aby sobie zaszkodzić. Zadaniem badaczy w gruncie rzeczy nie jest ocena czy medium na jawie planowało oszustwo czy nie, ale takie przeprowadzenie doświadczeń, by przypadki pozytywne stwierdzić należycie i określić prawa, jakie nimi rządzą. Moim zdaniem w przypadku Eusapii to się udało. Richet stwierdził w 1925, że niedorzecznością jest uważać, iż kilkudziesięciu badaczy przy zastosowaniu różnych procedur kontrolnych dałoby się oszukać na takich prostych trikach.
Osobiście natomiast uważam, że dużo trudniej podważyć fenomeny psychiczne, jak np. u Leonory Piper czy u Chico Xaviera. Mediumizm fizyczny jest na tyle rzadkim zjawiskiem, i na tyle kontrowersyjnym, że nie powinien stanowić istoty spirytyzmu.

Swoją drogą, gdyby nawet Eusapia była oszustką, wprost zdumiewająca byłaby jej zdolność do swobodnego poruszania się w ciemności i dokonywania takich wyczynów, które trudno by nawet naśladować w świetle.

Tak w ogóle niedawno obroniłem pracę magisterską, która dotyczyła badań Ochorowicza nad Palladino i innymi mediami 8-) . Mam nadzieję, że będzie okazja zamieścić gdzieś kilka interesujących źródeł, na które po drodze natrafiłem :)
Jeśli ktoś chce, mogę udostępnić :)
info: https://apd.uw.edu.pl/index.php?page=ce ... _cid=99420
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Sebastian » 01 sie 2012, 12:47

Dziękuję Ci, cthulhu87, za odpowiedź - cieszę się, że naświetliłeś mi tę sprawę :) Chętnie poprzeglądam źródła jakie masz (ba! chętnie bym nawet zajrzał w pracę magisterską :D).
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 01 sie 2012, 12:51

Wgryzam się od pewnego czasu w książkę Harewarda Carringtona o Palladino.

Nosi tytuł "Eusapia Palladino and her phenomena" i jest dostepna w PDFie, w necie.
W sumie warto zajrzeć, żeby nie opierać opinii wyłącznie na Ochorowiczu.

W ogóle wiąże się z tym jeszcze jeden ciekawy przypadek - otóż Richard Hodgson, który całe życie grał rolę "demaskatora" mediów i wielkiego sceptyka, a w 1895 nawet triumfalnie ogłosił, że Palladino oszukuje, kilka lat później został przekonany przez Leonorę Piper i uwierzył nie tylko w mediumizm, ale i w spirytyzm :D Może to i nic wielkiego, ale to trochę jakby James Randi nagle po latach wyznał, że jest przekonany do zjawisk mediumicznych.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 01 sie 2012, 15:14

Marcin a możesz udostępnić swoją pracę magisterską :) ?

Czytam i przepisuję 3 część Ochorowicza gdzie są ciekawe podsumowania
było by fajnie zmontować artykuł do kwartalnika ...
opisać jego teorie o zjawiskach niższego i wyższego rzędu , oszustwie mimowolnym , teorii "dwójnika" itd...

tak apropos Ochorowicza to gdzie są opisane jego doświadczenia z Tomczykówną ?
na ich podstawie "odkrywa" "promienie sztywne" oraz promienie Xx
Znasz ten temat ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 01 sie 2012, 16:27

Krzysztoff pisze:było by fajnie zmontować artykuł do kwartalnika ...
opisać jego teorie o zjawiskach niższego i wyższego rzędu , oszustwie mimowolnym , teorii "dwójnika" itd...

Pewnie, że można :)

tak apropos Ochorowicza to gdzie są opisane jego doświadczenia z Tomczykówną ?
na ich podstawie "odkrywa" "promienie sztywne" oraz promienie Xx

W ostatnich częściach Zjawisk mediumicznych :) . I w prasie codziennej z tego okresu, ponieważ Ochorowicz ogłosił swoje badania nad promieniami sztywnymi na zjeździe naukowym w Warszawie i rozgorzało wokół tej sprawy sporo kontrowersji. Są też streszczone w kilku pracach przedwojennych - ja np. do pracy magisterskiej korzystałem dużo z książek Ludwika Szczepańskiego wydanych w latach 30-tych. Opisy tych badań są też w "Annales des Sciences psychiques" - ale o tych ostatnich nie mogę więcej powiedzieć, bo nie znam francuskiego. Jest jednak kilka przekładów z Annales... u R. Bugaja, które zawarł w swojej pracy o Eksterioryzacji z 1990.

Znasz ten temat ?

Nie na tyle, aby być czegoś pewnym na 100% - stale mi doskwiera fakt, że gdy polepszyły się metody kontroli, np. przy pomocy urządzeń technicznych, mniej więcej w połowie XX wieku badania nad materializacjami zanikły. Na warszawskim wykładzie Clovisa Portesa zapytałem go o współczesne badania nad ektoplazmą, ale tak naprawdę nie wyjaśnił mi tego. Wspomniał tylko o współczesnych odkryciach w fizyce dot. - jeśli dobrze pamiętam - ciemnej materii, ale niewiele mi to wyjaśniło, bo dla mnie to zbyt zawiłe sprawy, bym mógł wyłapać analogie. Może gdyby było więcej czasu, opisałby to dokładniej. Zawsze można popytać Charlesa Kempfa na naszym kongresie w Warszawie, pewnie coś na ten temat wie :)
W każdym razie w pracy wysunąłem tezę, że mogło chodzić o zmiany metodologiczne w badaniach parapsychologicznych, polegające na odejściu od spektakularnych zjawisk na rzecz eksperymentów z zastosowaniem lepszej kontroli i statystyki, co pozwalało na łatwiejsze porównywanie i powtarzanie doświadczeń (J.B. Rhine). Ale tak naprawdę mam wątpliwości, czy tylko w taki sposób można to tłumaczyć...

Co do promieni sztywnych: przedwojenni badacze (np. Lebiedziński starał się dokonać takiej syntezy) uważali, że to po prostu ektoplazma, tylko różni uczeni rozmaicie ją nazywali. Np. Crawford uważał, że to "dźwignia psychiczna", Richet i Schrenck-Notzing że "ektoplazma", a Ochorowicz nazywał to "promieniami sztywnymi" - prawdopodobnie wszystkim chodziło o to samo. Problem w tym, że jeśli Ochorowiczowska ideoplastia jest prawdą, samo medium po prostu kreowało substancję, która odpowiadała wyobrażeniom badacza - stąd te rozbieżności i dodatkowa komplikacja przy badaniach.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 03 sie 2012, 10:36

Właśnie sobie czytam pracę magisterską Marcina i muszę powiedzieć że naprawdę świetna robota , czapki z głów ! :)

Temat zjawisk mediumiczynych opisany od samych podstaw no i bardzo fajnie się tą pracę czyta :)

wciągnęła mnie ta lektura :) a praca ma ponad 200 stron :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 03 sie 2012, 10:45

Dzięki, to miłe, że komuś się przydał ten tekst - mam przez niego prawie rok wymazany z życiorysu :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Literatura spirytystyczna